Witaj,
Nie napisałeś, czy przeprowadziłeś te testy o które prosiłem (chyba nie), więc ja przeprowadziłem je za CiebieUżyłem body 550D + Helios 58/2 + pierścienie + adapter (nieprogramowalny dandelion) i oto, co mi wyszło:
- przy poprawnym oświetleniu zdjęcia są kontrastowe (nie udało mi się uzyskać efektu "mgły" jak u Ciebie)
- jeśli za fotografowanym obiektem ustawimy blendę (białą) odbijającą światło lampy do wnętrza obiektywu, to kontrast trochę spada
- jeśli za fotografowanym obiektem ustawimy lusterko odbijającą światło lampy błyskowej do wnętrza obiektywu, to wtedy wyraźnie występuje "mgła" jak u Ciebie (kontrast jest bardzo niski)
- kontrast również trochę spada, jeśli w kadrze jest dużo białych (jasnych) powierzchni odbijających światło (np. robaczek na białej kartce papieru)
- włożenie białej kartki do wnętrza pierścieni (wewnętrzne ścianki nie są wtedy czarne matowe a białe i trochę odbijają światło) niewiele pogarsza kontrast (choć niewielką różnicę widać pomiędzy czarnym a białym wnętrzem pierścieni).
Podsumowując - może Twój obiektyw był rozkręcany i niepoprawnie złożony (sprawdź zdjęcia makro z innym obiektywem jeśli możesz), lub coś źle robisz z oświetleniem przy tych zdjęciach makro...
Pozdrawiam, Alex