Na wszelki wypadek przemyj delikatnie jeszcze raz przednią i tylna soczewkę płynem do optyki (lub izopropanolem) - obiektywy bez powłok są wrażliwe na wszelkie zabrudzenia (mogą być trudno zauważalne, a kontrast drastycznie spada).
Regularnie czyszczę optykę płynem do okularów. Próbowałem tego wczoraj i nadal problem występuje.
Zamieszczone przez lMl
Obiektyw prawdopodobnie sam z siebie jest mało kontrastowy, ale też pewnie masz przytartą soczewkę (i wcale nie musisz tego widzieć "na oko"). Mam taki efekt przy starym Pentaconie, ale akurat mi bardzo się to podoba. Idealne szkło do portretów no i w pełnym świetle rejestruje szczegóły i w światłach i cieniach.
Wyjdź z nim na pełne słońce i potestuj
Przytarta soczewka to raczej też nie jest bo zdjęcia nie zawsze takie wychodzą.
Zamieszczone przez Leon007
Zdjęcie nie jest nieostre ani prześwietlone - ma bardzo mały kontrast, tak jakby wpadało niepożądane światło. Jeśli dzieje się to czasem z choinką pierścieni i przejściówką, to moze ta choinka nie jest doskonała i ma luzy, i przy jakims specyficznym ułożeniu zestawu tworzy się gdzieś na złączach szczelina wpuszczająca światło.
Wszystko siedzi bardzo sztywno.
550D + 18-55mm f/3.5-5.6 IS + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Nissin Di866 Pro