Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Obraz jak by za mgłą.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Na wszelki wypadek przemyj delikatnie jeszcze raz przednią i tylna soczewkę płynem do optyki (lub izopropanolem) - obiektywy bez powłok są wrażliwe na wszelkie zabrudzenia (mogą być trudno zauważalne, a kontrast drastycznie spada).
    Regularnie czyszczę optykę płynem do okularów. Próbowałem tego wczoraj i nadal problem występuje.

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Obiektyw prawdopodobnie sam z siebie jest mało kontrastowy, ale też pewnie masz przytartą soczewkę (i wcale nie musisz tego widzieć "na oko"). Mam taki efekt przy starym Pentaconie, ale akurat mi bardzo się to podoba. Idealne szkło do portretów no i w pełnym świetle rejestruje szczegóły i w światłach i cieniach.

Wyjdź z nim na pełne słońce i potestuj
    Przytarta soczewka to raczej też nie jest bo zdjęcia nie zawsze takie wychodzą.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Zdjęcie nie jest nieostre ani prześwietlone - ma bardzo mały kontrast, tak jakby wpadało niepożądane światło. Jeśli dzieje się to czasem z choinką pierścieni i przejściówką, to moze ta choinka nie jest doskonała i ma luzy, i przy jakims specyficznym ułożeniu zestawu tworzy się gdzieś na złączach szczelina wpuszczająca światło.
    Wszystko siedzi bardzo sztywno.
    550D + 18-55mm f/3.5-5.6 IS + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Nissin Di866 Pro

Domyślnie

largus, faktycznie przy przytartej soczewce raczej by zawsze wychodziły. Potestuj, może wszystko zależy np. od odległości na jaką jest ustawiona ostrość? Skoro nie zawsze takie wychodzą to znaczy, że wszystko zależy od specyficznych ustawień i tą drogą można dojść do rozwiązania.

Generalnie ciekawy jestem skąd taki efekt.
    canon, olympus

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

ogólnie ten problem w szkłach makro jest powszechnie znany
    jak za mocno domkniesz to w centrum kadru robi ci się jasny niekontrastowy krążek taki jak u ciebie na fotach

miałem tak w industarach, Wołnach, Takumarach, Tamronach adaptalach i pod EOSa
    z reguły gdy domykałem na f11 lub wyżej efekt się wzmagał
    jak temu zapobiegać dokładnie nie wiem
    kiedyś czytałem o tym na jakimś forum o macro ale teraz nie mogę tego odszukać, ale też wtedy nie było rozwiązania

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    ...kiedyś czytałem o tym na jakimś forum o macro ale teraz nie mogę tego odszukać, ale też wtedy nie było rozwiązania
    Rozwiązaniem jest zanabycie jakiegoś dobrego systemowego szkiełka macro :cool:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Hahah ja czasem na pelnej dziurce w 85mm tak mam, a oslone przeciwsloneczna mam non-stop na obiektywie. Szklo ma rok.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu

Domyślnie

Witaj,

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    (...) - zrób więc zdjęcie przy słabym lub średnim świetle (tak dobranym, aby np. przysłona była równa 5.6, czas 1/15, ze statywu) zza aparatu (nie świecącym w obiektyw) - (...)
    Nie napisałeś, czy przeprowadziłeś te testy o które prosiłem (chyba nie), więc ja przeprowadziłem je za Ciebie Użyłem body 550D + Helios 58/2 + pierścienie + adapter (nieprogramowalny dandelion) i oto, co mi wyszło:
    - przy poprawnym oświetleniu zdjęcia są kontrastowe (nie udało mi się uzyskać efektu "mgły" jak u Ciebie)
    - jeśli za fotografowanym obiektem ustawimy blendę (białą) odbijającą światło lampy do wnętrza obiektywu, to kontrast trochę spada
    - jeśli za fotografowanym obiektem ustawimy lusterko odbijającą światło lampy błyskowej do wnętrza obiektywu, to wtedy wyraźnie występuje "mgła" jak u Ciebie (kontrast jest bardzo niski)
    - kontrast również trochę spada, jeśli w kadrze jest dużo białych (jasnych) powierzchni odbijających światło (np. robaczek na białej kartce papieru)
    - włożenie białej kartki do wnętrza pierścieni (wewnętrzne ścianki nie są wtedy czarne matowe a białe i trochę odbijają światło) niewiele pogarsza kontrast (choć niewielką różnicę widać pomiędzy czarnym a białym wnętrzem pierścieni).

Podsumowując - może Twój obiektyw był rozkręcany i niepoprawnie złożony (sprawdź zdjęcia makro z innym obiektywem jeśli możesz), lub coś źle robisz z oświetleniem przy tych zdjęciach makro...

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 28-02-2012 o 12:18

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów