550D + 18-55mm f/3.5-5.6 IS + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Nissin Di866 Pro
largus, faktycznie przy przytartej soczewce raczej by zawsze wychodziły. Potestuj, może wszystko zależy np. od odległości na jaką jest ustawiona ostrość? Skoro nie zawsze takie wychodzą to znaczy, że wszystko zależy od specyficznych ustawień i tą drogą można dojść do rozwiązania.
Generalnie ciekawy jestem skąd taki efekt.
canon, olympus
ogólnie ten problem w szkłach makro jest powszechnie znany
jak za mocno domkniesz to w centrum kadru robi ci się jasny niekontrastowy krążek taki jak u ciebie na fotach
miałem tak w industarach, Wołnach, Takumarach, Tamronach adaptalach i pod EOSa
z reguły gdy domykałem na f11 lub wyżej efekt się wzmagał
jak temu zapobiegać dokładnie nie wiem
kiedyś czytałem o tym na jakimś forum o macro ale teraz nie mogę tego odszukać, ale też wtedy nie było rozwiązania
Hahah ja czasem na pelnej dziurce w 85mm tak mam, a oslone przeciwsloneczna mam non-stop na obiektywie. Szklo ma rok.
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Witaj,
Nie napisałeś, czy przeprowadziłeś te testy o które prosiłem (chyba nie), więc ja przeprowadziłem je za CiebieUżyłem body 550D + Helios 58/2 + pierścienie + adapter (nieprogramowalny dandelion) i oto, co mi wyszło:
- przy poprawnym oświetleniu zdjęcia są kontrastowe (nie udało mi się uzyskać efektu "mgły" jak u Ciebie)
- jeśli za fotografowanym obiektem ustawimy blendę (białą) odbijającą światło lampy do wnętrza obiektywu, to kontrast trochę spada
- jeśli za fotografowanym obiektem ustawimy lusterko odbijającą światło lampy błyskowej do wnętrza obiektywu, to wtedy wyraźnie występuje "mgła" jak u Ciebie (kontrast jest bardzo niski)
- kontrast również trochę spada, jeśli w kadrze jest dużo białych (jasnych) powierzchni odbijających światło (np. robaczek na białej kartce papieru)
- włożenie białej kartki do wnętrza pierścieni (wewnętrzne ścianki nie są wtedy czarne matowe a białe i trochę odbijają światło) niewiele pogarsza kontrast (choć niewielką różnicę widać pomiędzy czarnym a białym wnętrzem pierścieni).
Podsumowując - może Twój obiektyw był rozkręcany i niepoprawnie złożony (sprawdź zdjęcia makro z innym obiektywem jeśli możesz), lub coś źle robisz z oświetleniem przy tych zdjęciach makro...
Pozdrawiam, Alex
Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 28-02-2012 o 12:18