Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Jak uniknąć kradzieży ?

Domyślnie Jak uniknąć kradzieży ?

Ostatnio czytałem wątek na naszym forum dotyczący listy skradzionego sprzętu. Niedługo wybieram się pociągiem w góry i zastanawiam się jak zminimalizować możliwość utraty sprzętu. Na forum nie ma takiego wątku więc postanowiłem go założyć . Dziękuję za wszystkie podpowiedzi , myślę że nam wszystkim może to pomóc .

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja pomysłów nie mam (no prócz czujności ;-)), natomiast sam pomysł wątku jest super. Również z przerażeniem śledziłem tamten temat;
    Jeżeli mogę się podłączyć to proszę również o info dotyczącce ubezpieczenia sprzętu; firmowego jak i własnego.

Domyślnie

Musisz jechać trzeźwy.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna Awatar subbar
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie powiem Ci jak zabezpieczyć sprzęt ale powiem że istnieje coś takiego jak ubezpieczenie podróżne które może obejmować ochronę ubezpieczeniową za skradziony sprzęt fotograficzny i inny.
    Są też specjalnie ubezpieczenia sprzętu fotograficznego na inne możliwości upadki itp ale tu już jest dłuższy okres składkowy i składka określana indywidualnie jako procent wartości sprzętu i stosownego ryzyka.

Domyślnie

Subbar a możesz podać coś więcej na temat ubezpieczenia podróży , czy to w pkp się wykupuje czy w jakimś towarzystwie ubezpieczeniowym ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Łukasz poza ubezpieczeniem i swoją czujnością możesz kupić siatkę na plecak Packsafe czy jakoś tak, w którą wsadzasz plecak i przypinasz do czegoś- zawsze to jakieś zabezpieczenie.

Dopiero zaczyna Awatar subbar
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To nie moja działka dlatego dokładnie nie znam ofert ale google wszystko Ci powie po wpisaniu haseł Ubezpieczenie Turystyczne, Ubezpieczenie Podróżne, Ubezpieczenie bagażu podróżnego.

Trzeba dokładnie się zapoznać z warunkami przed wykupieniem ubezpieczenia bo niektóre TU wymagają żeby przy kradzieży Ci ryjka obili
    Zaleta jest ta że ubezpiecza się na krótki okres - trwania samej podróży.

Pozdrawiam
    Bartek

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Pierwsze to nie obnosić się ze sprzętem. Jeżeli wiesz, że może dojść do tego, że go stracisz to zwyczajnie zostaw go w plecaku/torbie i nie ruszaj na czas podróży pociągiem. Przydatny byłby plecak który swoim wyglądem nie będzie manifestował o swojej zawartości. Tak naprawdę nie da się zabezpieczyć całkowicie przed kradzieżą.

Uzależniony
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Trochę w różne miejsca poszwędałam się ze sprzętem (także sama pkp z plecakiem wybitnie wyglądającym na foto), na razie nie miałam groźnych sytuacji, ale:
    a) nie spuszczać sprzętu z oka
    b) pakować tak, żeby nie było widać, że wieziesz drogi sprzęt
    c) pacsafe jest super, mam pasek do aparatu i nawet torebkę na co dzień sobie od nich kupiłam :P
    d) przypinać, nawet zwykłymi paskami plecaka do półek, nie da się szybko zabrać
    e) nie ufać nikomu, ale też bez przesady, czasem trzeba
    f) nie wybierać pustych przedziałów

I z doświadczenia znajomej: zawsze, ale to naprawdę zawsze, mieć portfel i dokumenty przy sobie.
    Ja mam taką saszetkę, nawlekaną na pasek i noszoną po wewnętrznej stronie spodni (tatonka chyba), dla mnie o wiele wygodniejsze niż te na szyję.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów