Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Jak uniknąć kradzieży ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Pierwsze to nie obnosić się ze sprzętem. Jeżeli wiesz, że może dojść do tego, że go stracisz to zwyczajnie zostaw go w plecaku/torbie i nie ruszaj na czas podróży pociągiem. Przydatny byłby plecak który swoim wyglądem nie będzie manifestował o swojej zawartości. Tak naprawdę nie da się zabezpieczyć całkowicie przed kradzieżą.
    To wiem mam nazwy aparatów pozaklejane i pasek cały czarny porbe pasport sling ale dziękuję za podpowiedzi i jak ktoś ma jakiś pomysł niech pisze . A wybieram się z żoną i córką więc napewno nie będziemy wybierali pustych przedziałów.
    Ostatnio edytowane przez lukasz5DmkI ; 26-02-2012 o 21:51

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

To jeszcze zależy gdzie się jedzie w podróż.
    Przekonałem się że w naszej Polsce lepiej nie mieć dobrego sprzętu, auta i nie warto dobrze zarabiać. Jak byłem na "wycieczce" po Skandynawii nie wnikałem w nic. Czy to w aparat czy GPS zostawiony gdzieś niedbale czy telefon...
    Polska to Polska. Tu zawsze byle jaki plecak żeby w oczy nie kłuł. Portfel, gotówka, karty telefon zawsze w wewnętrznych kieszonkach.
    Spisane numery seryjne aparatu czy szkieł. Chociaż jak znam życie i sumienność policji to i tak psu na budę.
    Ale i tak ryzyko jest. Cytując kabaret, "Jak ktoś ma pecha to i w d???e palec złamie"
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi..
    Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Trochę w różne miejsca poszwędałam się ze sprzętem (także sama pkp z plecakiem wybitnie wyglądającym na foto), na razie nie miałam groźnych sytuacji, ale:
    a) nie spuszczać sprzętu z oka

[...]
    Nie ma tak lekko. Kilka miesięcy temu moją znajomą obrabowano w PKP "na gaz". Ocknęła się blisko stacji końcowej bez pieniędzy. W ten sposób "wyczyszczono" cały przedział (było kilka osób). Według jej relacji - nieprzytomna była prawdopodobnie ok. godziny lub dłużej. Nawet przypięty plecak w tym przypadku nie pomoże.

Pozdrawiam...

Dopiero zaczyna Awatar Slay33
    Miasto
    Lbn

Domyślnie

Ja mam zawsze dylemat, jak wyruszam z rodzinką na wakacje/ferie.
    Jedziemy zawsze autem i zawsze zabieram ze sobą sprzęt foto i laptopa.
    Podczas parogodzinnej jazdy oczywiście trzeba się zatrzymać na jakiś obiad, kawkę, siku lub zakupy w IKEI
    Najgorzej jest właśnie w ostatnim przypadku, bo tracę samochód z oczu.
    Staram się w takiej sytuacji plecak ze sprzętem foto, torbę z lapkiem powiązać ze sobą paskami + do leżącego z tyłu bagażnika statywu, a jeżeli pozwala długość pasków to i z torbą z ciuchami.
    Dodatkowo parkuje auto tyłem do barierki, słupka itp., tak aby uniemożliwić otwarcie klapy bagażnika.
    C40D, T17-50/2.8VC, T70-300/4-5.6USD/VC, Marumi DHG SLP, Metz 58AF2, BC700, Kata3N1-30

photo of dried tomatoes

Domyślnie

Jak tak człowiek poczyta to aż się nie chce jechać :/
    Ale nie można dać się zwarjować , może pojadę autobusem Jak w tej polsce ma być dobrze ?

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

torbę parcianą w kratkę trzeba kupić, torby foto na dno a z wierzchu warzywka z ryneczku

a tak serio to nie jest niestety zabawne, wątek o skradzionym sprzęcie wciąż się wydłuża :/

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    Jak w tej polsce ma być dobrze ?
    Optymista...to leży w naszej mentalności.
    Masz drogi sprzęt, nawet bardzo drogi to nikt nie wnika w to że ciężko na niego pracowałeś/ pracujesz. Że ten sprzęt "daje ci jeść".
    Nie. Przecież jeżeli ktoś skubnie ci sprzęt za ładnych parę tysięcy to pierwsza rzecz o jakiej pomyśli "na biednego nie trafiło".
    Jak dla mnie za kradzież powinno obcinać sie łapę, za drugim razem kula w łeb. I tyle.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

znajomy ma taki patent (tzw. alarm osobisty) np. :
    http://multisort.pl/product/Kieszonk...arny,5694.html
    http://www.bron.pl/shopbron/product/...rd-DX-111/1273
    wsadza się to do chronionej torby itp. a koniec sznurka przyczepia np. do własnego paska albo półki w pociągu (w jakiś sposób nie rzucający się w oczy) - jak sznurek który jest zawleczką się wyciągnie (np. przy zdjęciu z półki albo jak ktoś np. wyrwie torbę) to włącza się syrena, tu filmik: http://www.youtube.com/watch?v=VXUs6_DoHeQ ..
    może się komuś przyda taki patent, dla kogoś kto na wyrwę działa albo w pociągu to może się zdziwić..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 26-02-2012 o 23:03
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna Awatar Slay33
    Miasto
    Lbn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    Hi..

Nie ma tak lekko. Kilka miesięcy temu moją znajomą obrabowano w PKP "na gaz". Ocknęła się blisko stacji końcowej bez pieniędzy. W ten sposób "wyczyszczono" cały przedział (było kilka osób). Według jej relacji - nieprzytomna była prawdopodobnie ok. godziny lub dłużej. Nawet przypięty plecak w tym przypadku nie pomoże.

Pozdrawiam...
    Na takie sytuacje moja siostra miała zrobioną rurkę, którą wkładała w drzwi przedziału. Nawet jak gangusy zagazowali przedział to i tak się nie dostali bo rurka blokowała drzwi. Otwierała tylko do kontroli biletów, a rurkę zasugerował jej właśnie kierownik pociągu.
    C40D, T17-50/2.8VC, T70-300/4-5.6USD/VC, Marumi DHG SLP, Metz 58AF2, BC700, Kata3N1-30

photo of dried tomatoes

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Przez ponad 2 lata jeździłem praktycznie co tydzień pociągiem na trasie Bydgoszcz-Poznań. Niejednokrotnie ze sprzętem jak w stopce. Praktycznie zawsze z "zestawem podręcznym" czyli 5D2 + 35L. Jeździłem o różnych porach, również w nocy. Póki co jeszcze mnie nie okradziono (tylko raz zostawiłem w pociągu reklamówkę z ładowarkami której już nie odzyskałem mimo natychmiastowej interwencji dyspozytora. Ale to pewnie dlatego, że pociąg z Warszawy - wiadomo hołota ze stolycy* ) Jednak zawsze jakiś strach był. Ja akurat mam torbę crumplera która nie wygląda na torbę foto - to na pewno plus. Ale zawsze torbę miałem przy sobie np. na siedzeniu i wtedy pasek zaplątany na ręce albo między nogami i pasek zawinięty na nodze. Nie ma co zbytnio przesadzać, ale zabezpieczyć się jakoś na pewno warto.

Cytat Zamieszczone przez Slay33 Zobacz posta
    Na takie sytuacje moja siostra miała zrobioną rurkę, którą wkładała w drzwi przedziału. Nawet jak gangusy zagazowali przedział to i tak się nie dostali bo rurka blokowała drzwi. Otwierała tylko do kontroli biletów, a rurkę zasugerował jej właśnie kierownik pociągu.
    Z tym, że musi być wtedy sama w przedziale - powodzenia na trasach w których ludzie zalegają na korytarzach bo nie ma miejsc :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów