Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: HDR w EOS 60D

Domyślnie

Za wszystkie odpowiedzi w stylu, trzymaj aż zrobi 3 zdjęcia dziękuje, ale moje pytanie było postawione jasno, naciskam raz i odpala 3 zdjęcia bez opóźnienia, tylko taki wariant mnie interesuje.

Aparat będzie wyzwalany z robota tylko jednym impulsem i chcę żeby zrobił wtedy serię 3-ch zbracketowanych zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez fotopano ; 23-02-2012 o 15:15

Pełne uzależnienie

Domyślnie

tak to tylko w erze, szukasz rozwiązania od d.... strony dlatego masz takie odpowiedzi - kup wężyk.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

naciskam raz i odpala 3 zdjęcia bez opóźnienia
    Jak kolega wspomniał, nie ma szans w Canonie... Poza tym nie widzę sensu. Jak już robisz z ręki to po wciśnięciu lepiej trzymać niż puszczać i czekać aż zrobi, gdyż wtedy jest szansa poruszenia zdjęcia... Ta logika poszedł chyba Canon i słysznie...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopano Zobacz posta
    Za wszystkie odpowiedzi w stylu, trzymaj aż zrobi 3 zdjęcia dziękuje, ale moje pytanie było postawione jasno, naciskam raz i odpala 3 zdjęcia bez opóźnienia, tylko taki wariant mnie interesuje.

Aparat będzie wyzwalany z robota tylko jednym impulsem i chcę żeby zrobił wtedy serię 3-ch zbracketowanych zdjęć.
    Acha - chcesz krótko nacisnąć i puścić a aparat ma sam dalej pstrykać no końca serii 3 zdjęć?

W takim razie musisz przy użyciu wężyka dorobić jakiś interfejs który będzie jeszcze zwierał piny na czas potrzebny do ustawienia AF i potem jeszcze wykonania trzech zdjęć. 2 sek. na AF plus po 1 Sek na każde zdjęcie razem 5 sekund, dla pewności daj więcej.

Albo kupić wężyk typu Pixel TC-252 Canon RS-60E interwał lub podobny z interwałami.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

może ML tak robi ale trzeba spytać w części filmowej bo tam mają poinstalowanego i mogą sprawdzić
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

W 50d MagicLantern daje mozliwość ustawienia AEB od dwóch, do dziewięciu klatek ze skokiem od 0,5 do 5 EV i po jednorazowym wciśnięciu spustu, jedzie zadaną serię do końca. Myślę, że w 60d tez tak to działa.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopano Zobacz posta

Czy dobrze rozumiem, że chcesz, aby aparat wykonał JEDNO "klapnięcie migawki", ale zapisał na karcie 3 zdjęcia, każde o odpowiednio innych parametrach jasnosci?
    60D | 18-55 kit | 50/1.8

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Nie, to nie jest to o co kolega pyta...

Myślę, że mc_iek udzielił ostatecznej odpowiedzi na ten temat...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bo w sumie nie bardzo ogarniam o co koledze fotopano chodzi. Mam 60D, robi HDRy, że aż miło. Serię 3 zdjęć można uzyskać ze zdjęciami seryjnymi szybkimi, jeśli chce się większe odstępy to wolnymi, można robić serię korzystając z LiveView, a nawet z pilota. Do wyboru, do koloru, jak tylko kto chce. Seria 3 klatek powstaje w około 0,5 sekundy, więc też jakichś megaopóźnień nie ma. Chciabym pomóc i próbuję się dowiedzieć, co jest nie tak.
    60D | 18-55 kit | 50/1.8

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Jak dobrze zrozumiałem, chodzi o to, aby zdalnie pojedynczym impulsem elektronicznym (zwarciem styków) z robota trwającym np. 0.05 sek (50 ms) poprzez gniazdo wężyka uruchomić sekwencję bracketingu.

Rozwiązania podano:
    a) zainstalowanie MagicLantern i odpowiednie skonfigurowanie tego programu
    b) dorobienie układu wydłużającego impuls do np. 0.5 sek (najlepiej o regulowanej długości "zwarcia styków" wężyka) - np. na układzie 555 (monoflop - schematy są w sieci)
    c) zakup pilota (umożliwiającego zaprogramowanie bracketingu jednym wyzwoleniem) i jakoś połączenie go z robotem (tym impulsem 50ms).

Ja osobiście wybrałbym rozwiązanie (b) - może dlatego, że lubię "dłubać" w elektronice ).

Pozdrawiam, Alex

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów