Na szczescie ja ptaszkow nie fotografuje, wiec mi to nie przeszkadza![]()
Pentax nie ma w planie zadnego body FF i nic na to nie wskazuje.Sredni fomat w Pentax to spory wydatek a jakoscia na kolana nie rzuca.Co do ostrosci szkielek Pentaxa na pelnej dziurze to sa tak samo ostre jak Canona i Nikona czyli zazwyczaj trzeba je przymknac.Roznica pomiedzy 50mm 1.2 jest taka ze mozesz je przymknac do powiedzmy 1.4 badz 1.8 a w Pentax do jakiej wartosci jesli minimalna wartosc to 2.4?
Zazdroszcze Pentaxowi malych szkielek(jedyna przewaga Pentaxa to rozmiary) i ich wykonania ale same z siebie nie robia zdjec i nie opowiadaj mi ze pisze bzdury bo jak dla mnie nonsensem jest mowienie ze szkiel Pentaxa w przeciwienstwie do konkurencji nie trzeba przymykac.
Miałem 50 1.7 (z AF) w Pentaxie, powiem tak, szkło ostre od pełnej dziury, ale ilość ostrych zdjęć była niewielka, AF nie działał za dobrze, udało mi się zrobić co 3 zdjęcie ostre (tak średnio przyjmując). Aktualnie oglądam sobie zdjęcia z 85 1.8 Canona i 50 1.7 Pentaxa, fajne szkła oba, przy czym 85 Canona uwielbiam i pomimo iż nie była ostra na 1.8 po prostu jest cudna! Moja druga połowa mi dzisiaj po raz kolejny powiedziała, że zdjęcia z Canona są lepsze... No i lubi zdecydowanie robić zdjęcia Canonem, nie dziwię się bo AF w Pentaxie (K10, K20, K200, K100 - jakie miałem) niestety nie powala...
Podsumowując co napisałem - stwierdzam że szkła Canona pomimo iż mniej ostre mają to coś...![]()
Nie ma to jak "rzetelne" porównanie eLek Canona za 5koła z budżetową stałką Pentaxa za 700zł;-) Jak juz tak bardzo chcesz porównywać to porównuj szkła z tej samej półki, czyli eLki z limitedami ze światłem 1.8-1.9 i budżetówki tj. C50/1.8, C35/2 z budżetówkami tj. P35/2.4...Wtedy to wszystko będzie miało jakiś sens.
I odpowiedz sobie czy brak FF jest to taki gigantyczny minus dyskwalifikujący cały system? Wydaje mi się, że nie każdy potrzebuje fullfrejmów, no ale ja jestem amator więc się nie znam, a do tego mam Pentaxa więc już w ogóle nie ma o czym gadać...
P.S. Żeby nie było, nie neguję Canona w żadnym wypadku, sam miałem to co w stopce i uważam, że był to zaj....ty sprzęt, byłem mega zadowolony, K-5 kupiłem po części z ciekawości i wcale nie wykluczone, że może kiedyś wrócę do canona, ale wtedy będę miał swoje zdanie na temat obu systemów. I wydaje mi się, że to podejście jest ok, a nie wieszanie psów na Pentaxie bo ten nie ma FF
Ostatnio edytowane przez krystian_n ; 04-03-2012 o 21:27
Kurcze nie zamierzam wieszac psow na pentaxie(choc powinienem ze tak marnuja kiedys swietna marke)To czego uwazam Pentax potrzebuje to nie sredni format(ktory sie nie sprzedawal zbyt dobrze)ale bardziej FF.K-5 jest swietnym aparatem i podobaja mi sie wymiary limitedow(no i stabilizacja w body)ale ja juz slyszalem od uzytkownikow roznych marek jak to obiektywy marki X jest ostry a Z nie.Na photozone mozna obejrzec zdjecia na roznych pzeslonach roznych obiektywow i jedyny ostry na pelnej dziurze ktory widzialem to Nikon 85mm G
No, ale te dane musisz na czymś opierać, nie sądzisz? Skąd informacja, że nie sprzedał się zbyt dobrze. W Polsce widziałem kilku osobników/niczek biegających z taką kobyłą, tak tą cyfrową. Nie wiem jak wygląda, to w stanach. Według testów, jest to nieco lepsza sprawa niżeli dostępne hassele.
Nie każdy potrzebuje FF. To, że w petaxie są bardzo fajne szkiełka, ok fajnie, ale one znowuż są dedykowane pod cropa. Czyli im, to nie po drodze, bo muszą całą szklarnię przebudować.ale bardziej FF
Photozone, fotopolis, łoptyczni i wielu innych ostatnimi czasy do mnie nie przemawia. Nie dawno też wzorowałem się na testach photozone, a w rzeczywistości szkło wypadało o niebo lepiej. Fotopolis pisał, że 600D wypada z ręki osobom o mniejszych dłoniach - no kurcze, to druga połówka musi mieć naprawdę duże łapki...Na photozone mozna obejrzec zdjecia na roznych pzeslonach roznych obiektywow i jedyny ostry na pelnej dziurze ktory widzialem to Nikon 85mm G
Na niektórych rzeczach trzeba się samemu przekonać. Kolega przymyka 50/1.2L do 1.4, bo obrazek jest bardzo miękki na tej przesłonie, a inny spokojnie na 1.2 leci. Są różnice w każdym systemie, ale nie należy go wciąż skreślać. Dla mnie wciąż bolączką, a pisałem o tym x lat temu jest brak szklarni tele.
Aha i do kolegi denv`er, może jeszcze na nikoniarzach popłaczesz sobieWyzywanie od trolli? świetny pomysł, nie lepiej było iść na pw?
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Widzisz, możemy się tak spierać do wieczora - ty nie masz statystyk na poparcie swojej tezy i ja również.
Za FF przemawiają zaszłości, tj. rozmiar matrycy i obrazek zbliżony do filmu małoobrazkowego.
Cropa 1.3 (i 1.6 również) nie bierzemy tutaj pod uwagę, oczywistym dla mnie jest, że APS-c sprzedaje się lepiej niż FF (co do APS-h mam wątpliwości).
To, że "wielu wybiera" nie oznacza, że globalnie sprzedaje się tego więcej niż aparatów z matrycą FF.
Działają tu np. takie mechanizmy, jakie można obserwować na naszym forum.
Wielu użytkowników APS-c świadomie wybiera szkła EF po to, żeby nie wymieniać szklarni przy przejściu na FF.
W Pentaksie to nie zadziała, nie da się bezboleśnie "upgradować" puszki z cropa na ichniejszy 645D.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it