Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: K-5 + kit czy 40D + eLka? Dylemat:)

Mieszany widok

Domyślnie

Widze, że zostajesz jednak przy ego. Uzasadnij - czemu?

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Widze, że zostajesz jednak przy ego. Uzasadnij - czemu?
    Pytanie do mnie? Nie chcę żadnej hybrydy, miałem fuji HS10 bodajże, nie ta jakość zdjęć, masakrycznie wolny af, nie lubię kadrować przez lcd... zresztą co tu porównywać?!
    Miałem 40D + elki jak w stopce i trochę ostatnio się sam zamotałem jak myślałem o K-5. Muszę na spokojnie wszystko przemyśleć i tyle, ale za wszystkie rady i sugestie dzięki

Coś już napisał

Domyślnie

Jak masz być zadowolony z obrazka prosto z puszki to dobrym rozwiązaniem będzie Olympus. Np. używany E-3 za ok. 2000 zł plus ZD 14-54 około 1000 pln plus lampa np FL36R ok 600 pln. Kolory z Olka są bardzo ładne i w 95% nie ma potrzeby obróbki na kompie. Minusem tego rozwiązania jest to, że system 4/3 już niezbyt rozwojowy. Jeśli nie zamierzasz dokupywać jasnego tele to m4/3 też będzie dobrym pomysłem.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystian_n Zobacz posta
    Miałem 40D + elki jak w stopce i trochę ostatnio się sam zamotałem jak myślałem o K-5...
    Jeśli w 40D brakowało Ci:

- FPS-ów,
    - lepszego (wyższego) ISO,
    - lepszej rozpiętości tonalnej,
    - wodoszczelności,
    - stabilizacji w body (i co za tym idzie - z każdym podpiętym szkłem),

to nie ma się co zastanawiać, tylko brać K-5.

Ja bym go chętnie przygarnął, gdyby jeszcze miał gibany LCD

Cytat Zamieszczone przez ambro Zobacz posta
    Jak masz być zadowolony z obrazka prosto z puszki to dobrym rozwiązaniem będzie Olympus. Np. używany E-3...
    Swego czasu wolałem i wybrałem 50D zamiast E-3,
    który jak dla mnie miał za dużo wad za kasę którą za niego trzeba było zapłacić.

System 4/3 nie musi się specjalnie rozwijać, ponieważ IMHO jest dość pełny
    jeśli chodzi o szklarnię, ale to nie jest system dla "biedaków".

No i jest to system dość specyficzny

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 24-02-2012 o 18:45
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Jeśli w 40D brakowało Ci:

- FPS-ów,
    - lepszego (wyższego) ISO,
    - lepszej rozpiętości tonalnej,
    - wodoszczelności,
    - stabilizacji w body (i co za tym idzie - z każdym podpiętym szkłem),

to nie ma się co zastanawiać, tylko brać K-5.

Pozdrówka!
    FPSów nie brakowało bo 40D był w tym aspekcie wystarczający, ale cała reszta już by się przydała. Do tego dochodzą spore możliwość obróbki fotek już w puszce no i jeszcze jeden plus: 40D są tylko używki a K5 mam nową z gwarancją.
    I po przeanalizowaniu wszystkich plusów i minusów... kupiłem K5 z 18-55WR żeby mieć zestaw na jakieś "brudne" wyprawy Do tego kupiłem 35/2.4 (niby ciemna jak na stałkę, ale ostra od pełnej dziury). Teraz jeszcze poluję na sigmę 24-135 f/2.8-4.5 i będzie idealny spacerzoom. A nad jakimś tele to się pomyśli w przyszłości No i jeszcze myślę żeby się pobawić manualnymi stałkami, na dobry początek mam Pancolara 50/1.8, jest fun
    Pozdro

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystian_n Zobacz posta
    kupiłem K5 z 18-55WR żeby mieć zestaw na jakieś "brudne" wyprawy Do tego kupiłem 35/2.4 (niby ciemna jak na stałkę, ale ostra od pełnej dziury). Teraz jeszcze poluję na sigmę 24-135 f/2.8-4.5 i będzie idealny spacerzoom. A nad jakimś tele to się pomyśli w przyszłości
    Gratuluje zakupu. IMO szkoda kasy na tą sigmę. Lepiej zbierać na limitedy. IMO 70/2,4 lub 77/1,8 "aż się proszą"

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Na limitedy przyjdzie pora, ale póki co muszę jakiegoś uniwersalnego spacerniaka kupić co by był też dla żony

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Gratuluje zakupu. IMO szkoda kasy na tą sigmę. Lepiej zbierać na limitedy. IMO 70/2,4 lub 77/1,8 "aż się proszą"
    Zastanowiłbym się i to porządnie, bo szkło typu 77/1.8 może i fajny daje obrazek, ale jest meeeeeeeeeega wolne To jest, to czego brakuje mi w pentaxie, usprawniania szkieł. Imho jest jedno fajne szkiełko, które bym i pod C przygarnął 21/3.2 :wink:

No nic pozostaje życzyć Ci powodzenia w wyborze szklarni. Poza tym, że nie realizujesz założeń o jakich wspominałeś wcześniej: "nie będzie nic dokupywane"
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Uprawnienia umieszczania postów