Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: K-5 + kit czy 40D + eLka? Dylemat:)

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie K-5 + kit czy 40D + eLka? Dylemat:)

Witam,

Budżet 5000zł i 3 zestawy do porównania:
    1) Pentax K-5 + 18-135 WR
    2) Pentax K-5 + 18-55WR + 55-300
    3) Canon 40D + 24-105 (body używane, obiektyw nowy)
    Zakładam, że to ma być zestaw na najbliższe dwa lata i jeden jedyny obiektyw, nie planuję nic innego dokupywać.
    Pytanie, który zestaw da lepszy, ładniejszy obrazek prosto z puszki, bez żadnych późniejszych obróbek na kompie.
    Nie wchodzimy w żadne systemowy wojenki, ilość obiektywów dostępnych na rynku wtórnym, brak pełnej klatki itp. itd.
    Proszę o porównanie tych konkretnych zestawów. Który lepszy i dlaczego?
    Zastosowanie ogólnie mówiąc -> rodzinne
    Z góry dzięki!
    P.S. Decyzję muszę podjąć do jutra także będę wdzięczny za szybkie odpowiedzi
    Ostatnio edytowane przez krystian_n ; 22-02-2012 o 09:57

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Skoro "prosto z puszki", to nie wykorzystasz przewagi matrycy Pentaksa w żaden sposób. Generalnie przy takim założeniu to może lepiej weź jakiegoś Olka u4/3?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystian_n Zobacz posta
    Witam,

Budżet 5000zł i 3 zestawy do porównania:
    1) Pentax K-5 + 18-135 WR
    2) Pentax K-5 + 18-55WR + 55-300
    3) Canon 40D + 24-105 (body używane, obiektyw nowy)
    Jednak szarpnąłeś się na emocje. Kilka pytań:
    1. Jak często podróżujesz? (przy czym sam się nie oszukuj)
    2. Jak często fotografujesz w deszczu, ciężkich warunkach atmosferycznych?
    3. Nie przeszkadza Ci brak dobrego tele? Tak czy siak będziesz musiał je kiedyś kupić?

Zakładam, że to ma być zestaw na najbliższe dwa lata i jeden jedyny obiektyw, nie planuję nic innego dokupywać.
    W przypadku zakupu 24-105, będzie brakować Ci szerokiego kąta. Musiałbyś się zastanowić nad 18-135, tyle, że ten w C nie ma silnika USM. W Pentaxie jest szkiełko 18-135WR, ale jak na swoje własności jest piekielnie drogie (2500?).
    Pytanie, który zestaw da lepszy, ładniejszy obrazek prosto z puszki, bez żadnych późniejszych obróbek na kompie.
    Oba dają dobre obrazki, ale merde ma rację. Nie będziesz w stanie wykorzystać możliwości matrycy pentaxa, to samo tyczy się canona.
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Skoro "prosto z puszki", to nie wykorzystasz przewagi matrycy Pentaksa w żaden sposób.
    Poza tym, RAW jest naprawdę przydatne i często LEPSZA JAKOŚĆ OBRAZKA bierze się z obróbki RAWA.
    m4/3. Jaki jest sens kupować aparat, którego potencjał będziesz marnować? Po czasie dojdziesz do wniosku, że jest za ciężki i na forum pentaxa założysz kolejny temat o sprzedaży i zakupie? Przesiadki systemowe są naprawdę drogie. Chcesz fajny zestaw, to zrezygnuj z gripa w 5D (tak kup ten korpus) i noś tylko 28-70. Da Ci, to o wiele lepszy i wygodniejszy zestaw z mega jakością obrazka niżeli taki k-5
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Zakładam, że to ma być zestaw na najbliższe dwa lata i jeden jedyny obiektyw, nie planuję nic innego dokupywać...

Hmmm... Canon PowerShot SX40 HS???

Dlaczego lustrzanka??? Dla mnie lustrzanka to sprzęt na dłuuuugo z odpowiednią szklarnią.

Ale niektórzy zmieniają, jak tylko wyjdzie nowy model, więc... może ja jakiś "inny" jestem
    Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 22-02-2012 o 13:04
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

jezeli chodzi o jakoś jpg, to mi się najbardziej podobała z .. Sony alfa
    wadą zestawu canona jest brak szerokiego kąta i dłuższego zooma, a wg tego co piszesz zestaw ma być wybitnie rodzinno-wycieczkowy.

pomyślałbym wiec nad 3-cyfrowym canonem + obiektyw 15-85, i ew jakis canon 70-300 IS USM (czy na ile Ci starczy kasy)

Dopiero zaczyna Awatar Artubi
    Miasto
    Orzesze

Domyślnie

Z przedstawionych zastawów, w oparciu o wymienione kryteria to Canon.

Ale IMHO pytanie trochę bez sensu...
    5DII+17-40+24-105+70-300IS+105+50=5DII+121-300IS=121+5(DII-60IS)

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Zestaw na 2 lata w sensie, że pewnie przez 2 lata nie będę ładował następnej kasy w obiektywy, a nie, że będę planował jakieś zmiany puchy czy coś podobnego.
    Stare 5d raczej odpada bo wolę puszkę z szybkim i pewnym AFem, bo niekiedy lubię popstrykać jakieś sporty, także 5d raczej nie.
    24 na dole myślę, że mi by stykło, nie lubię nie wiadomo jakich szerokości;-)
    Nie mówię, że w przyszłości nie skuszę się na obróbkę rawów, ale nie mam zamiaru się bawić w obróbkę każdej fotki strzelonej podczas weekendowego wyjazdu itp.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Wątpię byś kupując lustrzankę nie miał planów finansowania jej. Zrozum jedno, nie ma - nie było i nie będzie systemu, który spełni wszystkie postawione przed nim wymogi.

Czy, to będzie sony, canon, nikon, pentax, to już tobie pozostawiam tę decyzję. Jednak żeby nie było piszczenia, klapania dziobem, że sprzedałeś swojego canona w zamian za aparat, którego nie jesteś w stanie wykorzystać lub, co najważniejsze ogarnąć.

Posłuchaj kolegów z góry (brzmi jakbyśmy w bloku mieszkali) i wydaj pieniądze na zaawansowany kompakt. Nawet takiego fujika s-1x. (podobno dosyć szybki). Wydaje mi się, że nie ważne jaką lustrzankę kupisz i tak będziesz musiał do niej dorzucić, czy to lampę czy to filtry czy to nawet nową torbę i nowe szkło.

Wiem, że nowości kuszą, ale w obecnej chwili masz ładną GO z 28-70L, a w pentaxie wylądujesz na kiciakach. Są owszem stałki, ale znowu musisz dołożyć, a przecież nie chcesz dokładać. Przez lepsze ISO nie dostaniesz takiej GO

Jak już tak bardzo chcesz coś kupić, to się wstrzymaj z zakupem do czasu wydania tamrona 24-70/2.8 VC USD, wtedy dołożysz do 40D i będziesz miał i jasno i ze stabilizacją
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A to co masz w stopce to co to jest?

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Stopka chwilowo nieaktualna;-)
    Mam 28-70/2.8 i zastanawiam się czy zmienić to na 24-105 czy zmienić całkiem na Pentaxa K-5 + 18-135.
    70-200 już nie mam (chwilowo czy na dłuższy czas, się okaże;-)

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów