Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Wątek: K-5 + kit czy 40D + eLka? Dylemat:)

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Wątpię byś kupując lustrzankę nie miał planów finansowania jej. Zrozum jedno, nie ma - nie było i nie będzie systemu, który spełni wszystkie postawione przed nim wymogi.

Czy, to będzie sony, canon, nikon, pentax, to już tobie pozostawiam tę decyzję. Jednak żeby nie było piszczenia, klapania dziobem, że sprzedałeś swojego canona w zamian za aparat, którego nie jesteś w stanie wykorzystać lub, co najważniejsze ogarnąć.

Posłuchaj kolegów z góry (brzmi jakbyśmy w bloku mieszkali) i wydaj pieniądze na zaawansowany kompakt. Nawet takiego fujika s-1x. (podobno dosyć szybki). Wydaje mi się, że nie ważne jaką lustrzankę kupisz i tak będziesz musiał do niej dorzucić, czy to lampę czy to filtry czy to nawet nową torbę i nowe szkło.

Wiem, że nowości kuszą, ale w obecnej chwili masz ładną GO z 28-70L, a w pentaxie wylądujesz na kiciakach. Są owszem stałki, ale znowu musisz dołożyć, a przecież nie chcesz dokładać. Przez lepsze ISO nie dostaniesz takiej GO

Jak już tak bardzo chcesz coś kupić, to się wstrzymaj z zakupem do czasu wydania tamrona 24-70/2.8 VC USD, wtedy dołożysz do 40D i będziesz miał i jasno i ze stabilizacją
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pentax K-5 + Pentax DA 17-70/4 AL z niewielkim przekroczeniem budzetu i swiadomoscia wejscia w specyficzny system :-)

Domyślnie

Widze, że zostajesz jednak przy ego. Uzasadnij - czemu?

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Widze, że zostajesz jednak przy ego. Uzasadnij - czemu?
    Pytanie do mnie? Nie chcę żadnej hybrydy, miałem fuji HS10 bodajże, nie ta jakość zdjęć, masakrycznie wolny af, nie lubię kadrować przez lcd... zresztą co tu porównywać?!
    Miałem 40D + elki jak w stopce i trochę ostatnio się sam zamotałem jak myślałem o K-5. Muszę na spokojnie wszystko przemyśleć i tyle, ale za wszystkie rady i sugestie dzięki

Coś już napisał

Domyślnie

Jak masz być zadowolony z obrazka prosto z puszki to dobrym rozwiązaniem będzie Olympus. Np. używany E-3 za ok. 2000 zł plus ZD 14-54 około 1000 pln plus lampa np FL36R ok 600 pln. Kolory z Olka są bardzo ładne i w 95% nie ma potrzeby obróbki na kompie. Minusem tego rozwiązania jest to, że system 4/3 już niezbyt rozwojowy. Jeśli nie zamierzasz dokupywać jasnego tele to m4/3 też będzie dobrym pomysłem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystian_n Zobacz posta
    1) Pentax K-5 + 18-135 WR
    Jeżeli masz kasę to bierz tą(tę) opcję. Idealny kit turystyczny. Lekki, szczelny i ergonomiczny. Silnik w szkle to nie SDM, wolny i podobno troszkę zawodny. Słoik może ciemnawy ale spokojnie i z premedytacją możesz nie doświetlić. I żebym nie zapomniał, dobrze radzący sobie pod światło. Możliwości wyciągania cieni są o wiele (wręcz masakrycznie:wink lepsze niż w Canonie, że już o wysokim, użytecznym iso nie wspomnę.
    Pisałeś o plikach prosto z puchy. W przypadku K-5 ilość "bajerów", które można sobie zindywidualizować jest nie do ogarnięcia:razz:. Możesz też rawa w aparacie obrobić. Nie pamiętam już, jest chyba w Pentaksiku "opcja ratowania" spierdzielonej fotki. Wygląda to tak, że nawet jak cykasz w jpegach ostatnia fota zapisana jest również w rawie.
    IMO puszek nawet nie ma sensu porównywać. Aczkolwiek nad szkłami to trochę możną by pokalkulować. 24-105L to świetne szkło (wahałem się nad D700 i 5DII i wybrałem 5+24-105), nawet "tabelkowo" lepsze, tylko w tym zestawieniu Pentax nadgoni stratę większą rozdzielczością matrycy i szerszym zakresem ogniskowych..
    Jeżeli, jak twierdzisz, nie planujesz ładowania się w mały obrazek to "będziesz Pan zadowolony".
    kit+lampka

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystian_n Zobacz posta
    Miałem 40D + elki jak w stopce i trochę ostatnio się sam zamotałem jak myślałem o K-5...
    Jeśli w 40D brakowało Ci:

- FPS-ów,
    - lepszego (wyższego) ISO,
    - lepszej rozpiętości tonalnej,
    - wodoszczelności,
    - stabilizacji w body (i co za tym idzie - z każdym podpiętym szkłem),

to nie ma się co zastanawiać, tylko brać K-5.

Ja bym go chętnie przygarnął, gdyby jeszcze miał gibany LCD

Cytat Zamieszczone przez ambro Zobacz posta
    Jak masz być zadowolony z obrazka prosto z puszki to dobrym rozwiązaniem będzie Olympus. Np. używany E-3...
    Swego czasu wolałem i wybrałem 50D zamiast E-3,
    który jak dla mnie miał za dużo wad za kasę którą za niego trzeba było zapłacić.

System 4/3 nie musi się specjalnie rozwijać, ponieważ IMHO jest dość pełny
    jeśli chodzi o szklarnię, ale to nie jest system dla "biedaków".

No i jest to system dość specyficzny

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 24-02-2012 o 18:45
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Byłem Pentaksiarzem. Lubię te puszki ale w tym wypadku 24-105 jest strzałem w dziesiątkę. Daje przemiły obrazek, rewelacyjny AF w porównaniu do wszystkich Prawdziwych szkieł tutaj wymienionych a dodatkowo akurat 40D daje świetne czerwienie podobnie do Pentaxów z matrycami CCD np. K200D.

Ja bym się nie zastanawiał. Portretowo, 105 ze światłem 4 nie ma konkurencji w zestawie P.
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Coś już napisał
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Jeśli w 40D brakowało Ci:

- FPS-ów,
    - lepszego (wyższego) ISO,
    - lepszej rozpiętości tonalnej,
    - wodoszczelności,
    - stabilizacji w body (i co za tym idzie - z każdym podpiętym szkłem),

to nie ma się co zastanawiać, tylko brać K-5.

Pozdrówka!
    FPSów nie brakowało bo 40D był w tym aspekcie wystarczający, ale cała reszta już by się przydała. Do tego dochodzą spore możliwość obróbki fotek już w puszce no i jeszcze jeden plus: 40D są tylko używki a K5 mam nową z gwarancją.
    I po przeanalizowaniu wszystkich plusów i minusów... kupiłem K5 z 18-55WR żeby mieć zestaw na jakieś "brudne" wyprawy Do tego kupiłem 35/2.4 (niby ciemna jak na stałkę, ale ostra od pełnej dziury). Teraz jeszcze poluję na sigmę 24-135 f/2.8-4.5 i będzie idealny spacerzoom. A nad jakimś tele to się pomyśli w przyszłości No i jeszcze myślę żeby się pobawić manualnymi stałkami, na dobry początek mam Pancolara 50/1.8, jest fun
    Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Gratulacje i... przyjemności z focenia

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów