Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Zestaw 7d + EF 28mm 1.8 USM+Sigma 17-50mm 2.8 ex os dc hsm + EF 24-105mm 4 L IS USM

Domyślnie

Absolutnie za dużo sprzętu jak na początek! Kup 5d mk I + 24-70L i zacznij robić zdjęcia!

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Faktycznie dużo tego jak na sam początek. Ja bym się skupił na 28 /1.8 ,85 /1.8 no i może 50mm (1.4) jakbyś miała mało. Albo jak tutaj już doradzali C 17-55 i potem reszta wymieniona przeze mnie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie, nie zostaje bo CoC jest inne dla FF i dla cropa.

Poczytaj proszę, pogooglaj. Napisałaś dzisiaj coś około 10 postów z podobnymi pytaniami. Na wszystkie te pytania odpowiedzi są na forum i to wielokrotnie.
    Napisałam tylko 10 postów i nie wszystkie były pytaniami. Ostatnio spędzam przy kompie kilka (nawet 8) godzin dziennie w poszukiwaniu informacji ( głównie znajduję,czytam sama, nie pytam), dłużej nie dam rady. Do tego trzeba czasu, a mi termin zakupów się kończy. Wezmę Twoją wypowiedź pod uwagę i postaram się nie zadawać podstawowych i głupich pytań.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Zbyszko666 Zobacz posta
    Faktycznie dużo tego jak na sam początek. Ja bym się skupił na 28 /1.8 ,85 /1.8 no i może 50mm (1.4) jakbyś miała mało. Albo jak tutaj już doradzali C 17-55 i potem reszta wymieniona przeze mnie.
    No nie taki sam początek, kiedyś robiłam zdjęcia Zenitem. ..Jeśli chodzi o kadrowanie, kompozycję, to zmysł plastyczny mam ok - to jest moja najmocniejsza strona.
    Ostatnio edytowane przez Cansada ; 21-02-2012 o 19:43 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Bez obrazy ale obiektywy to tylko część sprzętu potrzebna do tego typu fotografii a jeszcze ze 2 lampy błyskowe , blendy , parasolki, statywy , wyzwalacze radiowe, tła itd...bez tego to zdjęcia lipa wystarczy poogladać kulisy sesji na youtube ile tam sprzętu targają dodatkowego...co do sigmy to musisz koleżanko zobaczyć czy nie ma BF/FF na obu końcach. Najlepiej to Canon 17-55 is usm +85/1.8.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Kup 17-55 2.8 + stałki, 85 1.8 na pewno bo jest bardzo fajne do ciasnych portretów i na plenerki + albo 28 1.8 albo 50 1.4 albo to i to.
    Ja mam te 3 stałki i zooma 2.8 pod 5d i 60d i uważam, że do twoich zastosowań będzie w sam raz.
    Ale ja np. nie wziąłbym 7d... do sportu itp. - tak ale nie do brzuszków i sesji z modelkami gdzie nawet af z 5-tki wyrabia jako tako. Wolałbym więcej wydać na szkła.
    Myślałam nad tą 60-tką, ale 7d ponoć bardziej profesjonalna i tego wymaga rynek! - to cytat

jak bym kupiła 60d, może było by mnie stać na EF 35mm f/1.4L USM - kusi mnie
    60d nie ma kalibracji obiektywów, a 7d tak. Myślicie, że można bez tego się obejść? Musiałabym wysyłać do innego miasta do kalibracji...
    Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Bez obrazy ale obiektywy to tylko część sprzętu potrzebna do tego typu fotografii a jeszcze ze 2 lampy błyskowe , blendy , parasolki, statywy , wyzwalacze radiowe, tła itd...bez tego to zdjęcia lipa wystarczy poogladać kulisy sesji na youtube ile tam sprzętu targają dodatkowego...co do sigmy to musisz koleżanko zobaczyć czy nie ma BF/FF na obu końcach. Najlepiej to Canon 17-55 is usm +85/1.8.
    No tak, ale nie można wszystkiego mieć od razu, od czegoś muszę zacząć. Studio pewnie będę wynajmować na godziny, więc jakieś lampy będą i tła.
    Canon 17-55 is usm, sporo droższy, sporo cięższy, a sigma ta ma bardzo dobre opinie, więc po co przepłacać i targać z potem na czole
    Ostatnio edytowane przez Cansada ; 21-02-2012 o 20:08 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Przewrotnie zapytam- a potrzebujesz Canona...? Nikon nie?

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cansada Zobacz posta
    Myślałam nad tą 60-tką, ale 7d ponoć bardziej profesjonalna i tego wymaga rynek! - to cytat
    Wybacz za szczerość ale mówisz tak jakbyś była skłonna kupić gó***, byle by było dobrze zareklamowane i zapakowane...

60d nie ma kalibracji obiektywów, a 7d tak. Myślicie, że można bez tego się obejść? Musiałabym wysyłać do innego miasta do kalibracji...
    Owszem to jest wada ale nie zakładaj od razu, że będziesz zmuszona do kalibracji (mam 7d i 50 1.4 i nie musiałem niczego kalibrować z tego co widzę na zdjęciach). Za 60d przemawia cena, która umożliwi zakup większej ilości / lepszych szieł

od czegoś muszę zacząć.
    Przeczytaj jeszcze raz spokojnie co napisali poprzednicy bo ciągle kręcisz się w kółko + poczytaj forum, to nie boli i wcale nie wymaga bóg wie jakiego wysiłku a zobaczysz, że nie ty pierwsza masz tego typu problem

Canon 17-55 is usm, sporo droższy, sporo cięższy, a sigma ta ma bardzo dobre opinie, więc po co przepłacać i targać z potem na czole
    Droższy owszem (przy innej puszce byłoby cię na niego stać), ale gdzie on niby sporo cięższy ? Ok. 100g, patrząc, że ma IS, USM (który działa lepiej od hsm sigmy) i 5mm dłuższy zakres to wcale niej jest dużo. Rozumiem jakby była mowa o różnicy w stosunku np. do 24-70 (to dopiero kloc).

Uzależniony

Domyślnie

Ja powiem inaczej. Przestań czytać, tylko wybierz co Tobie bardziej pasuje, lepiej leży w ręce i na tym koniec. Pisząc, rozmawiając nic w temacie do przodu nie ruszysz.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    Przewrotnie zapytam- a potrzebujesz Canona...? Nikon nie?
    Chciałam d300s ale drogi teraz i niedostępny, a nie mogę czekać
    Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Ja powiem inaczej. Przestań czytać, tylko wybierz co Tobie bardziej pasuje, lepiej leży w ręce i na tym koniec. Pisząc, rozmawiając nic w temacie do przodu nie ruszysz.
    Masz po części rację, ale...nie mogę nic wziąć do ręki, bo w moim mieście tego nie mają na półkach, trzeba zamawiać, stad zdaję się też na opinię innych
    Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Wybacz za szczerość ale mówisz tak jakbyś była skłonna kupić gó***, byle by było dobrze zareklamowane i zapakowane...

nie , nie miałam tego na myśli.Tak stwierdził ("tego wymaga rynek"), facet który się tym zajmuje. Nie będę się upierać, ze musi mieć rację

Owszem to jest wada ale nie zakładaj od razu, że będziesz zmuszona do kalibracji (mam 7d i 50 1.4 i nie musiałem niczego kalibrować z tego co widzę na zdjęciach). Za 60d przemawia cena, która umożliwi zakup większej ilości / lepszych szieł
    oba mają swoje plusy i minusy, nie chodzi tylko o szybki af i kalibrację

Przeczytaj jeszcze raz spokojnie co napisali poprzednicy bo ciągle kręcisz się w kółko + poczytaj forum, to nie boli i wcale nie wymaga bóg wie jakiego wysiłku a zobaczysz, że nie ty pierwsza masz tego typu problem

Wiem, ze nie tylko ja mam taki problem (widzę), aż taką ignorantką nie jestem Chciałam pogadać, nie mam znajomych w realu, którzy się tym zajmują

Droższy owszem (przy innej puszce byłoby cię na niego stać), ale gdzie on niby sporo cięższy ? Ok. 100g, patrząc, że ma IS, USM (który działa lepiej od hsm sigmy) i 5mm dłuższy zakres to wcale niej jest dużo. Rozumiem jakby była mowa o różnicy w stosunku np. do 24-70 (to dopiero kloc).
    z tą waga, to masz rację, poślizgnęłam się, ale nie sadzę , ze jest wart tej różnicy 1000zł między sigmą, która podkreślam dalej- jest dobra

Jeszcze Cię zapytam, co Ty robisz? bo widzę, że masz 7d, z tego co piszesz, mogę wnioskować, ze zajmujesz się sportem ...

Ja myślę też o fotografii tańca
    Ostatnio edytowane przez Cansada ; 21-02-2012 o 22:28 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Nie, rynek wymaga byś panowała nad swoimi zdjęciami, umiejętnościami i sytuacją. Co najważniejsze masz się wybić na tym rynku. Co Ci po profesjonalnie wyglądającym korpusie, skoro ze szkieł nie będziesz wyciągać tego minimum. 24-105L, świetny spacerniak, który wymaga częstego przepinania szkieł. Czy to na szeroki kąt, czy na zoom.

Sigma 17-50/2.8 HSM? Po co? Nie będziesz pewna, z którego szkła skorzystać. Czy to zabrać 17-50 czy 24-105. No i w jakim celu bierzesz 28/1.8? Chcesz mobilny zestaw? Bierz 17-55/2.8 i 85/1.8, a jak chcesz wygodniej to możesz pomyśleć o 50-150/2.8 HSM sigmy.

jak bym kupiła 60d, może było by mnie stać na EF 35mm f/1.4L USM - kusi mnie
    Wydaje mi się, że kusi cię bardziej L i jasne światło niżeli spełnienie potrzeb. Powiedzmy kupisz, to szkło i podepniesz je do 60D, co z resztą? Zbraknie Ci szerokiego kąta, długości? Wydaje mi się, że musisz bardziej pomyśleć o swoich potrzebach niżeli o sprzęcie.

60d nie ma kalibracji obiektywów, a 7d tak.
    Uważasz, że każdy obiektyw dasz radę skalibrować z korpusu? Co jeśli FF/BF szkła przerośnie skalę? Tak czy siak czeka cię wysyłka do serwisu.

Canon 17-55 is usm, sporo droższy, sporo , a sigma ta ma bardzo dobre opinie, więc po co przepłacać i targać z potem na czole
    Chyba mówimy o innym szkle? Nikonowski 17-50 jest ciężki

Dobierając zestaw, poważnie zastanowiłbym. W końcu wydajesz na taki zestaw naprawdę sporo pieniędzy. Żebyśmy nie spotkali się z prośbami "ratunku, sigma nie rafia w punkt, a 7d jest za szybkie do mojego stylu foto"
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów