Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Photoshop CS6

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    99.9999% zdjęć uznawanych za dobre jest dość mocno "picowania" w PS albo innym programie do poprawiania/obróbki zdjęć. Dla tych uznawanych za bardzo dobre ten procent jest jeszcze większy 99.99999999. Dla zdjęć uznawanych za świetne czy mistrzowskie tenże procent jest równy 100.
    Prawda - nieprawda:

to (genialne) foto Charlesa Ebbetsa nie widziało fotoszopa

a to (równie genialne) widziało
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Prawda - nieprawda:
    Photoshop jest dla fotografii cyfrowej tym, czym dla fotografii analogowej było:
    - rodzaj filmu,
    - czułość filmu
    - ziarnistość filmu
    - technika naświetlenia filmu
    - technika wołania filmu
    - rodzaj papieru
    - czułość papieru
    - techniki naświetlania papieru
    - techniki wołania papieru

To co robiono kiedyś w ciemni, dzisiaj się robi w szerokopojętym "fotoszopie". Zacytowane przez Ciebie zdjęcie nie musiało ogladac fotoszopa, bo:
    - błony swiatłoczułe miały daleko większa rozpiętośc tonalną niż matryce cyfrowe
    - a skąd wiesz, że nie wykonano wysłaniania, maskowania, czy innych zabiegów ciemni fotograficznej, czyli photo - fotografia + shop - zakład/fabryka?

Nie ma zdjęć bez obróbki cyfrowej. Kazde zdjęcie poddane jest mniej lub bardziej zaawansowanemu programowi do korekcji. Takie programy zaczynają sie w aparatach, a Photoshop jest najbardziej zaawansowanym narzędziem tego typu na świecie.
    Jak wspomniał Janusz Body, NIE MA na swiecie zdjęć WYBITNYCH, które nie zostały poddane procesowi edycji. Dzisiaj ten proces to Photoshop. Można z niego nie korzystać. Wolna wola. Ale robienie z tego filozofii "zakrawa o śmieszność".

PS. (nomen omen) Zdjęcie z Jałty genialne
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 22-02-2012 o 20:25
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

A ten kto myśli że zdjęcie "prosto z puszki" jest najlepsze, i już nic z nim nie robi, tak na prawdę zostawił całą obróbkę swojego zdjęcia inżynierom, programistom, którzy wymyślili program zawarty w aparatach fotograficznych.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    ...a skąd wiesz, że nie wykonano wysłaniania, maskowania, czy innych zabiegów ciemni fotograficznej, czyli photo - fotografia + shop - zakład/fabryka?
    ...
    Dziwne pytanie zadałeś ??: Nie wiem. Sądzę jednak że nie było konieczności robienia czegokolwiek ponad standardowe czynności Natomiast pytanie które nasuwa mi się ilekroć to zdjęcie widzę to aranż czy nie_aranż?

BTW: co do jałty to w fotografii reklamowej było kilka innych perełek jeszcze (m.in. ksiądz całujący się z zakonnicą...od Benettona :-) )

Był fotoszop czy zwykły studyjny pstryk: http://artcoition.squarespace.com/st...=1293382107851
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Dziwne pytanie zadałeś ??: Nie wiem. Sądzę jednak że nie było konieczności robienia czegokolwiek ponad standardowe czynności Natomiast pytanie które nasuwa mi się ilekroć to zdjęcie widzę to aranż czy nie_aranż?
    Zadaję sobie to pytanie zawsze, kiedy jestem w Ikea na zakupach. I zawsze dochodze do wniosku, że zostało poddane powaznemu postprocesowi. To że byl to posproces analogowy jest nieistotne. A że aranż, nie mam wątpliwości.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Prawda - nieprawda:

to (genialne) foto Charlesa Ebbetsa nie widziało fotoszopa....
    Większość to już Dinderi napisał. To w/w zdjęcie tez widziało postproces i to zapewne niemały. Pisałem ... Albo innym programie do obróbki.... W owych czasach sposób wywołania odbitki, rodzaj użytkego papieru (twardy, miękki, specjalny), maskownice, przychylnie rzutnika/maskownicy, gradienty i milion innych "chwytów" ciemniowych było na porządku dziennym i był to taki ówczesny program do obrobki. Nawet Ansel Adams tez kombinował w ciemni jak koń pod górę.

zdjęcie "prosto z aparatu" w cyfrze jest dużo mocniej odrabianie niż stare zdjęcia na kliszy

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

a więc niech będzie że jestem nie obyty i się nie znam bo nie używam czyli jestem gorszy
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    a więc niech będzie że jestem nie obyty i się nie znam bo nie używam czyli jestem gorszy
    Bez sensu. Nikt nie uważa, że jesteś gorszy, "bo nie uzywasz". Właśnie, że używasz. Używasz Lightroom'a, a jest on niczym innym, jak okrojonym Photoshopem, wyspecjalizowanym, do jednego, konkretnego zadania.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

spoko, mój powyższy komentarz miał być z humorem do tego co robię, LR mi w zupełności wystarcza
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Tak mi się skojarzyło z naszą dyskusją.
    Wykonane w 1937 roku. Pierwsza "zygota" Photoshopa zawiązała się dokładnie 50 lat później.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów