Wina oświetlenia moim zdaniem.
Wina oświetlenia moim zdaniem.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Świetlówki chyba raczej by wykazywały blad na całości, a robiłeś .jpg z puszki? Zobacz czy jest to samo jak wygenerujesz .jpg
A czy jak w LR albo innym grzebiesz balansem bieli to te kolory bledna albo cóś? Szczerze mówiac jest to ciekawa sprawa... Może jeszcze odkręć filtr UV bo to też może mieć wpływ na załamanie światła i zobacz wtedy...
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Przy świetlówkach ZAWSZE dzieją się dziwne rzeczy, pewnie zależne od matrycy - zielone poświaty, nienaturalnie różowe kolory skóry, albo wręcz przeciwnie twarze szare itp.
Nawet są sprzedawane zielone nasadki na lampy błyskowe aby zgrać światło błyskowe z jarzeniowym. Porób zdjęcia telewizora kineskopowego ( CRT ) na pewnych czasach, różnych dla różnych korpusów wyjdą jasne lub ciemne pasy, podobne do twoich.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Na jakich ustawieniach WB to robisz ? I czy zmieniałeś, na próbę, tak do testów może ?
filtr jakis masz na obiektywie, czy nie ? to też wiesz co zrobić.
I wrzuć zdjęcie przedmiotu jakiegoś w tym świetle, a nie świetlówek
Btw, ja tam świetlóweknie fotografuje, jakoś mnie nie kręcą :wink:
Przywróć do fabrycznych tak na wszelki i sprawdz ponownie...
Daj znać jaki resultat
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Tak racja, te świetlówki to słabe obiekty do focenia, takie jakieś świecące tylko
Na poważnie to bez filtra jest tak samo, ustawienia fabryczne przywrócałem i bez zmian.
W innych warunkach, przy innym sztucznym świetle jak i naturalnym problemu nie ma, więc dam sobie chyba z tym spokój.
Teraz błyskam i tamtych świateł nie używam więc ok.
Zresztą ja chyba lubię wyszukiwać sobie niepotrzebne problemy(wcześniej się ożeniłem).
Za wszystkie pomocne posty serdecznie dziękuje.