Mam pytanie jak działa GPS-tagowanie? Ile trzeba czekać na FIX'a? Jak z poborem prądu i co za tym idzie czasem pracy przy włączonym GPS
Mam pytanie jak działa GPS-tagowanie? Ile trzeba czekać na FIX'a? Jak z poborem prądu i co za tym idzie czasem pracy przy włączonym GPS
5DII+17-40+24-105+70-300IS+105+50=5DII+121-300IS=121+5(DII-60IS)
Najlepiej będzie jeśli ściągniesz instrukcję obsługi ze strony Canona i poczytasz o GPS. Ciekawe, że jest też opcja rejestratora i nawet przy wyłączony aparat zapamiętuje np trasę wędrówki która jest potem możliwa do odczytania w zewnętrznym programie.
FX się natychmiast zapisuje w parametrach, o tagowaniu lepiej poczytać (sam się jeszcze tym nie zainteresowałem) a co do czasu działania... potrzebuję jeszcze kilkunastu dni zabawy aby coś powiedzieć.
Polecam do aparatu futerał Lowepro Terraclime 10, jest on wykonany z materiału uzyskanego po recyklingu plastykowych butelek i kosztuje kilkanaście złotych - taka promocja firmy![]()
Kiedyś jak miałem jeszcze S90 też szukałem futerału, dobrze, że nie kupiłem.
Przypadkowo odkryłem w domu futerał do okularów, z jakiegoś "pluszowatego" materiału, który na końcu ma blaszki sprężynujące zamykające futerał. Idealnie pasuje.
W moim przekonaniu najwygodniej S100 nosić na smyczy, zawieszony na szyi.
wczoraj dotarł do mnie s100. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Miałem jakiś czas s95 i do niego się odniosę: lepsze trzymanie (profilowane gumki z przodu i pod kciuk), tworzywo wydaje się być bardziej chropowate, wszystkie ruchome elemety typu pierścień przód czy kółko nastaw lepiej spasowane, bez luzów. GPS nie używam wiec się nie wypowiem![]()
Często poruszana jest sprawa złego wyprofilowania obudowy w s90 czy też w s95.
Dla mnie przy tej wadze aparatów nie ma to najmniejszego znaczenia.
ps. Mam aktualnie xz1 i s90 i muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o jpg, to jednak bardziej podobają mi się te z olka.
Przeczytałem w DFV z XII.2011, że można stosować "kombinowany"balans bieli w oświetleniu mieszanym, inny dla poszczególnych partii obrazu /ale tylko w trybie Smart Auto/.
Mam instrukcję w PDFie, ale nie mogę się doczytać jak to ustawić.
Czy ktoś wie o co tutaj chodzi ?