Od trzech dni bawię się s100.
Wybrałem aparat w kolorze "srebrnym" bo miałem b.dobrą ofertę. Proszę się nie sugerować kolorem bo aparat jest w istocie koloru tytanu i wygląda naprawdę dobrze i oryginalnie.
Nie miałem s95 ale mogę porównać go co nieco do s90. Aparat trzyma się lepiej od s90, jest równie szybki a w menu pojawiły się dodatkowe funkcje. Podoba mi się szerszy kąt, wbudowany filtr szary i szybsza migawka 1/2000s.
Minusem jest dla mnie przeniesienie przycisku do programowania funkcji pierścienia na tył i połączenie go z przyciskiem któremu można było nadawać dodatkowe funkcje - w rezultacie mamy albo przycisk do wyboru funkcji pierścienia albo jakąś inną funkcję. Trochę szkoda bo do pierścienia dopisywałem zawsze EV a do przycisku blokadę AF lub pomiaru światła a teraz mam tylko jedną funkcję. Menu podręczne też było mniej rozbudowane i łatwiej było szybko dokonywać zmian ale nie wygląda to źle - wystarczy się przyzwyczaić. Funkcje tematyczne HDR, pamorama itp można sobie darować bo są w zasadzie tylko ciekawostką.
Nie robiłem jeszcze porównania obrazków ale o tym można przeczytać w internecie - ja sam jestem tylko ciekaw czy ktoś porównywał może wywołanie RAW z kamery dołączonym dedykowanym softem a innym programem jak LR czy Capture One? Kiedyś oglądałem podobne porównanie obrazków z s95 i dedykowany soft o wiele lepiej sobie radził z likwidacją szumów i oddaniem kolorów.