Niestety wg mnie nadal przegrywa z LX5 jasnoscia obiektywu no i cena.
Niestety wg mnie nadal przegrywa z LX5 jasnoscia obiektywu no i cena.
5d, 24-105/4, 50/1.4
ale wygrywa gabarytami, to aparat wielkości komórki który można nosić w kieszeni, LX'a już nie. Dla niektórych to dużo ważniejsze niż f 1,8 do 2,0.
no roznica miedzy 1.8 i 2.0 to moze nie dramat ... ale na drugim koncu mamy juz 5.9! troche ciemno
5d, 24-105/4, 50/1.4
nim ma uniwersalnego apratu, najlepszego dla wszystkich wiesz o tym. Takie porównania można ciągnąć w nieskończoność. Dla mnie liczyły się: mały rozmiar aparatu i jasny obiektyw na szerokim kącie. Wygrało S95 a teraz będzie to S100.
tak jak napisał luciferi wybór aparatu to kompromis.
oczywiście Pasikonik ma teoretycznie lepszą optykę od c100, ale czy w normalnym użytkowaniu jest to aż tak zauważalne...?- mam watpliwości.
S100 w obydwu skrajnych zakresach spisuje się bardzo dobrze. Ma dobrą stabilizację i nie potrzeba zbyt często włączac lampy.
Dodatkowo jest mały![]()
Jako były użytkownik LX3, później LX5 a obecnie S100, mogę potwierdzić brak istotnych różnic w obrazie. Sprawa jasności obiektywu jest oczywista. Dla mnie w kompakcie liczy się rozmiar kieszonkowy i funkcjonalność (m.in zakres ogniskowych) i tu S100 zdecydowanie wygrywa. Jak chcę mieć jasno to fotografuję jasną stałką. Proste:-)
Wg mnie zakup S100 należy rozważać jako drugi aparat. Gdyby to miał być jedyny aparat, raczej bym pomyślał o Canonie G1X lub o jakimś bezlusterkowcu.
wymarzony fullfrejm z jasnym słoikiem, reszta bez znaczenia
zgadzm sie z przedówcą
ja dzisiaj jestem posiadaczem lustra Olka i kompaktu canona (jako 2-gi).
jasne, że ciężko porównać fotki z s100 do 5D z podpiętym EF24 1,4 ale malkontentów proszę by zmieścili to 5D w kieszeni jeansów. peace.
Zapytam tutaj zeby nie zakladac nowego tematu![]()
Na oku mam dwa aparaty
1. Canon S95/100
2. Olympus XZ-1
Ktos mi napisze ktorym warto sie zainteresowac ?
Wracamy do pytania, które każdy kupujący musi sam sobie zadać: wielkość czy jasność. Jakość obrazka praktycznie podobna. W innym wątku - http://www.canon-board.info/showthre...t=80621&page=9 post #87 dokładnie ilustruje różnice.
wymarzony fullfrejm z jasnym słoikiem, reszta bez znaczenia