na początku od razu poprosze o ostrzezenia, bana czy co tam jeszcze ale nie bede grzeczny w tej wypowiedzi:
od kiedy panie wszechinteligentny sevenie przycisk AF-on służy do wyboru punktów AF ? znaczy sie w życiu tej puchy w ręku nie miałeś.
co do środkowego punktu - to masz racje 99% zdjec robie na srodkowym, proponuje ci zrobic 3-4 tematy dziennie opisac iptc, zeslac je na czas do redakcji (taki np pap ma 15 minut na 3 pierwsze klatki w bazie od rozpoczecia meczu - chcac sprzedac musisz byc szybszy), pierdyknac wieczorem jakis kotlet i przy okazji pitolic sie z ostrzeniem .
Zwlaszcza jesli masz np 5 sekund zeby nacisnac klatke ktora zrobic musisz, bo jak nie zrobisz to nie zarobisz. Powodzenia ci zycze.
od tego jest 1ka zeby wyostrzyla wtedy kiedy ma wyostrzyc i od tego ma ona srodkowy punkt af.
Zaraz pewnie okaze się ze jesli nie mam i nie uzywam fotoszopy i nie robie w rawach to juz nieistnieje.
@kolekcjoner
co do joistika - nie lubię go używać, wolę rozwiązanie z 2ki ale kwestia gustu albo przyzwyczajenia
co do przycisku AF-on zgodze sie ale tylko po czesci ponieważ 2ka ma programowalny przycisk "z gwiazdka" i tam sobie ustawiam AF-on w 2ce.
co do menu - mi bardziej pasuje z 2ki - tez kwestia przyzwyczajenia.
Ostatnio edytowane przez p3cpl ; 27-02-2012 o 00:58
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=466682
Prawie 4 lata, 500.000 klatek i trzy body później - chyba pod wszystkim co tam napisałem mogę się ciągle podpisać. No, może poza jakimś tam przyzwyczajeniem się do nowej filozofii obsługi - a konkretnie, do iso pod prawym wskazującym![]()
i po co się tak podniecasz? czy ja gdzieś napisałem, że AF-on służy do wyboru punktu AF? Dla mnie joystick jest znacznie lepszym rozwiazaniem niż durne kółko w MK II. Być może dla Ciebie to bez różnicy, ale wyobraź sobie, że są tacy, którzy korzystają z wyboru punktu AF. Rozumiem, że w przypadku twoich piłkarzyków wystarcza Ci punkt środkowy, ale fotografia się nie kończy na 1d mk cośtam z przyspawanym na stałe 400/2,8.
I jeszcze jedno: uzywam aktualnie 1d mk IV, bo wyobraź sobie, że oprócz wybierania punktów AF joysickiem używam jeszcze filmowania a to juz pewnie w twojej reporterskiej głowie się nie mieści.
Ostatnio edytowane przez sv ; 27-02-2012 o 01:46
No,właśnie.Mniej osobistych wycieczek proszę.........powiedz coś - ale w temacie pytania.