Zmienić miejsce gdzie się foci, jak się nie da odsunąć...![]()
A że tak zapytam, czego ci brak w kicie, że chcesz portretówkę? Za ciemny jest? Za wolny? Za szeroki? Za mało tło myje? Bo polecić można bardzo dużo szkieł. Ja osobiście bardzo lubię heliosa 58mm i pentacona 135/2,8 podpięte pod aps-c. Ale to nie musi oznaczać, że tobie te szkła równie dobrze będą służyć.
T17-50, będzie jaśniej i podobnie szeroko, ale dość wolno. Jak synek ma speeda, to może nie nadążać. Niestety jasno i szybko oznacza zazwyczaj drogo.
Do rozmywania lepsze są dłuższe ogniskowe. Nawet ciemne 100-135 bardziej wyizoluje obiekt z tła, niż jasne 18-20mm.
Co do typowych stałek portretowych, to one dają fajny obrazek, ale są mało komfortowe w praktyce. Sporo fajnych kadrów ucieka, bo akurat przydałoby się 20mm, a jest zapięte 85, albo odwrotnie.
Tylko po co, taka lampa, jeśli jest odpowiednio zadbana, może posłużyć latami. Do fotografowania ciemnymi szkłami przydaje się większa moc, z czasem może przydać się tryb "master", albo możliwość podpięcia koszyka na akumulatory.
Jeśli chodzi o portretówki, na początek 50/1,8 jest jak najbardziej ok. Na cropie to daje typową 85-kę. Przy nieco większym budżecie można się zastanowić nad 35/2, albo 50/1,4. 85mm to bardzo fajne szkło, ale do sama ogniskowa 135mm (bo tyle wychodzi po przeliczeniu) to nieco długo, i niekoniecznie każde portretowe zdjęcie ze spłaszczoną perspektywą jest fajne. :-)
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
ja bym sie podpisal pod tym co pisze _igi.
Mam 85mm 1.8 i jest to najrzadziej uzywane moje szklo. Nie podchodzi mi ta ogniskowa totalnie. Takie ni wypiol ni przypiol na cropie. W dodatku mam wrazenie ze moj egzemplarz nie jest ostry. Wole 50mm 1.8 (1.4 pewnie byloby lepsze) lub nawet 35mm przy szerszych portretach. Lepiej mi podchodzi 100mm badz 135mm ale 85mm NIE! Nie wiem, moze dziwny jakis jestem i zostane zjechany za nielubienie 85mm. Zastanow sie zanim wydasz kase na cos, co moze sie okazac nieprzydatne.
Panie Boże, spraw, abym nie ględził
i nie odzywał się póki nie jestem pewien,
że mam coś do powiedzenia.
Ja bardzo lubie 85mm ale jeszcze bardzej 50mm i na tej ogniskowej robie najwiecej portretow. Najpierw na plastik fantastik f/1.8 mk2 a obecnie na f/1.4 USM. Na poczatek 50mm 1.8 jest wedlug mnie najlepszym wyborem. Autofokus nie jest demonem predkosci i zdarza mu sie mylic ale jak juz trafi to jest miodzio. Kup i przekonaj sie sama. 85mm moze pozniej dokupisz jak sie wkrecisz.
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B