Lampą się nie przejmuj, jest bardzo dobra.
Przejrzyj ten wątek http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30154
Lampą się nie przejmuj, jest bardzo dobra.
Przejrzyj ten wątek http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30154
Dzieki za link. Rzeczywiscie fajne zdjecia wychodza. Ten obiektyw nie jest az taki drogi. Zastanowie sie nad nim.
P.S. Juz zaczelam popadac w depresje z powodu lampy
Czyli wlasciwie radzicie kupic ten obiektyw albo zbierac na ten drozszy. Juz innych nie polecacie? Robie glownie portrety rodzinie, synkowi.
Podrozuje rzadko, raz do roku wybieramy sie na wakacje. Bardzo lubie wtedy fotografowac zabytki, krajobrazy. Czy obiektywy, o ktorych mowimy, sprawdza sie tez w takiej fotografii?
Ostatnio edytowane przez cocodrilo ; 20-02-2012 o 15:15
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
To może pozbycie się kita i dołożenie do 17-50 vc tamrona?
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Wymiana lampy chyba jest bez sensu, za dużo stracisz (moim zdaniem).
Co do szkieł manualnych, to chyba nie ma co się nimi interesować mając 350d, a więc aparat bez live view. Jak tu szukać ostrości? Bawić się w wymianę matówki? Nawet nie wiem, czy uda się ją wymienić.
85-tka to owszem wspaniały obiektyw, ale na cropie bardzo wąski. Naganiasz się za dzieciakami (w sumie dobre żeby podtrzymać formę), ale w pomieszczeniu już raczej ciężko używać, bo za wąsko (a czasami chce się sfotografować coś więcej niż tylko samą głowę).
Canon 50 1.8 - polecam - nie dlatego, że wspaniały, ale tani i nadaje się. Tylko że plastikowy więc może być problem z używkami - to podobno nie jest długowieczny obiektyw.
Canon 50 1.4 - tutaj można chyba kupić sensowną używkę w cenie raczej niższej niż 85 1.8. Obiektyw lepszy niż 50 1.8, myślę że używka pomimo że znacznie droższa niż nowy 50 1.8 warta jest dopłacenia różnicy.
No i warto zainwestować w dobre książki o fotografii portretowej![]()
Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II
Jeżeli chcemy mieć samą twarz w kadrze to już jest lekko za krótko. Nosy robią się zbyt duże. Od popiersia w dół wystarczy.Jest to tzw. klasyczna ogniskowa portretowa dla formatu APS-C (taki jak Twój aparat).85 mm byłoby pewniejsze.
jeśli typowy portret to 85 1,8 będzie najciekawsze...
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
To ja może się podepnę pod temacik : )
Mam szkło 85mm 1.8 USM ale miejscami jest za długie, czy w takim wypadku warto zakupić 50mm ? ale mowie tutaj albo o wersji 50mm 1.8 MK1 albo 50mm 1.4, body to 60D. Bo poniżej 50mm to nie warto ? Bo przerysowuje twarz jak się z bliska robi zdjęcia ?
Czy może zamiast tego 50mm to wymienić KIT'a na Tamrona 17-50 ?
Ostatnio edytowane przez .Irwusek ; 20-02-2012 o 16:29
- FB -
Canon + szkła
Ogniskowa około 50mm (na FF) jest obiektywem "neutralnym" bo kąt widzenia jest zbliżony do ludzkiego oka. Jest też obiektywem "nudnym i trudnym" bo kadry są nudnawe i trzeba trochę wysiłku, żeby znaleźć ciekawe ujęcia.
Klasycznymi ogniskowymi do portretu są ogniskowe od 85 do 135mm (85 na cropie kątem widzenia odpowiada 135 na FF)
85/1.8 to bardzo fajne szkło ale jeśli zbyt drogie to... nie kupował bym nic mając 18-55.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Janusz nie chodziło mi o to ze jest drogie tylko długie : P bo je mam już w swojej szklarni minitylko czasami brakuje mi miejsca żeby się odsunąć.
- FB -
Canon + szkła