Dopiero teraz spojrzalam na te lampy, bo skoro juz mam, to sie tematem nie interesowalam. Moja lampe maz kupil co najmniej dwa lata temu. I jestem przekonana, ze kosztowala ok 900,00 zl.
Tylko po co, taka lampa, jeśli jest odpowiednio zadbana, może posłużyć latami. Do fotografowania ciemnymi szkłami przydaje się większa moc, z czasem może przydać się tryb "master", albo możliwość podpięcia koszyka na akumulatory.
Jeśli chodzi o portretówki, na początek 50/1,8 jest jak najbardziej ok. Na cropie to daje typową 85-kę. Przy nieco większym budżecie można się zastanowić nad 35/2, albo 50/1,4. 85mm to bardzo fajne szkło, ale do sama ogniskowa 135mm (bo tyle wychodzi po przeliczeniu) to nieco długo, i niekoniecznie każde portretowe zdjęcie ze spłaszczoną perspektywą jest fajne. :-)
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
ja bym sie podpisal pod tym co pisze _igi.
Mam 85mm 1.8 i jest to najrzadziej uzywane moje szklo. Nie podchodzi mi ta ogniskowa totalnie. Takie ni wypiol ni przypiol na cropie. W dodatku mam wrazenie ze moj egzemplarz nie jest ostry. Wole 50mm 1.8 (1.4 pewnie byloby lepsze) lub nawet 35mm przy szerszych portretach. Lepiej mi podchodzi 100mm badz 135mm ale 85mm NIE! Nie wiem, moze dziwny jakis jestem i zostane zjechany za nielubienie 85mm. Zastanow sie zanim wydasz kase na cos, co moze sie okazac nieprzydatne.
Panie Boże, spraw, abym nie ględził
i nie odzywał się póki nie jestem pewien,
że mam coś do powiedzenia.
Lampą się nie przejmuj, jest bardzo dobra.
Przejrzyj ten wątek http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30154
Dzieki za link. Rzeczywiscie fajne zdjecia wychodza. Ten obiektyw nie jest az taki drogi. Zastanowie sie nad nim.
P.S. Juz zaczelam popadac w depresje z powodu lampy
Czyli wlasciwie radzicie kupic ten obiektyw albo zbierac na ten drozszy. Juz innych nie polecacie? Robie glownie portrety rodzinie, synkowi.
Podrozuje rzadko, raz do roku wybieramy sie na wakacje. Bardzo lubie wtedy fotografowac zabytki, krajobrazy. Czy obiektywy, o ktorych mowimy, sprawdza sie tez w takiej fotografii?
Ostatnio edytowane przez cocodrilo ; 20-02-2012 o 15:15
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
To może pozbycie się kita i dołożenie do 17-50 vc tamrona?
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Wymiana lampy chyba jest bez sensu, za dużo stracisz (moim zdaniem).
Co do szkieł manualnych, to chyba nie ma co się nimi interesować mając 350d, a więc aparat bez live view. Jak tu szukać ostrości? Bawić się w wymianę matówki? Nawet nie wiem, czy uda się ją wymienić.
85-tka to owszem wspaniały obiektyw, ale na cropie bardzo wąski. Naganiasz się za dzieciakami (w sumie dobre żeby podtrzymać formę), ale w pomieszczeniu już raczej ciężko używać, bo za wąsko (a czasami chce się sfotografować coś więcej niż tylko samą głowę).
Canon 50 1.8 - polecam - nie dlatego, że wspaniały, ale tani i nadaje się. Tylko że plastikowy więc może być problem z używkami - to podobno nie jest długowieczny obiektyw.
Canon 50 1.4 - tutaj można chyba kupić sensowną używkę w cenie raczej niższej niż 85 1.8. Obiektyw lepszy niż 50 1.8, myślę że używka pomimo że znacznie droższa niż nowy 50 1.8 warta jest dopłacenia różnicy.
No i warto zainwestować w dobre książki o fotografii portretowej![]()
Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II