Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Jaki uchwyt statywowy do 70-200 f/4 L IS

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jaki uchwyt statywowy do 70-200 f/4 L IS

Witam,

czy możecie mi doradzić który z zamienników jest lepszy:

1. http://allegro.pl/uchwyt-statywowy-d...152809348.html - JJC
    2. http://allegro.pl/foto-ivy-uchwyt-st...148595131.html - Delta

Może ktoś z Was używa któregoś...?

Z góry dzięki za pomoc
    50D + 17-55/2.8 IS + 85/1.8 + 70-200/2.8L IS II + BG-E2N

Domyślnie

Witam, wybierz 1. bo widać na zdjęciu że posiada znacznik montażu (kreska na górnej części obejmy). Nie wszystkie posiadają a to bardzo przydatna sprawa podczas zakładania uchwytu na obiektyw.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie jestem pewien, czy ktoryskolwiek z tych uchwytow jest metalowy. JJC mialem kiedys, to jest plastik, nadaje sie od razu do wyrzucenia do smieci. co do delty to nie wiem, wyglada mi niestety tez na plastik. dopytaj w razie czego sprzedawce...

co do znacznika... mozna w razie potrzeby markerem domalowac...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 20-02-2012 o 21:36
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Mam taki, co wygląda jak Delta. Nie wiem na pewno czy to Delta, bo dostałem razem z kupowanym używanym obiektywem 70-200/4 nieIS. Plastik, solidny, ale plastik. Coś tam pękało przy śrubie, to naprawiłem za pomocą mosiężnej podkładki i żywicy dwuskładnikowej. Teraz działa, ale szału nie ma. Akurat 70-200/4 jest na tyle lekki, że ten uchwyt nie jest konieczny.
    Tak w ogóle, to wydaje mi się, że lepsze są uchwyty niedzielone, wprawdzie trzeba je zakładać na obiektyw niepodłączony do korpusu, ale mocowanie jest pewniejsze i po zwolnieniu zacisku lepiej się obraca sprzętem wokół osi obiektywu.
    A znacznik "można markerem domalować". (koniec cytatu :wink: )

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A czy spodkaliście się z metalowymi zamiennikami ? Oryginał kosztuje niestety 400-500 ...
    50D + 17-55/2.8 IS + 85/1.8 + 70-200/2.8L IS II + BG-E2N

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafi_szymon Zobacz posta
    A czy spodkaliście się z metalowymi zamiennikami ? Oryginał kosztuje niestety 400-500 ...
    spotkalismy sie. znacznie ponizej 100 PLN
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja się spotkałem kiedyś na allegro - nie mam pojęcia kto to robił/robi (chyba ok. 80 zł). Co do oryginału to cena jest istotnie chora.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja mam metalowy z allegro cena poniżej 50zł wykonanie określiłbym jako "kowalstwo prymitywne" z oryginałem to trudno to porównać (wiem bo używałem oryginału) śruba wchodząca pod kątem to porażka intelektualisty (dopasowanie), gwint do statywu w dolnej części jest zrobiony na "gołym żeliwie".
    A teraz dobre wiadomości: działa, trzyma mocno, jak dotąd nic się nie rozwaliło (ok 2 lat używam) generalnie to używam tak że założyłem dokręciłem i przez te dwa lata zdjąłem może dwa razy.
    Jakość wykonania jest tandetna (w porównaniu z oryginałem) ale działa i mało kosztuje.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam taka Deltę, jest dość lekka, ale raczej aluminiowa niż plastikowa. Wewnątrz wklejony pasek gumowy dla uszczelnienia i żeby nie porysować obiektywu. Kosztowała 55zl na allegro.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar tojacc
    Miasto
    Festung Breslau

Domyślnie

ja mam phottixa za 80zł i działa elegancko- metalowy, starannie wykonany, kolor troszkę inny niż obiektyw, ale jakoś przeżyję...
    6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów