Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Jaki obiektyw dla amatora? Stałka czy zoom?

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marchpol Zobacz posta
    najeli - myślisz, że byłby dobrym uzupełnieniem mojej szklarni? Pytam, bo widzę, że "jesteś w temacie". Oczywiście nie tylko Ty, więc jeśli ktoś inny zechciałby doradzić, to będę równie wdzięczny:-)
    Żadna ze mnie wyrocznia, ale myślę, że nie zaszkodziłoby Ci
    Ew jeszcze nad jakimś 50/1.4 pomyśl (też myślę...)
    Albo jak masz chody w lotto to 24L

Ale to zależy na jakich ogniskowych się lepiej czujesz.
    Mi się też bardzo spodobało 17mm na FF

PS. Chyba odjeżdżamy od tematu
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

Ew jeszcze nad jakimś 50/1.4 pomyśl
    Ja myślę, że to będzie kolejne szkło zaraz po 85mm Sprzedam 50`tke 1.8 i kupię 1.4

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tozawa Zobacz posta
    Sprzedam 50`tke 1.8 i kupię 1.4
    Dokładnie. Obieraj kolejny cel po 85-tce

Domyślnie

Dokładnie. Obieraj kolejny cel po 85-tce
    Zawsze lepsze to, niżeli przepuszczenie pieniędzy na głupoty

Temat uważam za zamknięty Dziękuję!

Coś już napisał

Domyślnie

Za bardzo kierujesz się słowami kolegów. Tamron niby nie ostry i beznadziejny ze omijasz go szerokim łukiem a mówisz że masz 50 1.8 ?? nie twierdze że jest to złe szkło bo jest fajne i baaaaaardzo tanie wiec na start super ale tamron mozna dobrać fajną sztukę i będzie super ostra tu nawet na forum masz prosciej bo cichy dobiera ostre sztuki tamiego Pozdro.
    Brak ;(

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wiem że odkopuje no ale ....

@najeli, Tozawa

35L 24L fajne szkła ale hmm drogie,
    ja dałem sobie spokój(nie mam takiej potrzeby nie zarabiam na tym) i kupiłem 28/1.8 i bardzo ona mnie cieszy, tak samo jak 85/1.8.

A 28 zapinałem do kliszaka wwooooo portrecik mniam, polecam kupic a nie czekac iles tam czasu na szerokie L, kady uciekają...

Ba jakos 50 mi nie brakuje wystarczy 28 i 85.

Domyślnie

Ja od niedawna jestem posiadaczem 5dMkII z 50/1.2L i myślę o dokupieniu jeszcze 135/2L, nie przepadam za zoomami. 35L jest super szkłem ale cena jest odstraszająca. Na wakacje wybieramy się w okolice Malty i jedyny zoom zeby nie brać torby stałek na wakacje to wyczekiwany lżejszy trochę i mam nadzieję lepszy 24-70IIL. Swoją drogą, czy ktoś z forumowiczów też miał problemy z regulacją af w 50L? Mnie ten problem czasem bardzo zniechęca.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

Myśle, że problem "jakie szkło teraz" trzeba rozwiazywac trochę inaczej.
    Body się wymienia, zestaw szkieł zostaje chyba że masz za dużo kasy i się miotasz.
    Po prostu trzeba sobie "wyobrazić" zestaw docelowy szkieł i do tego dążyć nawet kosztem chwilowego braku komfortu.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

W teorii wygląda to sensownie, ale niestety w praktyce sprawa wygląda trochę inaczej. To czy dana ogniskowa komuś odpowiada wychodzi dopiero po pewnym czasie użytkowania.
    Przy przejściu z budżetowych wersji szkieł na Lki może się np. okazać, że obiektyw ma zupełnie inne zastosowanie (patrz 85 1.8 vs 85L). 28ką można próbować zastąpić 24L i 35L i 50tka dla 28ki jest fajnym uzupełnieniem, za to do 35tki już niekoniecznie. Żeby to dobrze przemyśleć niestety trzeba mieć trochę doświadczenia z konkretnymi ogniskowymi, bo wbrew pozorom nie jest takie oczywiste. Każdy też doradza inaczej, ma mniejsze bądź większe doświadczenie. Niektórym też obiektywy pracują dobrze na jednych puszkach a innym źle (choćby 50L). Najlepiej samemu eksperymentować i kupować używane obiektywy, żeby w razie czego wymienić bez straty.
    Z budżetowych wersji na pewno świetne są 28 1.8 , 50 1.4 , 85 1.8, 100 f2. Zaczynałem od 28,50,100 a dziś nie mam żadnego z tych szkieł
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tozawa Zobacz posta
    Znaczy wiesz moja droga... może za krótko go miałem w łapach, żeby powiedzieć coś innego Nie spodobał mi się zupełnie... poza tym miał go dość długi czas mój znajomy i stwierdził, że poza studiem jest praktycznie bezużyteczny, że jest nieostry itp. A znajomy dość obeznany w temacie, więc mijałem Tamiego szerokim łukiem
    żal mi d..e ściska jak czytam takie brednie ... jak mi kolega wujka ziutka powiedział co się zna ... miałem ten obiektyw i przez długi czas był to mój jedyny i ulubiony obiektyw(17-50 2.8) jak ktoś pisze, że jest nie ostry to nie wie o czym mówi, jest sporo ostrzejszy od 17-40 i to jest fakt.
    Marcin

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów