Fotografia produktowa ma to do siebie, że często wymaga pokazania szczegółów obiektu. Dlatego też mile widziana jest tu duża głębia ostrości. Wyostrzyć obiekt możemy domykając przysłonę, tracimy jednak w ten sposób światło. Dlatego też potrzebujemy większych mocy. Obawiam się że 100Ws to trochę za mało i nie chodzi o straty w softboxie. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że zestaw 2x(soft 60x90 + lampa o mocy 300Ws) + namiot sprawdza się w przypadku większości małych i średnich produktów. Softboxy powinny lepiej spełnić swoje zadanie w przypadku obiektów szklanych czy metalowych (odblaski). Dodatkowo jeżeli są to np butelki to najciekawszy efekt uzyskasz przy pomocy softboxa typu strip (pasek wzdłuż całej butelki) - można do tego wykorzystać zwykłego softa maskując część dyfuzora tak żeby powstał prostokąt (to nie to samo co strip ale powinno dać radę). Opisałem całkiem optymalne warunki, i oczywiście można zaczynać od czegoś mniej skomplikowanego. Polecałbym jednak pomyśleć o lampie błyskowej minimum 200Ws. Ze stosunkiem nominalnej mocy do rzeczywistych osiągnięć bywa różnie, z rzeczy, które testowałem polecić mogę: MQ 200 FreePower - te mają prawdopodobnie nieco większą moc niż nominalna a cenowo chyba nie wypadają najgorzej.

Pozdrawiam