a po co Ci ta lampa? jak jej nie będziesz używał, to kupuj tumaxa czy innego chińczyka.
a po co Ci ta lampa? jak jej nie będziesz używał, to kupuj tumaxa czy innego chińczyka.
idąc tym tokiem - Canon jest jeszcze mniej anonimowym producentem lamp
polecam najpierw analizę cen zakończonych aukcji a później polowanie na zakup
np taki :
http://allegro.pl/canon-speedlite-43...007332607.html
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-can...020516055.html
osobiście lubię polowania i w taki sposób właśnie kupiłem np 580exII w zasadzie nową
za całe 1075 zł czy nigdy nie używany 70-200 F4 IS w pudełeczku za... 1750 zł
coś pisałeś o pracy - tu warto inwestować w markę
A jaka ma dostac rade, skoro boi sie o styki na body?
Ja do swojego body na poczatku podlaczalem Hanimexa tz-2 (wlasnorecznie przerobionego na niskie napiecie) - body nieuszkodzone.
Pozniej podlaczalem inne lampy... body nieuszkodzone (Sigmy, Tumaxy, Canony, YN, Nikony, jakies samorobki, wyzwalacze radiowe)... i jakos tak po kilku latach stwierdzam, ze najlepiej z body Canona wspolpracuje lampa... Canona... /pewnie dla wiekszosci jest to jakies zaskoczenie/
Ale zeby podgrzac atmosfere napisze, ze wszystkie styki caly czas dzialaja.. (tu pewnie tez wiekszosc zostala zaskoczona)
Napisze tak: prawdopodobienstwo uszkodzenia stykow przez elektrycznosc statyczna jest 1000x wieksze, niz uszkodzenie ich przez jakakolwiek lampe systemowa)
Ej nie róbcie mi tłoku bo poluje na okazyjną cenę 430ex II już 3 tygodnie.
Nie no żartuje jakby ktoś był zainteresowany jak wygląda drogie body+ dupne szkło kontra Drogie szkło+ słabsze body.
http://www.youtube.com/watch?v=hk5IMmEDWH4
CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II
zgadza się - ale inwestując amatorsko robimy to dla siebie
inwestując także zawodowo - robimy to nie tylko dla siebie ale i dla klienta
czasami klient nie jest kompletnym laikiem i chętniej zapłaci więcej widząc
znane logo
jakby co - jestem amatorem i w życiu złotówki na foto nie zarobiłem
A jaka ma dostac rade, skoro boi sie o styki na body?- nie wiem czy to aż tak trudno zrozumieć...
Wiesz ja też doczepiałem lampe od praktici do canona i się nic z nim nie stało, ale jednak przy droższym aparacie nie zrobię tego.
Boję się, bo nie korzystałem nigdy z takich zamienników-więc pytam ludzi, którzy korzystali i np mogą powiedzieć, że korzystają i nic się nie stało lub właśnie stało.
Ale widzę, nie do wszystkich dociera mimo usilnych tłumaczeń o co chodzi![]()
Reszcie dzięki za rady!![]()
Rob jak chcesz. lampa sys to żaden onanizm zwłaszcza, że kosztuje ok. 900 zł więc to naprawdę w porównaniu do cen średniej klasy obiektywów wcale nie dużo. z tą lampą będziesz miał pewną pracę, której nigdy nie uświadczysz z lapmami spoza syst., mimo że parametrami mogą być tożsame. to tyle ode mnie. nie pisz później nam tylko, że miałem ślbi mi się lampa wysrała jak sobie młodzi obrączki zakładali z głupim pytaniem na końcu co tu tera zrobić, ok?
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG