Mam problem. W momencie kiedy batery jest w połowie wyczerpany nie mogę sciągnąć zdjeć. Pojawia sie komunikat: "zbyt słaba bateria". Wg mnie to nienormalne ale jest to mój pierwsza cyfra i nie mam doświadczenia.![]()
Mam problem. W momencie kiedy batery jest w połowie wyczerpany nie mogę sciągnąć zdjeć. Pojawia sie komunikat: "zbyt słaba bateria". Wg mnie to nienormalne ale jest to mój pierwsza cyfra i nie mam doświadczenia.![]()
To normalne. Jeśli podpinasz aparat do komputera to lubi mieć on pełną baterię. Doładuj trochę i będzie ok. Najlepiej jednak kup sobie czytnik i zapomnij o problemie.
Jak wyzej - czytnik jest szybszy, wygodniejszy, nie zuzywa gniazda w aparacie i nie wymaga baterii.
Ok. Ponieważ jestem w tym temacie świeży to zapytam co to jest czytnik i ile toto kosztuje?
Chodzi o czytnik kart. Możesz kupić tylko do kart używanych w Twoim aparacie czyli Compact Flash (cena 30-40) lub czytnik uniwersalny jesli chcesz korzystać jeszcze z innych kart (ok. 50-100). Czytnik taki podłącza się do USB.
Sprawa jest bardzo prosta "do obejścia" równiez przy bardzo małym poziomie naładowania baterii. Wchodzisz:Zamieszczone przez mastaf
> mój komputer
> canon 350D (komputer tworzy zawsze nowy napęd z aparatem cyfrowym po podłączeniu kablem USB)
> po wejściu do tego napędu (350D) zaznaczasz pliki które chcesz przegrać następnie kopiuj, wchodzisz ponownie na "mój komputer" do dowolnego dysku/katalogu/podkatalogu? gdzie chcesz to wrzucić i polecenie wklej
Idzie bez problemów-przynajmniej w WinXP (nie pamiętam jak starsze systemy działały typu Win98,Win95 itd.)
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
Ja dla odmiany zaproponuję kupno drugiej baterii.
Czytnik kart ma jedną wadę (moje subiektywne odczucie): nie można automatycznie zgrywać zdjęć do katalogu z podaną datą zrobienia zdjęcia.
A przy okazji drugi akumulatorek się przydaje ;-) .
Możliwość zgrywania zdjęć w określony sposób nie zależy od czytnika i aparatu, tylko od softu jakiego używasz.Zamieszczone przez tomalxx
np. oryginalny soft canona, ściąga tak samo zdjęcia z czytnika jak i z aparatu.
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Zauważyłem, że przy złączu nowszym-2.0 problem z nienaładowaną baterią nie występuje. Natomiast przy 1.1 owszem. Sądze, że jest to spowodowane tym, że USB 2.0 może także zasilać, natomiast starsze tylko ściągać dane.
mungo:
przy 2.0 tez wystepuje ten problem
1.1 moze zasilac tak samo jak 2.0
Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580