Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 109

Wątek: Fenomen TAMRONA 28-75

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sieradz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Nie wiem ile w tym prawdy i nawet nie chce mi sie tej informacji weryfikować. Słyszałem, że ten Tamron jest licencyjną wersją jakiejś starszej Minolty, co by tłumaczyło brak jakichkolwiek modyfikacji.
    Ale minolta nigdy nie miala takiego zooma, byl 28-70/2.8 G. Zdaje mi sie, ze jesli chodzi o licencje to jest dokladnie odwrotnie, to konica - minolta przy okazji wypuszczenia cyfrowej dslr nakleila swoje znaczki na 28-75/2.8 di tamrona, podobnie zreszta zrobila z 17-35/28-4 di.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkamil
    Ale minolta nigdy nie miala takiego zooma, byl 28-70/2.8 G. Zdaje mi sie, ze jesli chodzi o licencje to jest dokladnie odwrotnie, to konica - minolta przy okazji wypuszczenia cyfrowej dslr nakleila swoje znaczki na 28-75/2.8 di tamrona, podobnie zreszta zrobila z 17-35/28-4 di.
    I jest dokładnie tak jak mówisz.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Sa jednak tacy (np. Arkan), ktorych stac na eLke a jednak nie chca wymienic swojego Tamrona.
    No bo tak po prawdzie to nie mam żadnego powodu, żeby to zrobić. Za 3-4 razy większa cenę dostanę szkło cichsze, o trochę szybszym AFie i lepiej wykonane. Będzie ono również 2 razy cięższe, z założoną osłoną rzucające się w oczy nawet ślepemu i identyczne optycznie (i to jak trafię na dobrą kopie). Dodatkowo Tamron z 5d bez gripa jest idealnie wyważony, podczas gdy podpiąłem na próbę 24-70L, to się zrobiło ciut niewygodnie. Nie będę nikogo na siłę przekonywał, każdy musi wybrać sam. Dla mnie i moich potrzeb fotograficznych Tamron jest na dzień dzisiejszy najlepszy.

Canon wyprodukował kilka naprawdę wybitnych szkieł, który każdy sznujący sie onanista sprzętowy powinien mieć w swojej kolekcji, ale z całą pewnościa nie jest to 24-70L. 24-70L to z założenia jest koń roboczy dla profi, którzy muszą mieć szkło absolutnie niezawodne mechanicznie w każdych warunkach, a takie pierdoły jak waga, dystorsje, aberacje nie maja dla nich większego znaczenia (większość zostanie poprawiona w PSie). Ale większość z tych profi deklaruje, że jako zapasowe szkło ma właśnie Tamrona. Czytałem wątki, w których opowiadali, ze 24-70L padł podczas imprezy (z tego co pamiętam podzczas wymiany obiektywu spadł na ziemię) i ślub był kończony Tamronem. Konkluzja była taka, że Tamron na dobre zdobył sobie miejsce w torbie tego fotografa. W mojej torbie ma również swoje miejsce i dzięki temu ta torba jest o 0,5 kg lżejsza :-)
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    No bo tak po prawdzie...
    Arkan, ode mnie masz dużą wódkę!
    Marzy mi się więcej takich wyważonych i merytorycznie wartościowych postów!

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Arkan, ode mnie masz dużą wódkę!
    Marzy mi się więcej takich wyważonych i merytorycznie wartościowych postów!
    Tak, pieknie napisane :rolleyes:
    Konkluzja, to: dla kazdego cos dobrego :wink:

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Tak, pieknie napisane :rolleyes:
    Konkluzja, to: dla kazdego cos dobrego :wink:
    ewentualnie: zal dupe sciska tym co wydali 4 razy wiecej na 24-70 zamiast kupic tamrona i miec kase na jeszcze jedno szklo

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    ewentualnie: zal dupe sciska tym co wydali 4 razy wiecej na 24-70 zamiast kupic tamrona i miec kase na jeszcze jedno szklo
    Tyyyy, lezacego sie nie kopie :wink:

Jesli czegos mi zal, to tylko jednego - ze Tamron nie robi wersji lepiej wykonanych
    Nawet gdyby kosztowala 2500pln, to i tak byliby tacy, dla ktorych bylaby to alternatywa Canona (tak sadze).

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jesli czegos mi zal, to tylko jednego - ze Tamron nie robi wersji lepiej wykonanych
    Nawet gdyby kosztowala 2500pln, to i tak byliby tacy, dla ktorych bylaby to alternatywa Canona (tak sadze).
    Święte słowa!

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Tyyyy, lezacego sie nie kopie :wink:

uwazam dokladnie tak samo jak ty.
    juz kilka razy podchodzilem do sigm i tamronow i za kazdym razem jakosc wykonania decydowala o tym ze jednak to nie to.
    a szkoda
    ...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk
    juz kilka razy podchodzilem do sigm i tamronow i za kazdym razem jakosc wykonania decydowala o tym ze jednak to nie to.
    a szkoda
    A szkoda tym bardziej, że nie ma żadnej, żadniusieńkiej alternatywy Ujeżdżam tak tego mojego tamronika i czekam, aż się ktoś ulituje, bo przecież ten EF 24-105 f/4L to znowu nie to...

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów