Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 109

Wątek: Fenomen TAMRONA 28-75

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Wiem co napisales, ale nie sadze abys gdzies w Polsce kupil go nowego za takie pieniadze. A Tamron w Polsce chodzi wlasnie za 1200.

Ale nie wazne. Zrobili porzadne szklo za smiesznie niskie pieniadze a u Canona sie wypisuja o technologiach uzytych w specjalnie stworzonych soczewkach redukujacych CA itp. A tu widac, ze u Chinczykoew mozna takie technologie zrobic
    Sorki o ile dobrze słyszałem to:
    1/ zaprojektowano go w Japonii i tam tez jest biuro konstrukcyjne
    2/ produkcje przeniesiono do Chin ze wzgledów kosztowych ... Canon tez juz wybudował fabryke w Chinach i ponoc czesc produkcji tam przenosi w 2006 .. .. starch pomyslec ze moga tam robic Lki -- rozrzuc jakosciowy w 24-70 plus Chinska skłonnosc do nonszalancji jakosci .... brrrrrr
    3/ inzynierowie z Tamrona jako pierwsi zaczeli przecierac szlaki .. nie wiem czy znacie takie szkło 35-300 Tamron .... dopóki robili to w Japonii to był pierwszy taki zoom całakiem całkiem .... dopiero potem wielcy bracia zrobili 35-350 Canon i Nikon tez cos9-krotnego ...
    4/nie wspomne o 90/2,8 MAKRO niemcy ocenili ja ponoć optycznie na 9,6 i dali SUPER (fotoMagazin) a ostatnio na amerykanskim forum Canona www.photography-on-the.net zaczeli sie zachwycac 17-35 TAMRONA ...
    5/ sporo ludzi poza tym robi bardz przyzwoite fotki TAMRONEM 28-200 czy tez 28-300 ...w analogu .. byłem ostatnio na slajdowisku gdzie koles pokazywał fotki z ELBRUSa, Ticitaca, Anqouga i Nepalu wszystko to zrobił 28-200 w EOS 300 bez szopowania a wszyscy mu wpierali ze kpi z nas a on wyciągnąl sprzecicho odrapane obklejone trzeszczące ale z filtrem HOYA PRO1 UV i PL-C ....

i ot to wsio ..

to nie jest oda do Tamrona ...... ale tam gdzie masz czas i pomysł to i otworek starczy ...

howgh
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Nie, on po prostu dostał dobrą kopię Tamrona
    Ale slyszalem, ze z dobra kopia Canona juz masz problem

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

...to np. dlaczego nie ida dalej i nie uszczelnia go lub nie wykonaja z lepszych materialow - bylaby to wersja dla bardziej wymagajacych np. za 2000pln a nie za 4500 czy 5000pln jak Canona?
    Nie wiem ile w tym prawdy i nawet nie chce mi sie tej informacji weryfikować. Słyszałem, że ten Tamron jest licencyjną wersją jakiejś starszej Minolty, co by tłumaczyło brak jakichkolwiek modyfikacji.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

fenomen prawdopodobnie lezy w budowie szkla

praktycznie cale jest zbudowane z soczewek asferycznych, niskodyspersyjnych i extrarefrakcyjnych, poza tym otwor czynny wykorzystany do granic mozliwosci (niech mi ktos powie dlaczego Tamron majac zrenice wejsciowa rowna w przyblizeniu 67mm jest w stanie wyciagnac z niego ile sie da, natomiast sigma i tokina zeby trzymac stale swiatlo 2,8 potrzebuje odpowiednio zrenicy wejsciowej okolo 82 i 72 mm?) jedyny minus to wolny AF, raz focilem tym koncert i AF niestety nie nadazal, ale poza tym tak jak pisal Pikczer za w sumie nieduza kase dostajemy bardzo bardzo przyzwoite optycznie szklo...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Sigma 18-50 f2,8 ma też 67mm

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacab1

nie sprecyzowalem, mowilem o zoomach w klasie 24( 28 )-70( 75 ) za swiatlem f1:2,8
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    ...niech mi ktos powie dlaczego Tamron majac zrenice wejsciowa rowna w przyblizeniu 67mm jest w stanie wyciagnac z niego ile sie da, natomiast sigma i tokina zeby trzymac stale swiatlo 2,8 potrzebuje odpowiednio zrenicy wejsciowej okolo 82 i 72 mm?...
    Chyba czas Ci się zatrzymał przed rokiem :-)
    Nie wiem jak Tokina, ale Sigma doszlusowała gabarytami do Tamrona już ponad rok temu :-)
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?o...article&sid=11
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacab1
    A Olympus C-4000 ma zoom 6,5-19,5 f/2,8 i filtr 40,5mm
    Rozumiesz?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-01-2006 o 10:43
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No dobra, ale skoro tak swietnie zbudowane szkielko wewnatrz, to czemu nie rozszerza zakresu i nie zrobia 70-200 i jakiegos szerokiego o tak wspanialych wlasciwosciach optycznych co 28-75? Juz chyba ktos gdzies to pytanie nawet zadawal, ale odpowiedzi nie bylo. Przeciez wtedy mieliby caly rynek dla siebie (jako szkla alternatywne do firmowych oczywiscie)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

No dobra, ale skoro tak swietnie zbudowane szkielko wewnatrz, to czemu nie rozszerza zakresu i nie zrobia 70-200 i jakiegos szerokiego o tak wspanialych wlasciwosciach optycznych co 28-75?
    przciez ci juz Jurek odpowiedzial

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Nie wiem ile w tym prawdy i nawet nie chce mi sie tej informacji weryfikować. Słyszałem, że ten Tamron jest licencyjną wersją jakiejś starszej Minolty, co by tłumaczyło brak jakichkolwiek modyfikacji.
    a tamronowi skonczyla sie kasa na nowe licencje

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów