Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 109

Wątek: Fenomen TAMRONA 28-75

Mieszany widok

dazz
    Guest

Domyślnie

Zaraz mi się dostanie, ale dla mnie to żadna rewelacja. Sigma ma w tej cenie tak samo dobre, jak nie lepsze, obiektywy o podobnym zakresie ogniskowych. I są wykonane z lepszych materiałów.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    ...to np. dlaczego nie ida dalej i nie uszczelnia go lub nie wykonaja z lepszych materialow - bylaby to wersja dla bardziej wymagajacych np. za 2000pln a nie za 4500 czy 5000pln jak Canona?
    Nie wiem ile w tym prawdy i nawet nie chce mi sie tej informacji weryfikować. Słyszałem, że ten Tamron jest licencyjną wersją jakiejś starszej Minolty, co by tłumaczyło brak jakichkolwiek modyfikacji.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sieradz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Nie wiem ile w tym prawdy i nawet nie chce mi sie tej informacji weryfikować. Słyszałem, że ten Tamron jest licencyjną wersją jakiejś starszej Minolty, co by tłumaczyło brak jakichkolwiek modyfikacji.
    Ale minolta nigdy nie miala takiego zooma, byl 28-70/2.8 G. Zdaje mi sie, ze jesli chodzi o licencje to jest dokladnie odwrotnie, to konica - minolta przy okazji wypuszczenia cyfrowej dslr nakleila swoje znaczki na 28-75/2.8 di tamrona, podobnie zreszta zrobila z 17-35/28-4 di.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wkamil
    Ale minolta nigdy nie miala takiego zooma, byl 28-70/2.8 G. Zdaje mi sie, ze jesli chodzi o licencje to jest dokladnie odwrotnie, to konica - minolta przy okazji wypuszczenia cyfrowej dslr nakleila swoje znaczki na 28-75/2.8 di tamrona, podobnie zreszta zrobila z 17-35/28-4 di.
    I jest dokładnie tak jak mówisz.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

fenomen prawdopodobnie lezy w budowie szkla

praktycznie cale jest zbudowane z soczewek asferycznych, niskodyspersyjnych i extrarefrakcyjnych, poza tym otwor czynny wykorzystany do granic mozliwosci (niech mi ktos powie dlaczego Tamron majac zrenice wejsciowa rowna w przyblizeniu 67mm jest w stanie wyciagnac z niego ile sie da, natomiast sigma i tokina zeby trzymac stale swiatlo 2,8 potrzebuje odpowiednio zrenicy wejsciowej okolo 82 i 72 mm?) jedyny minus to wolny AF, raz focilem tym koncert i AF niestety nie nadazal, ale poza tym tak jak pisal Pikczer za w sumie nieduza kase dostajemy bardzo bardzo przyzwoite optycznie szklo...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Sigma 18-50 f2,8 ma też 67mm

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacab1

nie sprecyzowalem, mowilem o zoomach w klasie 24( 28 )-70( 75 ) za swiatlem f1:2,8
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacab1
    A Olympus C-4000 ma zoom 6,5-19,5 f/2,8 i filtr 40,5mm
    Rozumiesz?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-01-2006 o 10:43
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    ...niech mi ktos powie dlaczego Tamron majac zrenice wejsciowa rowna w przyblizeniu 67mm jest w stanie wyciagnac z niego ile sie da, natomiast sigma i tokina zeby trzymac stale swiatlo 2,8 potrzebuje odpowiednio zrenicy wejsciowej okolo 82 i 72 mm?...
    Chyba czas Ci się zatrzymał przed rokiem :-)
    Nie wiem jak Tokina, ale Sigma doszlusowała gabarytami do Tamrona już ponad rok temu :-)
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?o...article&sid=11
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No dobra, ale skoro tak swietnie zbudowane szkielko wewnatrz, to czemu nie rozszerza zakresu i nie zrobia 70-200 i jakiegos szerokiego o tak wspanialych wlasciwosciach optycznych co 28-75? Juz chyba ktos gdzies to pytanie nawet zadawal, ale odpowiedzi nie bylo. Przeciez wtedy mieliby caly rynek dla siebie (jako szkla alternatywne do firmowych oczywiscie)

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów