Zaraz mi się dostanie, ale dla mnie to żadna rewelacja. Sigma ma w tej cenie tak samo dobre, jak nie lepsze, obiektywy o podobnym zakresie ogniskowych. I są wykonane z lepszych materiałów.
Zaraz mi się dostanie, ale dla mnie to żadna rewelacja. Sigma ma w tej cenie tak samo dobre, jak nie lepsze, obiektywy o podobnym zakresie ogniskowych. I są wykonane z lepszych materiałów.
Nie wiem ile w tym prawdy i nawet nie chce mi sie tej informacji weryfikować. Słyszałem, że ten Tamron jest licencyjną wersją jakiejś starszej Minolty, co by tłumaczyło brak jakichkolwiek modyfikacji.Zamieszczone przez Pikczer
Ale minolta nigdy nie miala takiego zooma, byl 28-70/2.8 G. Zdaje mi sie, ze jesli chodzi o licencje to jest dokladnie odwrotnie, to konica - minolta przy okazji wypuszczenia cyfrowej dslr nakleila swoje znaczki na 28-75/2.8 di tamrona, podobnie zreszta zrobila z 17-35/28-4 di.Zamieszczone przez Jurek Plieth
I jest dokładnie tak jak mówisz.Zamieszczone przez wkamil
Pentax K-5 II, Leica M9
fenomen prawdopodobnie lezy w budowie szkla
praktycznie cale jest zbudowane z soczewek asferycznych, niskodyspersyjnych i extrarefrakcyjnych, poza tym otwor czynny wykorzystany do granic mozliwosci (niech mi ktos powie dlaczego Tamron majac zrenice wejsciowa rowna w przyblizeniu 67mm jest w stanie wyciagnac z niego ile sie da, natomiast sigma i tokina zeby trzymac stale swiatlo 2,8 potrzebuje odpowiednio zrenicy wejsciowej okolo 82 i 72 mm?) jedyny minus to wolny AF, raz focilem tym koncert i AF niestety nie nadazal, ale poza tym tak jak pisal Pikczer za w sumie nieduza kase dostajemy bardzo bardzo przyzwoite optycznie szklo...
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Sigma 18-50 f2,8 ma też 67mm
Zamieszczone przez jacab1
nie sprecyzowalem, mowilem o zoomach w klasie 24( 28 )-70( 75 ) za swiatlem f1:2,8
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
A Olympus C-4000 ma zoom 6,5-19,5 f/2,8 i filtr 40,5mmZamieszczone przez jacab1
![]()
Rozumiesz?
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-01-2006 o 10:43
Chyba czas Ci się zatrzymał przed rokiem :-)Zamieszczone przez thorin
Nie wiem jak Tokina, ale Sigma doszlusowała gabarytami do Tamrona już ponad rok temu :-)
http://www.sigma-foto.pl/index.php?o...article&sid=11
No dobra, ale skoro tak swietnie zbudowane szkielko wewnatrz, to czemu nie rozszerza zakresu i nie zrobia 70-200 i jakiegos szerokiego o tak wspanialych wlasciwosciach optycznych co 28-75? Juz chyba ktos gdzies to pytanie nawet zadawal, ale odpowiedzi nie bylo. Przeciez wtedy mieliby caly rynek dla siebie (jako szkla alternatywne do firmowych oczywiscie)