Pokaż wyniki od 1 do 10 z 104

Wątek: Nowy rekord przebiegu migawki.

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak z ciekawości - możesz wskazać innego producenta w tej branży, który ciągle serwisuje 10-letnie staruszki?
    Hasselblad. Serwisuje sprzęt do 20 lat od zakończenia produkcji ;-)
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak z ciekawości - możesz wskazać innego producenta w tej branży, który ciągle serwisuje 10-letnie staruszki?
    Canon Nie tak dawno pytałem o wymianę migawki w 10D, w odpowiedzi usłyszałem orientacyjną cenę a nie że nie ma.

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Hasselblad. Serwisuje sprzęt do 20 lat od zakończenia produkcji ;-)
    Analogiczna sytuacja jak z Leicą, 20 letni Hasselblad to będzie aparat mechaniczny, zupełnie inna historia niż z aparatami cyfrowymi. Pierwszy cyfrowy Hassel to rok 2004. Zresztą 20 letniego Zenita też zwykle da się naprawić
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Analogiczna sytuacja jak z Leicą, 20 letni Hasselblad to będzie aparat mechaniczny, zupełnie inna historia niż z aparatami cyfrowymi.
    Dla Hasselblada i jego klientów zupełnie bez różnicy.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Jest głośna oficjalna gwarancja na migawkę... A gdzie reszta oficjalnej głośnej informacji w stylu: "... +4 letni serwis pogwarancyjny"? Chodzi mi tylko o samą "asymetrię informacji". Nic więcej. Decyzję podejmę na podstawie informacji. Gwarancja na migawkę to taki sprytny zajączek na odwrócenie uwagi. Czy inni dają tyle samo serwisu/ tyle samo informacji klientowi? Nie sprawdzałem. Po prostu naiwnie zaufałem i wybrałem aparat Canon. Miałem też Nikona (Zenita mam do dziś). Wiem jednak teraz że Leica i Hasselblad stoją znacznie wyżej z serwisem i rozumiem teraz dlaczego ich aparaty trzymają się w cenie.

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    A ile wart jest teraz? 500EUR? Nawet nie całe 10%
    Co byś zrobił gdyby za naprawę zaśpiewali Ci w serwisie 1000zł? Naprawiłbyś?
    Dodatkowo ze świadomości, że za chwilę może się zepsuć coś innego i kolejne 1000zł do zapłaty?
    Dokładnie, masz rację - ten aparat jest teraz wart mniej niż 10%. To taka stroma równia pochyła. Gdy wysiądzie coś obok migawki to mam przycisk do papieru (o wartości 1%??). Gdyby ten 9-letni aparat starzał się wolniej (ale chodzi mi tylko o sam serwis) to bym go sobie zatrzymał bo 1Ds Mark I w zupełności mi wystarcza. Wydać 1000 zł na naprawę - OK, nie ma sprawy, bo lubię ten sprzęt! Ale serwisu nie ma. Widzę tylko takie rozwiązanie w przypadku serwisu 1Ds mark I: kupić sobie drugie "identyczne" body i mieć części na podmianę. Czyli skoro jestem biednym człowiekiem to kupuję dwa razy :cool: "Zapasowe body" w dosłownym tego słowa znaczeniu.

Teraz do fotografii przedmiotów wolałbym zainwestować kasę w (używany) średni format, (używaną) przystawkę cyfrową i (używane) obiektywy.

Dla mnie EOT.
    Ostatnio edytowane przez MaciejDlugosz ; 22-03-2012 o 14:54
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Uprawnienia umieszczania postów