A czego Ci brak lub co Ci przeszkadza w posiadanym sprzęcie???
Pozdrówka!
A czego Ci brak lub co Ci przeszkadza w posiadanym sprzęcie???
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Teraz wiem jaki kierunek trzeba obrać!!!
Wielkie dzięki za treściwe i konkretne odpowiedzi...skupię się najpierw na jakimś jaśniejszym lepszym szkłem. Gdy już go będę miał sprawdzę efekt w połączeniu z moją puchą i potem dalej...
Jeszcze raz dziękuję!
PZDR
UDANYCH KADRÓW
1. Zastanawiałbym się czy będę przesiadał się kiedyś na FF,
2. Rozważyłbym zakup jaśniejszych szkieł
3. Pomyślałbym o funduszu i zorganizowaniu,
4. Zaplanowałbym sprzedaż,
5. Dopiero w tym momencie przez myśl przeszła by mi wymiana aparatu.
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Plan jest słuszny ;-)
Też bym w tą stronę się kierował. Choć swego czasu 1 punkt mnie nie obchodził, a tu... :-D
Niestety ja kiedyś się na własnej skórze przekonałem, że body to nie wszytko, ważny jest element wpuszczający światło.
Też uważam że kupowanie kolejnego aparatu ma sens tylko wtedy gdy istotnie posuwa możliwości w przód. Szczególnie obecnie jak korpusy się bardzo szybko "starzeją".
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Fakt, ja również dokupiłem 50D a mam jeszcze 400D i faktycznie spora różnica w ergonomii, ale z drugiejs strony myśl o szkiełku, sama puszka to nie wszystko.
Zależy też jaką fotografie preferujesz być moze to szkło co masz jest dla Ciebie na razie w sam raz?
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
By nie dublowac pozwole sobie podpiac sie do tego tematu. Mam podobny dylemat: przesiadka z c450d na 60d. Mnie natomiast korci jeszcze inna opcja: poczekac na 70d!
Posiadam kita, c50/1.8, sigme 30/1.4 i s70-200/2.8. na razie nie mysle o dokupieniu/zmianie szkiel. Nie mysle tez o FF w niedalekiej przyszlosci. Zastanawiam sie natomiast czy nie przeczekac i kupic 70d. Oczekuje jeszcze wyzszego i lepszego(uzywalnego)iso oraz regulacji af w body(na razie nie mam problemow z 450d i moja "szklarnia" ale nie wiem co bedzie z nowym body no i pewnie w przyszlosci tez lykne jeszcze jakies niesystemowe szklo{moze s10-20 czy s85?})...
Nie ukrywam, ze magnezowe body to takze jak dla mnie atut ale z drugiej strony lepszy af juz w 60d to wazniejsza cecha. Myslicie, ze z 70d canon wroci do jakiegos z rozwiazan znanych z 50d(regulacja af, magnezowa obudowa)?
Najwazniejsze sa dla mnie fotki z koncertow(baardzo ciemno no i muzycy sie ruszaja). Jak na razie brakuje uzywalnego 3200(w 450d mam tylko slabo uzywalne 1600). Jak na razie...
Powiem jeszcze, ze 7d odpada z powodu... statycznego(nieruchomego) lcd - na "wakacjach zycia"(jakich przede mna jeszcze {mam nadzieje} wiele) spodobaja mi sie foty jakie mozna uzyskac tez z obnizonej perspektywy - a ja nie dam rady rzucac sie na ziemie... moja dziewczy na tez nie i to(niestety/stety) jest wystarczajacy powod by pominac 7d przy podejmowaniu decyzji.
Co radzicie? Nie wiem czy czekac na 70d czy jednak cieszyc sie juz lepszymi(mam nadzieje ;P) fotkami na 60d wczesniej...
Bierz "denree" 60D bo szkiełka masz i przy szybszym af odżyją pokażą pazur, ogólnie przesiadka to będzie masakra dla Ciebie w dodatnim tego słowa znaczeniu...jakbyś sobie kupił eLeczkę).
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
wszary - moim zdaniem nie wiesz co chcesz jeszcze w fotografii, z Twoją szklarnią boję się o zdjęcia ślubne jakie z tego co piszesz będziesz robił, kupowanie konwerterów takich jak napisałeś jest dobre do kompaktów a nie do lustrzanek. Chcesz szerzej? 10-22, dłużej 100-300. 60D warto kupić, tak samo jak warto mieć 450D z dobrą szklarnią, Twoja szklarnia wygląda bardzo słabo, sprzedałbym oba szkła co masz, zostawił 450D. Za około 3500zł możesz kupić 50 1.4 albo 85 1.8 + do tego 17-50 2.8 Tamrona + 70-200 2.8 Sigma, zestaw na początek - super, da Ci więcej niż 60D z Twoimi szkłami...
denree - 70D nie będzie miało mikroregulacji, bo to ma 7Dja bym brał 60D na Twoim miejscu, szkła masz fajne, chociaż z Sigmami różnie może bywać, więc przed zakupem przetestuj puszkę ze swoimi szkłami.
Mike7 - tu masz rację nie mam jeszcze dokładnie sprecyzowanego pola działania w fotografii ale cały czas szukam i wiem, że znajdę :-D. Na pewno pójdę za Twoją radą i innych kolegów i myślę, że w najbliższym czasie doposażę się w Tamrona, którego proponujesz, a już na pewno doposażę się przed wspomnianym ślubem ;-). Następnym posunięciem będzie wcześniej wspomniana Sigma (ale to druga, druga, druga połowa tego roku), a potem to zobaczymy.
50mm nie będę na razie się pozbywać i zobaczymy jak to się potoczy wszak "nie od razu Rzym zbudowano"![]()