Witam serdecznie mam pytanie jak dokładnie i starannie złożyć zdjęcie o wym. 90 cm x 30 cm na trzy części. W sumie można przyłożyć linijkę i spróbować zaginać ale może ktoś tworzył taką swoistą rozkładówkę i wie jak to zrobić.
Witam serdecznie mam pytanie jak dokładnie i starannie złożyć zdjęcie o wym. 90 cm x 30 cm na trzy części. W sumie można przyłożyć linijkę i spróbować zaginać ale może ktoś tworzył taką swoistą rozkładówkę i wie jak to zrobić.
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeśli chodzi tylko o to by prosto je złożyć i by nie było pofalowanego, zbyt grubego brzega, to można od linijki przejechać skalpelem lub czymś ostrym, nie szarpiącym brzegi. Najlepiej z tyłu zdjęcia
Dobrze mnie rozumiesz. Ze skalpelem trochę się obawiam. Chyba jednak wezmę aluminiową linijkę. Zdjęcie położę na blacie i przyłożę linijkę. Zacisnę do stołu ściskami stolarskimi a od spodu drugą linijką zagnę w kształt harmonijki zdjęcie.
Tnie się zawsze po stronie grzbietu, czyli tej, która będzie wypukła. Ale ja bym nie ciął, a spróbował zgnieść - np. tępą stroną zwykłego kuchennego noża (takiego, co nie tnie kotleta) przejechać wzdłuż linijki - tym razem właśnie z tyłu zdjęcia. Dość mocno. Wytworzy się wtedy coś w rodzaju przegubu/zawiasu i będzie się ładnie składać.
Popróbuj na czymś mało wartościowym, zanim podejdziesz z nożem do tego właściwego.
W sumie tak poświecę probne zdjęcie i sam się przekonam jak mi wyjdzie.
odmierz odlegość, przyklej taśmą koniec zdjęcia i powoli zaginaj w stronę brzegu. na konczu aluminiową linijką lub nożem dociśnij brzeg. innym rozwiązaniem byłoby iść do agencji reklamowej lub drukarni, tam mają urządzenia do zagniatania. powodzenia
Canon 5D MK I, Canon 5D MK II, Canon 15mm 2,8 Fisheye, Canon 35mm 2,0, Canon 50mm 1,4, Canon 85mm 1,8, Canon 100mm 2,8 MAKRO, Speedlite 580 EX II i inneEfekty pracy na Pkt 8 regulaminu forum