Jestem ciekaw jakie drukowane albumy fotograficzne polecacie innym? Mam na myśli albumy nie "wyprodukowane" przez siebie (np. w postaci "fotoksiążki") ale albumy kupione w księgarni. A jest tego całe mnóstwo! Ja chciałem podzielić się z wami kilkoma miniaturowymi zdjęciami z albumu pt. "Piękno i gorycz sportu". Album zawiera całą masę zdjęć sportowców. Album został wydany w 2004 roku. Jest to duży album, jego wymiary to 28x36 cm (blisko rozmiaru A3). Większość zdjęć zajmuje pełną stronę. Są też "rozkładówki" na dwie płachty ---> wtedy drukowane zdjęcie ma wymiar 56x36cm (blisko rozmiaru A2). Album wydrukowany został na papierze kredowym. Gdy ktoś jest pixel peeper'em to nie będzie zadowolony z tego albumu - z góry uprzedzam - są liczne niedociągnięcia techniczne: zdjęcia nieostre, zamazane, niedoświetlone, z szumami, z pixelozą, z kiepskim odwzorowaniem kolorów, itp.. Mimo tych niedociągnięć gorąco polecam ten album nie tylko fotografom, bo tematycznie jest doskonały. Pełno w tym albumie trafnych zdjęć. Zdjęcia do tego albumu były wybierane ze zdjęć fotoreporterów agencji Reuters. Zdjęcia zrobione zostały w latach 1995-2003 (największa jest przewaga zdjęć z lat 2003/2002). Szczytem marzeń do fotografowania sportowców był wtedy ... Canon 1D (4 Mpix) oraz Nikon D1H (2,7 Mpix))! Jedynie mała część zdjęć z tego albumu musiała zostać zrobiona analogiem (zdjęcia z lat <1999).
A oto kilka przykładowych fotek z tego albumu (zrobione telefonem komórkowym 0,3 Mpix, wybaczcie beznadziejną jakość):