Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: 70-200 2.8 is II - Gdzie do naprawy?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 70-200 2.8 is II - Gdzie do naprawy?

Witam,

mam prośbę o pomoc... Zastanawiam się co dalej zrobić.
    Historia wygląda tak. Obiektyw wysunął mi się z plecaka stojącego na ziemi i upadł na podłogę (bagnetem bez dekla) z wysokości ok. 10-15cm. Generalnie poza wkurzeniem na własną nieuwagę nie spodziewałem się żadnych problemów z obiektywem (podłoga to dość miękkie deski, wysokość niewielka, no i w końcu to obiektyw "półpancerny"). Po kilku dniach okazało się, że jednak coś zaszwankowało. W pewnych konkretnych ustawieniach po jednym zdjęciu wyrzucał błąd i przestawał współgrać z aparatem (BTW body 7D).

Zawiozłem go do serwisu na Żytniej, gdzie stwierdzono uszkodzenie przysłony. Wymiana (wraz ze sprawdzeniem optycznym itp., powiedziałem, że przyczyną może być upadek) trwałą ok. tygodnia i kosztowała niecałe 500zł. Odebrałem obiektyw zadowolony, jednak przy pierwszych zdjęciach okazało się, że legendarna ostrość znikła. Próba kalibracji AF (FoCal soft, bardzo mi się sprawdza) skończyła się na niczym, ponieważ kolejne zdjęcia testowe w okolicy MF+/- 5 niezbyt się różniły i żadne nie nadawało się, żeby nazwać je ostrym. Automatyczny algorytm FoCala także wywalał błąd (lens performance less than expected, czy coś podobnego). Oddałem więc obiektyw jeszcze raz na Żytnią (tym razem na 2 tygodnie), gdzie dowiedziałem się, że obiektyw jest sprawny, AF został jeszcze raz wyregulowany (sic!), a poza tym napęd USM prawdopodobnie niedługo się skończy, więc mogą mi go przy okazji wymienić (700 zł+).

Odebrałem obiektyw ponownie (bez wymiany USM. Pisków, słyszalnych przez serwisanta za ścianą ja nie słyszę, poza tym, póki co, AF chodzi cicho i szybko). Serwisant przekazał za pośrednictwem recepcji informację, że obiektyw nie wymaga dalszych zabiegów jeżeli chodzi o stronę optyczną.

Zrobiłem tym razem porównanie pomiędzy w/w szkłem, a dwoma innymi, jakie mam ze światłem 2.8. Wygląda to tak:

Lewy to 100 2.8L is. Oba zdjęcia na 100mm i f/2.8.

i tak:
    http://www.hubertadamczyk.com/photos...C2ZmLk2-X3.jpg

Tym razem z różnych odległości, żeby dopasować wypełnienie kadru. (100mm, 70mm, 55mm).

Uprzedzając pytania wszystkie zdjęcia były robione:
    -ze statywu
    -z uniesionym lustrem
    -zdalnym wyzwalaniem
    -dla każdej kombinacji ogniskowej/odległości kilka ostrzonych przez AF, a kilka manualnie z Liveview i lupą 10x. Do porównania wybrane najlepsze.
    -IS OFF

Ostatni komentarz: przed wizytą na Żytniej to był najostrzejszy z moich obiektywów.

Czy mogę liczyć na konstruktywne podpowiedzi?
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 14-02-2012 o 12:58
    --------------------------
    www.hubertadamczyk.com

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Alternatywny autoryzowany serwis w Warszawie: http://www.fototronik.com.pl/index.html
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna Awatar szymanek1986
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Alternatywny autoryzowany serwis w Warszawie: http://www.fototronik.com.pl/index.html
    Pracuje w sklepie foto i o Żytniej słyszę różne opinie, dobre i złe.Raz oddaliśmy 24-70 L do naprawy, ponieważ zacinał się pierścień ogniskowych.Serwis wymienił nam autofokus i po tym zabiegu obiektyw zrobił się mydlany na 2.8, oddaliśmy jeszcze raz i wrócił tak samo mydlany z informacją że jest sprawny.Mam też znajomego którego 70-200/2.8 po naprawie przestał ostrzyć na ogniskowej 70mm,teraz serwisuje sprzęt w Berlinie/
    “Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło.”
    EOS 50D+17-40 L +24-105 L+70-200 4.0 L+EXTENDER 1,4+METZ AF50

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymanek1986 Zobacz posta
    (...) Mam też znajomego którego 70-200/2.8 po naprawie przestał ostrzyć na ogniskowej 70mm,teraz serwisuje sprzęt w Berlinie/
    To w zasadzie identyczna sytuacja. Na długim końcu ostrość jest znacznie lepsza. Czy wiesz może jak się skończyła historia 70-200 w Berlinie? Czy ew. jakieś szczegóły nt. tamtego serwisu?

Pzdr!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Dzięki.
    Czy ktoś zna ten serwis i może polecić? Ja dotychczas znalazłem o nich jakieś pojedyńcze informacje...
    Ostatnio edytowane przez Hadam ; 14-02-2012 o 16:36 Powód: Automerged Doublepost
    www.hubertadamczyk.com

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hadam Zobacz posta
    ...

Dzięki.
    Czy ktoś zna ten serwis i może polecić? Ja dotychczas znalazłem o nich jakieś pojedyncze informacje...
    Jeśli chodzi o Fototronik, to widziałem obiektyw, który wrócił z serwisu (mam nawet kopię karty serwisowej - mimo, że nie był to mój sprzęt). Obiektyw był na gwarancyjnym "czyszczeniu" - ponoć w środku od nowości był jakiś "papierek".
    1. Obiektyw wrócił ze źle założonym przełącznikiem AF/MF (przykręcono źle osadzony przełącznik).
    2. Druga od przodu soczewka (wewnątrz obiektywu - ta za przednią soczewką) była zmasakrowana - nie wiem co się mogło stać, ale miała dziesiątki przytarć.

Dopiero zaczyna Awatar szymanek1986
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hadam Zobacz posta
    To w zasadzie identyczna sytuacja. Na długim końcu ostrość jest znacznie lepsza. Czy wiesz może jak się skończyła historia 70-200 w Berlinie? Czy ew. jakieś szczegóły nt. tamtego serwisu?

Pzdr!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dzięki.
    Czy ktoś zna ten serwis i może polecić? Ja dotychczas znalazłem o nich jakieś pojedyncze informacje...
    Po wizycie w Berlinie obiektyw wrócił do formy, jednak trochę euro to kosztowało. Śmieszne jest to ,że u nas według serwisu był sprawny, natomiast w Berlinie został uznany za uszkodzonyA tak na marginesie, pare dni temu słyszałem od klienta, że na Żytniej nie naprawiają tych szarych L-ek.Wiecie coś o tym?
    “Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło.”
    EOS 50D+17-40 L +24-105 L+70-200 4.0 L+EXTENDER 1,4+METZ AF50

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymanek1986 Zobacz posta
    Po wizycie w Berlinie obiektyw wrócił do formy, jednak trochę euro to kosztowało. Śmieszne jest to ,że u nas według serwisu był sprawny, natomiast w Berlinie został uznany za uszkodzonyA tak na marginesie, pare dni temu słyszałem od klienta, że na Żytniej nie naprawiają tych szarych L-ek.Wiecie coś o tym?

IMHO,to indywidualne przypadki na podstawie których nie wystawiałbym generalizujących ocen serwisom.Ja np. miałem odwrotnie.
    Pytania do serwisu możesz zadać w wątku serwisu na CB.

http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=67

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam,

dobra wiadomość - obiektyw udało się naprawić!!! Jest znowu ostry jak brzytwa.

Smutna wiadomość na przyszłość - przyczyną usterki była niefachowo wykonana naprawa obiektywu przez serwis Canona na Żytniej. Okazało się, że jeden z zespołów soczewek, który został zdemontowany przy okazji naprawy przysłony został przestawiony przy montażu tak, że odchylenie od pionu (mierzone na zewnętrznej średnicy) wynosiło prawie 0.5 mm. Tylko znalezienie tego wymagało doświadczenia w serwisowaniu optyki profesjonalnej daleko wykraczającego poza to, którym dysponują dumni posiadacze autoryzacji Canona... To naprawdę przygnębiające...

Pozdrawiam, i dziękuję za wszystkie konstruktywne podpowiedzi.
    www.hubertadamczyk.com

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Pochwal sie, gdzie to naprawiles??

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie