Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 101

Wątek: Wakacje życia i uzupełnienie szklarni.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Na wyjazdy, zwłaszcza z ograniczonym bagażem, biorę to co mam w stopce. Zamiast C50/1.8 będzie kiedyś C35/1.4L i raczej nic wiecej.
    Uniwersalność C70-300L jest dla mnie nieoceniona. Stabilizacja niesamowita, jakość obrazka znakomita. Budowa bardzo budzi zaufanie.
    Podczas wyjazdu do Paryża ok. 20% zdjęć (właśnie to sprawdziłem z ciekawości ) zrobiłem na ogniskowych 200-300mm a i tak niektóre cropowałem. Więcej na szyi niż 5D + C70-300L nie chciałbym nosić. Przepinania obiektywów jest bardzo mało.
    W mieście, w nocy, noszę ze sobą mały statywik enerdowski.
    Więcej sprzętu na cały dzień chodzenia nie daję rady - no ale wiek robi swoje :-D.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    (35-350 mi zabrali).
    Jak to zabrali?

Podobnie, jak koledzy, martwiłbym się bardziej o szeroki kąt, no chyba, że do akcji pójdzie G11.

A reszta - w wyborze nie pomogę. Wsio zależy od tego, ile kto chce dźwigać i jakie ma potrzeby. Potrzebą tu jest ewidentnie zoom (3 propozycje).
    70-300 DO powinien być najrozsądniejszym wyborem, jeśli chodzi tylko i wyłącznie o wycieczkę.

No chyba, że KaDwa chce mieć jeden obiektyw do wszystkiego, to może Tamron 18-270?
    Na świat spoglądam przez armatę...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    ?..(właśnie to sprawdziłem z ciekawości )...
    Tez to zrobiłem jakiś czas temu. Wyniki są zdumiewające. Dwie stalki 14 i 35 w zasadzie wystarcza na wycieczki. 98% zdjęć zoomami jest na skrajnych ogniskowych. Do tego coś ok. 100 lub 135 i nic wiecej nie trzeba.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

nie no, tak serio, to dziecie pare zdjec porobilo staruszkom i wie co i gdzie nacisnac. ale nie ciagnie go. komorka chetnie sweetfocie wali albo sweetfilmiki kreci...
    Nawróci się ;-)

A wracając do tematu.
    Będąc w Paryżu miałem do dyspozycji rybkę, 50-tkę, 70-200 i kita.
    I wiecie czego mi najbardziej brakowało?
    Ano czegoś pokroju Tamrona 28-75 lub Canona 24-105. Typowy spacerzoom do wszystkiego. Męczyło mnie wachlowanie obiektywami (kit i eLka), no ale dało radę.
    Musiałbym zerknąć, ale wydaje mi się, że i tak więcej zdjęć szło z ryby i kita niż z 70-200. Ale to chyba specyfika miejskich zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Wracając do wątku, nie tak dawno miałem trochę podobny problem :wink:, może nie wakacje życia, ale dosyć egzotyczne. Osobiście na wakacje życia zabrałbym optykę najlepszą na jaką mnie stać i odpowiadającą najlepiej moim preferencjom.
    Z mojego doświadczenia wynika, że nie da się często pogodzić w jednym lekkiej optyki z uniwersalną i do tego jeszcze z bardzo dobrym światłem. Taka wyprawa to jest niestety ale prawie zawsze jest jakimś kompromisem.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

przeczyscilem watek z OT.

co do kwestii wyboru szkiel w podroz - wiele zalezy od preferencji, ale dobra regula kciuka jest postarac sie pokryc mozliwie duzy zakres ogniskowych i oprocz tego miec cos na slabsze swiatlo. u mnie to jest 5D + 17-40 + 24-105 + 70-300 + czasami sigmofon 50, choc to nie do konca jakby kwalifikuje sie jako "lekki zestaw".

co do konkretnego rozkladu czestotliwosci lensow... zalezy od konkretnej miejscowki i pogody. na wyjazdach typowo miejskich mam zauwazalna przewage 24-105, krajobrazy normalne - 17-40, krajobrazy holenderskie - 70-300
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ...krajobrazy holenderskie - 70-300
    Holandia to na północ od Tatr po opisie watkodawcy chodzi o podróż do... Może Peru, Makczu-Pikczu czy coś w tym guscie. W tropikach ilośc wody w powietrzu robi wszystko powyżej 100 mm mało użytecznym. Samolot? Powodzenia z utrzymaniem i nieporuszonym zdjęciem na ogniskowej rzędu 200 mm. tak, da się ale... "trza umić" -ja nie umiem

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

No właśnie. Nadal nie wiemy, dokąd KaDwa jedzie ;-)

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Sądząc po nicku pewnie w Himalaje. Może nawet na K2
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Z mojego doświadczenia wynika, że nie da się często pogodzić w jednym lekkiej optyki z uniwersalną i do tego jeszcze z bardzo dobrym światłem. Taka wyprawa to jest niestety ale prawie zawsze jest jakimś kompromisem.
    koraf jak konkretnie wyglądał twój "kompromis" w Nepalu

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów