Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 101

Wątek: Wakacje życia i uzupełnienie szklarni.

Domyślnie

kup nowy 135L + używany konw. x1.4 po powrocie sprzedaż za taką samą kasę
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Bez przesady proszę
    Dla mnie 70-200 f/2,8 wagowo nie stanowi żadnego problemu - wiem po co go noszę.
    Niestety 100-400 nie mam i nie miałem przyjemności "pomacać",
    Wagowo niemal to samo. Wielkościowo - grubsze no i po rozciągnięciu robi się mega rura .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Jeżeli twoja stopka ze sprzętem jest prawdziwa i aktualna, to wnioskuję, że nie dane ci było pobiegać sobie dłuższy czas w terenie z 70-200 ze światłem 2.8 albo 100-400...
    To naprawdę mogłyby być dość uciążliwe 3 tygodnie dla założyciela wątku.
    Radzę poszerzyć domysły. Po stopkach też pewnie zarobki rozponajesz?

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wagowo niemal to samo. Wielkościowo - grubsze no i po rozciągnięciu robi się mega rura .
    Tak, tylko nie bierzecie pod uwagę czy jest sens kupować obiektyw, tylko pod tę konkretną podróż. Co innego jeśli kolega kupuje szkło, które posłuży mu na dłużej. Wtedy warto rozważyć i wersje ze światłem 2.8 i 100-400 jak i inne szkła. Wiem, że waga jest naprawdę spora.

Jednak jak wybieram się w jakąś podróż, a chce mieć porządne zdjęcia, to nie tylko shot&run, ale i planowanie, przygotowanie, zabranie odpowiedniego sprzętu. Jeśli, to mają być udane zdjęcia, to trzeba się porządnie zastanowić.

a) kupuję ciężkie, ale pokrywające dobry zakres szkiełko,
    b) kupuję lekkie szkiełko i latam jak "głupi" od lewej do prawej, na szybko.

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    kup nowy 135L + używany konw. x1.4 po powrocie sprzedaż za taką samą kasę
    Problemem jest to, że nie masz np 100mm czy tam 85mm, jesteś zdany na 190 lub 135... Jedyne, co za tym przemawia, to lekkość.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Jednak jak wybieram się w jakąś podróż, a chce mieć porządne zdjęcia, to nie tylko shot&run, ale i planowanie, przygotowanie, zabranie odpowiedniego sprzętu. Jeśli, to mają być udane zdjęcia, to trzeba się porządnie zastanowić.

a) kupuję ciężkie, ale pokrywające dobry zakres szkiełko,
    b) kupuję lekkie szkiełko i latam jak "głupi" od lewej do prawej, na szybko.
    Chyba zbyt uogólniasz - nie ma takich reguł. Są osoby dla których maksimum mobilności jest podstawą udanych zdjęć. Nie ma co moim zdaniem tak "sprzętowo" podchodzić do fotografii, bo to może zupełnie zabić jej sens.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

nie ma też 90 i 110, a ktos powiedział, że trzeba mieć cały zakres?
    nie tylko waga jakosć 135, swiatło 2.0 i swiatło 2.8 na 189mm
    Ostatnio edytowane przez szuler ; 13-02-2012 o 14:10

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli chodzi o targanie w plener i focenie...

jezdze dosc regularnie na rodzinne 9-dniowki, gdzie z aparatem na grzbiecie/w reku jestem srednio 10-12 godzin dziennie. swego czasu do 70-200 dokupowalem 300/4, zeby wydluzyc zasieg 5-tki. w marcu zeszlego roku zrobilem sobie prezent w postaci 70-300 L. nie tani, ale matkobozatyjedyna... jakaz to jest ulga dla plecow i jaka przyjemnosc focenia...

100-400... rozwazalem, ale sobie odpuscilem. to nawet wieksze od 300/4 jest... a ja po prostu sobie na wyjazdach chce zdjecia porobic, nie krzywizny kregoslupa dorobic...
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Chyba zbyt uogólniasz - nie ma takich reguł. Są osoby dla których maksimum mobilności jest podstawą udanych zdjęć. Nie ma co moim zdaniem tak "sprzętowo" podchodzić do fotografii, bo to może zupełnie zabić jej sens.
    Nie, nie zrozumieliśmy się. Mam na myśli sam fakt zakupów. Co mi po mobilności jeśli za jakiś czas będę musiał, to sprzedać, bo brakuje światła? czy długości? Są owszem wyjścia (kadrowanie) na braki w postaci tych "mm". Jednak, to wszystko zależy od maksymalnego udźwigu. Jeśli wać Pan młody i sprawny fizycznie, to i dobrze mu się pobiega z tym wszystkim. Jeśli jest, to kwestia wygody, to milknę. Jednak wybierając sprzęt trzeba stawiać na sprawdzone rozwiązania.

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    nie ma też 90 i 110, a ktos powiedział, że trzeba mieć cały zakres?
    Nie, ale 135 i 190 na FF, to trochę mało nie sądzisz?
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

do dzikiej przyrody owszem

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Ostatnio podrózowałem ze 135 i z bólem serca muszę przyznać, że choć szkło zacne i lekkie to bardziej szczęśliwy byłbym mając ze sobą 70-200 4.0 IS. Lekki zoom jest czasem trudny do zastąpienia. 70-300 to też godna wzięcia pod uwagę opcja (trochę cięższe, droższe ale za to dłuższe).
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Ostatnio podrózowałem ze 135 i z bólem serca muszę przyznać, że choć szkło zacne i lekkie to bardziej szczęśliwy byłbym mając ze sobą 70-200 4.0 IS. Lekki zoom jest czasem trudny do zastąpienia. 70-300 to też godna wzięcia pod uwagę opcja (trochę cięższe, droższe ale za to dłuższe).
    Tjaaaa....U mnie te oceny się zmieniały.!

1.przed wyjazdem: wziąść lekki sprzęt
    2.na wyjeżdzie: przydałby się..
    3.przy oglądaniu

Na podstawie powyższego doszedłem do wniosku."Dałeś się za psa ,to szczekaj.." I biorę to co najlepsze mam a nie co najlżejsze.
    Waga to ważna jest w składzie węgla IMHO.
    Jak zmienię zdanie to przeważę , to co cięzkie sprzedam i wybór dalej będzie prosty.

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów