Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: przesiadka z Oly na C 7d

Dopiero zaczyna

Domyślnie przesiadka z Oly na C 7d

Witam!

W związku z moją reaktywacją w dziedzinie fotografii stwierdziłem, że mała matryca Olympusa E510 pozostawia wiele do życzenia. Zdecydowałem się przejść na ciemną stroną mocy - nabyć Canona.

Przejrzałem mnóstwo stron i mój wybór (dla wielu oczywisty) padłby na 5DM2, ale finansowo byłbym wtedy w czarnej *****. Dlatego postanowiłem zakupić 7D. Czy jest w tym sens, czy jest w tym logika? Czy będę zadowolony z matrycy APS-C po takiej zmianie? Czy może poczekać te pół roku dłużej i brać 5DM2?

Co prawda robię portrety głównie, ale zakładam, że od czasu do czasu pojawi się reportaż. Planuję nabyć stałki C50 i C35.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 12-02-2012 o 15:18

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dużo zależy od tego jakie obecnie szkło założysz do body 7D. Wiadomo, że obrazek na 5d mk2 lepszy aczkolwiek wolniejszy AF czasami potrafi zdenerwować ;/ tak czy inaczej będziesz bardzo zadowolony z przesiadki na Canona

Domyślnie

Robiąc portrety i mając kasę, brał bym piątkę.
    Co do zadowolenia z matrycy, to zapewniam Cię, że będziesz zadowolony.
    Ja przesiadłem się z E-3 i E-1 na C40D i wierz mi, jest różnica. Dynamika i oddanie kolorów w cieniu robią swoje. Jedyne w Olku co było lepsze, to kolorystyka, ale z E-1.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OP

Domyślnie

Nie napisałeś ile chcesz na to przeznaczyć i czy sprzęt ma być tylko nowy czy może być używany. Używanego marka 2 możesz nabyć (z rozsądnym przebiegiem) za ok. 6k, do tego dołożyć 85/1.8 za 1k i masz zestaw marzenie za ok. 7k.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

chciałbym wydać około 6k, do body na początek 50mm 1.8,

szczerze powiedziawszy wolę sprzęt nowy (body), jak już trochę okrzepnę w canonie to popatrzę na używane szkła...

Ja przesiadłem się z E-3 i E-1 na C40D i wierz mi, jest różnica. Dynamika i oddanie kolorów w cieniu robią swoje. Jedyne w Olku co było lepsze, to kolorystyka, ale z E-1.
    właśnie dynamika w olku mnie dobiła, w e510 musiałem się nieźle namęczyć, żeby w studio łapał dobrą ekspozycję (zazwyczaj brakowało od 0,5 do 1 EV)

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esthom Zobacz posta
    Co prawda robię portrety głównie, ale zakładam, że od czasu do czasu pojawi się reportaż. Planuję nabyć stałki C50 i C35.
    Jeśli 7d, to zestaw 10-2x + 50/1.8 + 70-200. Ten ostatni zoom w obojętnie jakiej wersji. W reportażu jest albo szeroko (jesteś blisko) albo daleko (za duży tłum) inaczej być nie może.

x - to liczba od 0 do 4. Dotyczy Canona, Sigmy czy Tamrona wedle uznania.

Jeśli nie interesują Cię filmy, to poszukaj 40D i do niego dobierz powyższe szkła. Możliwe, że zmieścisz się w budżecie, taki zestaw jak marzenie. Potem dokupisz lepszy korpus i będzie, to miód malina zestaw.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Miałem równolegle 7D i 5D mkII przez sezon. 7D poszło w świat, dołożyłem troszkę i są 2 szt 5D2 - w moim odczuciu duuuuża przewaga 5D. Nie zauważyłem też jakiejś znaczącej przewagi AF w 7D - może i szybszy ciut, ale też mniej celny (może przypadłość mojego egzemplarza)
    Jak się nie upierasz na nowkę to warto popolować na mało śmigany sprzęcik - różnica do nowego 7D będzie max kilkaset złotych.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hmmm... kusząca jest puszka 5D, robię coraz więcej portretów, zdarzają się akty, a reportaż raczej spokojny (żadne bijatyki uliczne czy drifty nocne) może rzeczywiście poczekać chwilę i 5D (+poważne konsultacje z rodziną )

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

7d ma lepszy AF od 5dII, nie tylko szybszy, ale z większymi możliwościami konfiguracji. Co nie zmienia faktu, że AF w 5dII jest zupełnie przyzwoity, po pewnym treningu da się tym również robić dynamiczne kadry. Wg mnie o dwie klasy lepszy niż np. E-510, chociaż mogę tutaj nie być obiektywny ze względu na różne szkła, z którymi używałem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Co po super AF przy portretach gdzie najważniejsza jest jakość obrazka, duży wizjer i kontrola GO. Ja bym się wstrzymał i kupił 5D. 7D nie da Ci obrazka takiego jak np 5d plus 85 1.8
    IMHO nie warto pakować się w aż tak drogiego cropa i równie dobrze możesz sobie kupić 550D, który da Ci taki sam obrazek jak 7D a Af będzie na poziomie 5D lub nawet lepszy. Za różnicę mozesz dołożyć do lepszego szkła.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów