Cytat Zamieszczone przez krystian_n Zobacz posta
licząc po kolei:
K-5 + 18-55WR - > 3400zł (nowe)
35/2.4 -> 750 (nowe) lub 600 (używka)
lampa metz 48 AF1 -> 800 (nowa)
Wychodzi ~5000zł
Do zdjęć rodzinnych, wycieczkowych zestaw I klasa.
Nie rozumiem? Przecież dopiero, co doczekałeś się 28-70. Byłem jedną nogą w systemie Pentaxa i wiem jedno: Ten sprzęt jest dla ludzi zdecydowanych, a jego wady jak i zalety muszą Cię w pełni zadowalać.

Powiedz mi, co takiego zyskujesz na kupnie K-5? Wydaje mi się, że tracisz bardzo dobre szkła, a zarazem szybki i dobry korpus. W przyszłości wystarczy Ci dokupienie FF lub 1Ds i masz piękny obrazek w pełnym wykorzystaniem szkieł. Zrozumiałbym gdybyś kupował swój pierwszy zestaw, ale siedząc na tyle głęboko w systemie, imho nie warto.

Co zyskujesz? Uszczelnienia, szybki AF, dobre ISO, ale masz ciemny kit, stałką o zakresie pod cropa, ale nic dłuższego oraz lampę. Czyli tele brakuje. W pentaxie niestety nie ma dobrego jasnego tele. Natomiast te -*- są baardzo drogie.

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
jakby Pentax miał lepszy wybór szkieł systemowych (jak również tańsze) nie zastanawiałbym się ani minuty i brał K-5
To jest największa dolegliwość tego systemu. Niestety nie masz dostępu do dobrych szkieł. Reszta jest droga i stara. Szkiełka serii FA chociaż są pod kliszę, to nie są na tyle zmodernizowane pod nowe korpusy pentaxa. Stąd też k-5 z tamronem 17-50 to bardzo szybki zestaw, ale z taką FA77, to już żółw. Zamiast skupiać się na EVIL-ach, Pentax powinien zmodernizować szklarnię.

PS: Sklep fotozakupy ma w swojej ofercie szkiełka pentaxa.