Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Kilka pytań do wyzwalamia ST-02

Dopiero zaczyna

Domyślnie Kilka pytań do wyzwalamia ST-02

Posiadam chińskie ST-02, lampy C580EXII i YN565EX a aparat to C50D i pytania dotyczą wyzwalania za pomocą tego zestawu i robię zdjęcia małemu przedmiotowi tak z max 1 m.

1. Czy można wyłączyć miganie na lampach w trybie slave ? Na zdjęciach mam czerwone kolorki od nich (poza oczywiście skręceniem lampy żeby świeciła obok)
    2. Czy można wyłączyć wspomaganie AF na ST-02 ? Na lampach wyłącza się to wchodząc do np menu C50D i tam mogę wyłączyć AF, na ST-02 to nie działa, tzn mogę wejść do Fn i zobaczyć co tam jest (same 0) ale zmienić juz nie mogę.
    3. Czy można ustawiać manualne ustawianie na lampach za pomocą ST-02 ? Jak mam ustawioną lampę C580EXII na master na stopce to mogę wchodząc do menu aparatu ustawić manual błyskania i np na lampie B ustawić 1/64 mocy. Na ST-02 po wejściu do menu aparatu widzę, że można ustawic manual ale po wybraniu manual natychmiast przeskakuje na ETTLII.

Uzależniony

Domyślnie

1. duck/duct tape ?
    2. duck/duct tape ?
    3. ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Myślałem o jakimś bardziej finezyjnym rozwiązaniu

Uzależniony

Domyślnie

te najprostsze czest sa najskuteczniejsze
    czy jestes pewien ze te czerwone kolorki masz od blyskajacych lampek ?
    i dlaczego chcesz wylaczac wspomaganie AF ? czyzby zywy obiekt ktory ucieka sprzed obiektywu jak mu zamrugasz na czerwono ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na pewno mam czerwoną linię od ST-02 bezpośrednio na przedmiocie (po bokach czerwone od lampek myślę, przedmiot metalowy, błyszczący) Oczywiście nie ucieka Odległość fotografowania jakieś 40 cm, więc ta czerwona linia bardzo widoczna.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

a) najprawdopodobniej widoczna czerwien, to odbicie blysku od czerwonej zaslepki, gdzie znajduja sie diody AF
    b) wejdz do fn APARATU (a nie lampy) i wylacz tam wspomaganie :]
    c) nie, nie mozna
    Ostatnio edytowane przez sylwek2k ; 11-02-2012 o 12:25

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki
    a) nie, to jest ładna pionowa centralna długa linia (choć faktycznie boki mogą być z odblasku)
    b) zadziałało zapomniałem o nastawach aparatu
    c) szkoda myslałem, że jak działa na lampie jako master to na St02 też zadziała, ale przynajmniej nie będę szukał

Uprawnienia umieszczania postów