Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: CANON 600D + 50 1.8 II rozmycie czy AF ?

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Jezeli ostrzenie na detekcje fazy kuleje (AF w wizjerze) to może to wskazywać na dwie sprawy:
    - bf/ff obiektywu
    - luźne lustro półprzepuszczalne albo brudne
    - aparatowy AF do kalibracji
    Aby sie upewnic, podepnij inny w miare jasny obiektyw najlepiej typu zoom i najlepiej Canona i taki, który masz pewność, że jest ok i sprawdź namiarce AF (ściągnij sobie z internetu wydruk do testowania ostrości AF)
    Jeżeli fiksuje, to aparat do kalibracji, jeżeli nie, to podepnij tę pięćdziesiątke do innego body i zrób testy na AF.

Generalnie, ściagnij kartę testową AF z internetu i porób testy na karcie testowej

Tu masz instrukcje przykładową

A tu w PDF
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 03-03-2012 o 18:23
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Uzależniony

Domyślnie

To jest zabawka, nie obiektyw, zmień na 1.4 tam jest dużo pewniejszy AF. Na LV trafia bo tam kręci w obie strony cały czas (i robi to chwilę) co wyklucza luz. Jeśli dobrze pamiętam to pomagał tryb ciągłego ostrzenia (wtedy najlepiej AF dać pod kciuk), lecz to nadal będzie loteria

Początki nałogu

Domyślnie

Witaj,

Z Twych prób widać, że AF (w trybie "wizjerowym") nie trafia za każdym razem - ale to było do przewidzenia, bo "ten typ tak ma" To jest tani, plastikowy obiektyw, o przeciętnej mechanice, nieusztywniony, o tanich soczewkach ... itp.

Obecnie postawiłeś trzy pytania (problemy)

1. Dlaczego rozmywa obraz, gdy fotografujemy z większej odległości, a z małej jest ostrzej (temat wątku) ?

2. Dlaczego w trybie "wizjerowym" nie trafia, a na LV jest lepiej ?

3. Dlaczego na przysłonach ponad f/9 rozmywa ?

Najłatwiej odpowiedzieć na trzecie pytanie - bo dla f/9 obiektyw pracuje już w "limicie dyfrakcyjnym", co ogranicza rozdzielczość - optymalne przysłony to f/4...f/6.3

Odpowiedź na drugie pytanie związana jest z budową obiektywu - to tani obiektyw o plastikowym korpusie i mechanice (ma luzy, niedokładności wykonania, odkształca się). Są więc lepsze egzemplarze i gorsze - zależy jak się trafi. Możesz więc spróbować wymienić na inny, poszukać lepszego, ale uważaj, bo może się też trafić gorszy... Jeśli jednak większość zdjęć tym szkłem będziesz robił w domowym studio, to zawsze możesz poprosić modelkę, aby się nie ruszała przez chwilę i nastawić ostrość w trybie LV (nie musisz wtedy mieć szybkiego AF "wizjerowego") - będzie wtedy ostro

Pierwsze pytanie - może być powiązane z drugim punktem lub ograniczoną rozdzielczością szkła. Aby to sprawdzić, to możesz wykonać test na LV (ręcznie) przy różnych odległościach od fotografowanego obiektu - będziesz widział, na co maksymalnie możesz liczyć (chcesz więcej, to musisz kupić lepsze i droższe szkło ).

Pozdrawiam, Alex

Dopiero zaczyna

Domyślnie

flankerp - bb/fb nie zauwazylem, raczej jak juz trafi to trafi w punkt, a to ze z daleka ma problem sie przekonalem swoimi testami i Waszymi wypowiedziami. Reszta kwestii do rozpatrzenia, ale niestety, najprawdopodobniej "ten typ tak ma...". Ale nie spodziewałem się, że aż tak! Panowie, przymierzam się do zakupu TAMRON'a 17-50 VC f/2.8 od Cichego. Zastąpi mi to w jakimś choćby stopniu tą stałkę? Głównie chodzi mi o studio. Z bliska ta moja 50'tka dobrze sobie radzi więc do typowych portretów ją zostawię. Co sądzicie o tamronk'u, względem tej 50 mm?

Pozdrawiam i dziękuję!

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez madejson Zobacz posta
    (...) przymierzam się do zakupu TAMRON'a 17-50 VC f/2.8 od Cichego. Zastąpi mi to w jakimś choćby stopniu tą stałkę? Głównie chodzi mi o studio. (...)
    Zastąpić to pewnie nie zastąpi, ale dobrze uzupełni - z tego co się orientuję, to na 17mm portretów w studio to raczej się nie robi

Jeśli robisz portrety na f/3.5 ... f/5.6, to jasne, że się nada - Tamronki maja niezłą optykę (a wybrane przez Cichego będą "ostre"), więc będziesz z zakupu zadowolony. Natomiast jeśli chciałbyś robić portrety na f/2, to zawsze zostaje Ci plastikowy 50/1.8 (i tryb LV) - ew. jak Cię wciągną portrety, to rozważ zakup C 85/1.8...

Co do rozdzielczości Tamronka przy większych odległościach focenia, to się nie wypowiem - nie mam go i nie mam testowych zdjęć - może inni Ci podpowiedzą.

Pozdrawiam, Alex

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

JA mam 50mm i nei mam tego typu problemow. Obiektyw kupiłem używany i ma już ładnych parę lat. Faktycznie jest plastikowy ale to nie powoduje w zaden spośób błędów ostrości. Obiektyw owszem lubi się czasem mylić, ale nie za każdym razem. Moim zdaniem obiektyw do wymiany.
    Ja jak i wielu tutaj na forum uważa ten obiektyw za jeden z najlepszych biorąc pod uwagę cena-jakość. 1.4 to już przeskok ogromny we finansach.

Porób testy na tym testowym wydruku tak na wszelkki wypadek, i wymień na gwarancji na inny wolny od wad.
    Nie może być tak, że obiektyw z systemem AF nie ostrzy i komentarze ten typ tak ma. To tak jakby kupić samochód w którym niezawsze działa prawidłowo układ hamulcowy i powiedzieć, że ten typ tak ma. Wg mnie, produkt do wymiany i tyle.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tamron, o którym mówisz to raczej jako uzupełnienie nić ekwiwalent. Są to różne obiektywy do różnych zastosowań chociaż czasem zastosowania mogą się pokrywać...
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 05-03-2012 o 11:14 Powód: Automerged Doublepost
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Początki nałogu

Domyślnie

Miałem 3 albo 4 sztuki 50 1.8, nie pamiętam już dokładnie, nie miałem cierpliwości do tego szkła, sprzedałem i w końcu uśmiech na mojej twarzy się pojawił Bo nie byłem wkurzony Polecam 85 1.8
    Obiektyw kupuje się aby robił zdjęcia, dobre zdjęcia, więc popieram przedmówcę że mówienie "ten typ tak ma" dla mnie jest bez sensu... To ma działać i działać dobrze!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No więc postanowione. Lece w najbliższym czasie do sklepu z dwoma usterkami. Pierwsza, no to to co piszemy, przy 1.8 skuteczność jest 20%, trochę mało. Druga: jak przełączę na MF i pochylę lekko w dół (przednią soczewkę) i chce zmienić ostrość pierścieniem to jest niesamowicie "chropowate" przesuwanie. Strasznie to mnie zaczyna drażnić, bo mam wrażenie jakbym miał coś tam złamać zaraz. Także obiektyw oddaje na gwarancję. Opiszę co się stanie po wymianie.

Pozdrawiam i dziękuję!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wrócił obiektyw z naprawy gwarancyjnej. Napisali, że wymienili układ autofokusa, ale tego typu uszkodzenia nie da się zniwelować ze względu na luzy. Posprawdzałem, ostrzy szybciej, może trochę lepiej... ale! Na szybko zrobiłem test i wychodzi mi FF dość widoczny. Czy mogę wysłać obiektyw wraz z aparatem na gwarancji aby dostroili mi sprzęt za darmo? W którym sklepie to zrobić? Tam gdzie kupiłem obiektyw czy aparat?
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madejson Zobacz posta
    Czy mogę wysłać obiektyw wraz z aparatem na gwarancji aby dostroili mi sprzęt za darmo? W którym sklepie to zrobić? Tam gdzie kupiłem obiektyw czy aparat?
    Pozdrawiam
    Wydaje mi się, że najlepiej wprost do serwisu. http://www.e-csi.pl/pl/wysylka.html
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów