Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: CANON 600D + 50 1.8 II rozmycie czy AF ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ok, wygodniej by mi było podejść do sklepu, oni by się resztą zajęli. Ale ogólnie zauważony FF podlega darmowej kalibracji na gwarancji?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madejson Zobacz posta
    Ok, wygodniej by mi było podejść do sklepu, oni by się resztą zajęli. Ale ogólnie zauważony FF podlega darmowej kalibracji na gwarancji?
    Przypuszczam, że tak, ale najprościej do nich zadzwonić i wszystko się dowiesz
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Prosze o ocene ponizej zamieszczonego zdjecia. Wg mnie jest ff jakies 10-14 mm... Taki obiektyw w ogole podlega reklamacji? Prosze o opinie bardziej doswiadczonych

Zdjecie
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madejson Zobacz posta
    Prosze o ocene ponizej zamieszczonego zdjecia. Wg mnie jest ff jakies 10-14 mm... Taki obiektyw w ogole podlega reklamacji? Prosze o opinie bardziej doswiadczonych

Zdjecie
    Pozdrawiam
    Przy jakim świetle robiłeś test? Kąt robienia zdjęcia tablicy powinien wynosić 45stopni (u ciebie wydaje się zbyt duży).
    Opis procedury kalibracji: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79281, napisz zapytanie w tym wątku.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez madejson
    Prosze o ocene ponizej zamieszczonego zdjecia. Wg mnie jest ff jakies 10-14 mm..
    Na tym zdjęciu - tak. Ale pytanie brzmi: czy test został wykonany poprawnie i obiektyw ma faktycznie FF, czy tylko AF nie trafił w "pasek" na tym zdjęciu (i dlaczego nie trafił) ? Według mnie, test jest źle wykonany - nieodpowiednie oświetlenie, wzorzec jest jakiś "powyginany" (czyżby nie był przyklejony na twardym i równym podłożu ??), widać na zdjęciu fakturę papieru...

Proszę zrobić np. następujący test (oczywiście statyw, wężyk, itp. ...) i dopiero wtedy zdecydować, czy obiektyw faktycznie ma FF/BF i czy wysyłać go do serwisu:
    1. Z odległości ok 2.5m (lub innej) zrobić zdjęcie dobrze oświetlonej światłem naturalnym (np. w pochmurny dzień na zewnątrz) tablicy testowej (zadrukowanej odpowiednim wzorcem kartki A4 przyklejonej na twardym podłożu) i zawieszonej na ścianie prostopadle do osi optycznej obiektywu w trybie LV + strojenie ręczne oraz w trybie "fazowym" - jeśli jest identyczna ostrość, to nie ma FF/BF [chodzi o to, aby odległość wszystkich sensorów punktu centralnego AF od obiektu była taka sama...]
    2. To samo, ale w pokoju w świetle sztucznym (świetlówki lub halogeny) i porównać z wynikami z pkt.1.
    3. Teraz ew. czas na tablicę "45 stopni" - musi być odpowiednio oświetlona, aby ostrość "złapały" TYLKO sensory leżące w poziomie - sensor dolny (leżący bliżej) i górny (leżący dalej od punktu na pochylonej tablicy) nie mogą brać udziału w pomiarze, bo zafałszują pomiar i wprowadzą sztuczny "FF/BF" - jeśli któryś z sensorów krzyżowych leżących w pionie złapie ostrość na fakturze papieru (zamiast tych poziomych na "belce"), to ostrość będzie ustawiona przed lub za "belką pomiarową" [pamiętajmy, że "punkt AF" to w rzeczywistości kilka sensorów odsuniętych od siebie...]

Dlatego testy FF/BF lepiej robić fotografując dobrze oświetlone duże i płaskie obiekty (obejmujące wszystkie sensory "punktu AF" w jednakowej odległości), a rozkład GO oceniać obok obiektu (np. na ziemi lub umieszczonej obok linijce z podziałką) lub kilku bateryjkach rozmieszczonych przed i za obiektem.

Pozdrawiam, Alex

Uzależniony

Domyślnie

Tego obiektywu nie serwisują w serwisie, nie ma takiej możliwości podobno (mikroregulacja na nim działa ale w sumie nie ma to sensu bo on zawsze inaczej ostrzy)

Domyślnie

Nie będę rozpisywał moich przygód z 50ką (kupioną jako nowa ze sklepu). Po drugiej wizycie w serwisie z powodu problemów z AF otrzymałem takie pismo:
    Myślę, że zaznaczony przeze mnie fragment tekstu powinien widnieć na każdym pudełku z tym obiektywem (wzorem ostrzeżeń na papierosach).

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Nic nowego. Jak za szkło za takie pieniądze to i tak jest dobrze.
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów