Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: CANON 600D + 50 1.8 II rozmycie czy AF ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie CANON 600D + 50 1.8 II rozmycie czy AF ?

Witam. Jestem początkującym fotografem. Niedawno zakupiłem pierwszą lustrzankę C600D i dość szybko po przeczytaniu wielu opinii obiektyw 50mm 1.8 II. Wczoraj, przy małej "sesji" zauważyłem bardzo niepokojącą sprawę. Gdy robię zdjęcie z odległości 1-2m ostrość jest super, całkowita żyleta. Jednak, gdy chciałem umieścić w kadrze całą osobę, odszedłem na odległość ok. 4-5 metrów.
    Pomiar AF centralny (ta srodkowa czerwona kropka), celowane w oko osoby fotografowanej, po czym opuszczenie aparatu aby mieć inny kadr (z przyciśniętym oczywiście do połowy spustem).

Nastawy jakie miałem to: ISO 100 1/100, przy ostrym zdjęciu z bliższa f5.6, te bardziej odległe f4.

Przedstawiam zdjęcia, dwa poglądowe, oraz cropy z nich, z miejsc gdzie ustawiałem ostrość.

Bardzo proszę o przyglądnięcie się powyżej zamieszczonym zdjęciom. Dlaczego ostrość po oddaleniu tak ucieka? Czy jest to AF (tak, czytałem o tym, że w 550D coś jest z nim nie tak) czy po prostu rozmycie? A może tym obiektywem po prostu nie zrobie w taki sposób ostrego zdjęcia? Może on tak ma, albo może trzeba wysłać na gwarancję?

Dodam jeszcze, że nie jest to moja już pierwsza "sesja" przy podobnym świetle, z której mam podobne wrażenie. Wszystkie zdjęcia robione z bliska są świetnie ostre. Zamieszczony przykład ostrego nie jest "najostrzejszym" jakie osiągnąłem tym zestawem.

Bardzo proszę o opinie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Może masz włączone AF "servo" i gdy zmieniasz kadr AF łapie gdzie indziej?
    Marcin

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie nie. Na pewno nie. AF ustawia się przy spuscie Dziękuję za zainteresowanie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Aparat na statyw ,lub postaw na czymś.Obiekt kontrastowy,bryła.Ustaw ostrość bez przekadrowywania.Pstryknij wężykiem lub pilotem czy samowyzwalaczem.Zrób to dla paru odległosci , przysłon i punktów Af..Napisz i pokaż fotki.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ok, jutro zajme sie testami. Dziekuje bardzo. Pozdrawiam!

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

Mysle ze jak zrobisz nieco wiecej zdjec bedzie lepiej, poza tym tez mam 50 1.8 - hmm szalu nie ma
    Canon

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Tak jak kolega Janmar zaproponował.

W momencie jak przekadrowałeś, modelka mogła się minimalnie ruszyć, co wystarczyło.

Zrób też test na f8, wtedy masz większa głębie... Generalnie przy takim zdjęciu to bym nawet F11 i więcej ustawił aby mieć pewność, że wszystko się 'zmieści'
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

Myślę, że powód może być bardzo prozaiczny.

50 f/1.8 to świetny obiektyw, ale niestety autofocus jest mocno loteryjny i wymaga dużo cierpliwości. Nie znaczy to, że jest bezużyteczny, ale w sytuacjach studyjnych z tym szkłem polegałbym bardziej na kombinacji statyw plus ręczne ostrzenie z LiveView.

W Twoim przypadku mogło się po prostu zdarzyć, że obiektyw spudłował podczas ustawiania ostrości.

Spróbuj zrobić taki eksperyment:
    Ustaw modelkę w pewnej odległości, złap ostrość na wyciągniętą dłoń, potem na modelkę i zrób zdjęcie. Taką operację powtórz, powiedzmy, dziesięć razy i sprawdź ile zdjęć będzie "trafionych".

Jeżeli masz sytuację studyjną z tym obiektywem to lepiej opierać się na podglądzie rzeczywistym z matrycy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

flankerp: Ok, faktycznie, przekadrowanie mogło wpłynąć, wszak odległość w linii prostej między twarzą/brzuchem a aparatem jest inna. Ratuje mnie tutaj chyba przestawienie punktu pomiaru na tą kropkę najbardziej po prawej (gdy obrócę aparat pionowo to będzie ona celowała w twarz). Czy poprawnie rozumuje? Niby tylko ten środkowy punkt pomiaru mam "krzyżowy" czyli chyba bardziej pewny, a na reszcie tych punktów również można polegać? A co do wartości przysłony to faktycznie, troche małą robiłem. Muszę sprawdzić jeszcze większe wartości takie jakie polecasz.

szmigielDESIGN: To nie jest jedyne zdjęcie, tylko to akurat wstawiłem dla poglądu. Wszystkie zdjęcia z daleka tak wyglądają, więc celność AF wydaje mi się, że jednak nie do końca. W szczególności, że właśnie mając na uwadze przypadłości tego obiektywu specjalnie naciskałem pare razy spust aby sie upewnić czy dobrze celuje. Szkoda tylko, że po raz kolejny słyszę, że wizjer jest be i trzeba korzystać z matrycy :/ Eh... A co do testu a i owszem. Na szczęście mam bardzo cierpliwą modelkę bo i własną... wieć i testy przez Ciebie zaproponowane będą .

Jutro zrobię testy statyczne, takie jakie zaproponował janmar.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Generalnie jak robisz zdjęcie całej osoby to przymknij jak wspomniałem do f8 czy f11, wtedy możes celować nawet na plecy, ale celuj jak Janmar pisał w coś kontrastowego coby AF trafił.

Co do pkt pozostałych (poza środkowym) to przy dobrych warunkach oświetleniowych (w przypadku Studia, odpowiednio mocne Piloty ale tak, aby nie wpływały istotnie na zdjęcie) nie powinno być problemów. Ja czasem strzelam bocznymi.

Jak masz mocne lampy, to śmiało przymykaj przysłone. Czasem lepiej ustawić ISO 200 i przymknać niż mieć nieostro na 4.0

Statyw też jest raczej istotny, chociaż ja cały czas szukam dobrego i w tym czasie pstrykam z ręki
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów