Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: CANON 600D + 50 1.8 II rozmycie czy AF ?

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Jeszcze w uzupełnieniu...

1. Błąd autofokusa (BF/FF zależnie od odległości lub oświetlenia) - przeczytaj tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79281

2. Luzy mechaniczne mechanizmu ostrości - dla dużych odległości ruch pierścienia o 1mm powoduje znacznie większe zmiany odległości ostrzenia niż dla małych. U mnie w 50/1.8 jest minimalny luz i jeśli ostrzę w trybie AF, a potem delikatnie poruszam pierścieniem ostrości (rzędu 0.1..0.5mm), to widać w wizjerze, jak ostrość się zmienia. Może więc ten luz jest przyczyną "nietrafiania" AF przy większych odległościach.

3. Wielkość obrazu rzutowanego na matrycę - dla obiektywu 50mm obiekt o wielkości 5mm fotografowany z odległości 1m zajmuje ok. 60 pikseli, a z 5m już tylko 12 pikseli - więc w pierwszym przypadku będzie zawierał więcej szczegółów (będzie "ostrzejszy").

Zrób ten test z LV (tylko centralny punkt), sprawdź FF/BF, luzy pierścienia i napisz, co Ci wyszło.

Pozdrawiam, Alex

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam ponownie. Trochę testów porobiłem, chciałem zamieścić jako tabelę ale widzę, że nie można HTML'a używać, więc będzie mniej przejrzyście.

Wykonałem na 3 przysłonach (1.8, 3.5, 9.0) po 3-4 zdjęcia ostrząc: AF (wizjer), LV i LV manualnie (na 10* przybliżeniu).
    Załączam zdjęcia, trochę ich jest, mam nadzieję, że mnie admin nie zabije:

1.8, AF

1.8 LV

1.8 LV MF

3.5 AF
    Ostatnio edytowane przez madejson ; 03-03-2012 o 09:29

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dalej wpis:

3.5 LV

3.5 LV MF

9.0 AF

9.0 LV

9.0 LV MF

Jak początkujący pozwolę sobie na próbę odpowiedzi samemu na postawione pytanie. Z w/w zdjęć można wywnioskować, że psuje sprawę tutaj wizjerowy AF. Zdjęcia LV przy 1.8 już są "w miare", dalej jest lepiej. Zaskakuje lekkie rozmycie na 9.0 przy LV, też to widzicie?
    Proszę o dalsze opinie
    Pozdrawiam i dziękuję!
    Ostatnio edytowane przez madejson ; 03-03-2012 o 09:27

Uprawnienia umieszczania postów