Wczoraj odebrałem z przesyłki nową Sigma EF500 DG Super II , już opisaną oryginalnie Super II i na pudełku , nic nie doklejane i na samej lampie też to nanieśli a nawet oznaczenie DG opisali na złoto jak w obiektywach sigmy DC oznaczenie , a tak poza tym to chyba nic więcej się nie zmieniło . Pierwsze wrażenia dosyć pozytywne choć lampa do małych i zgrabnych nie należy ale za to ma swoją moc i nie małe możliwości . Po dwóch dniach krótkiego testowania sprawuje się całkiem nieźle , w normalnych domowych pomieszczeniach naświetla bardzo dobrze choć przy 28 mm i fotografowaniem na wprost warto zastosować nasadkę poszerzającą do 17 mm jest lepszy rozkład światła a mocy i tak wystarcza , chyba że błyskamy w sufit ale to co innego .
Mam jednak dwa pytania ?
1… FB flash bracketing , napisali można uzyskać rozproszenie naświetlania motywu , co to jest flash bracketing to chyba ? wiem ale w jaki sposób można uzyskać rozproszenie naświetlania motywu za jego pomocą to nie mam pojęcia ???
2… i dodatkowo lampę można wyzwalać lampą wbudowaną w aparat fotograficzny , działa wtedy manualnie , sprawdziłem faktycznie , ale błyska zawsze za pierwszym przed błyskiem E TTLa II i przy właściwym błysku już nie jest uwzględniana , a gdzieś wyczytałem że podobno miała posiadać funkcję „omijającą przed błysk „ do pomiaru w E TTLu i miała błyskać przy drugim błysku właściwym . A MOŻE TO CZYTAŁEM W PRZYPADKU INNEJ LAMPY ???
A jak nie to poproście canona żeby przy okazji nowego uaktualnienia dał możliwość wyłączenia e TTLu w budowanej lampie i niech błyska tylko raz tym bardziej że mam jeszcze jakieś fotocele i inne stare lampy .