Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: AS w obiektywie vs AS w body...

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

@Cichy jestem poprostu ciekaw.....masz coś przeciwko??
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ta dyskusja juz sie odbyla... i to podobno pod wplywem Canonierow

http://klubkm.pl/forum/viewtopic.php?t=2058&start=0

"Informacja o ogniskowej optymalizuje działanie AS, ale korpus może się bez niej obyć"

Wyglada na podobna urban legend co informacja o odleglosci ostrzenia ze szkla vs E-TTL II
    Hm. Może i racja.. faktycznie, AS przeciwdziała ruchom korpusu. I te ruchy nie zależą od ogniskowej, tylko od łapy trzymającego. Od ogniskowej tylko zależy czy efekt poruszenia będzie bardziej czy mniej wyraźny.
    no to na zdrowy rozum powinno działać z każdym szkłem.

W Fotojoku jednym leżała sobie taka zabawka pokazująca jak ten AS działa, było jedno pudełeczko do potrząsania, a drugie, na kablu, przezroczyste zawierało element ruszający matrycą. Fajnie to działało. I w całkiem sporym zakresie nawet. Na tyle dużym, że ruchoma matryca rozmiarów klatki małego obrazka na pewno by się nie zmieściła w typowym body.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

IS w obiektywie jest szybszy. Przy jednakowej mocy "siłowników" poruszanie soczewki daje większe przyśpieszenia. Ruchoma soczewka posiada mniejszą masę niż matryca z całą otoczką. Pozwala to na kompensację drgań w większym zakresie częstotliwości (to na pewno) i przy większych amplitudach. I takim to sposobem Canon i Nikon, nie mając w swoim czasie innego wyjścia, rozpoczął pracę nad stabilizacją od rozwiązania optymalnego.
    Ruchoma matryca to na dzisiaj rozwiązanie gorsze. Choć to dopiero początki tej technologii i nie wiadomo jak pójdzie rozwój. Na pewno dla matryc o małych rozmiarach (crop >> 2) będzie to dobra droga rozwoju. Ale poruszyć FF?
    A co do cen stabilizacji u Canona. Cóż, zawsze istnieje alternatywa w postaci taniego statywu.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    IS w obiektywie jest szybszy. Przy jednakowej mocy "siłowników" poruszanie soczewki daje większe przyśpieszenia...
    Jeśli to wyczytałeś w jakimś merytorycznym źródle, to muszę uwierzyć, nie mam wyjścia. Na logikę to jednak powinno być dokładnie na odwrót!

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

OK. Nie umiem powołać się na źródło, bo nim w tej chwili nie dysponuję. Jakiś czas temu miałem księgę poświęconą technice stabilizacji drgań (jeden z rozdziałów traktował o stabilizacji obrazu). Było tam bardzo dokładnie opisane rozwiązanie Canona, łącznie z obliczeniami dynamiki układu. Obserwacje działania systemów IS (różnych) raczej potwierdzają moją tezę. Ale może, nie mając dostępu do wszystkich rozwiązań, się mylę?

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A przypadkiem nie dochodzi jheszcze do tego fakt, że w obiektywie zmieści się żyroskop, a w body trzeba polegać na akcelerometrze, który ma dużo mniejsze gabaryty, ale też i gorsze parametry?
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ciekaw jestem czy rozwiązanie z użyciem dwóch systemów stabilizacji (odpowiednio sprzęgniętych do współpracy ze sobą) ma jakiś sens? Czy zwiększy to efektywność? Stabilizacja matrycy dla wszystkich obiektywów, plus dodatkowo stabilizowane wybrane szkła?

Domyślnie

Parę uwag do stabilizacji w body:
    1. Pomysł rewelacyjny, bo mozna wykorzystać wszystkie naprawde dobre szkła Minolty.
    2. Istnieją obawy, czy można tego uzyc w FF (większa masa przetwornika).
    3. Inni nie robią, bo Minolta opatentowała to 1998 roku (ciapciaki przespali wypuszczenie pierwszych DSLR - kupa ludzi się przesiadła na C i N - między innymi ja).
    4. Co z tym dalej? Jedno Sony wie - pare dni temu kupili cały dział aparatów cyfrowych od KM. Nie ma informacji co ze szkłami i analogami, a Sony używało do tej pory stabilizacji w szkle.
    5. Stosowanie jedznocześnie stabilizacji w body i w szkle - totalna paranoja - jak zgrać dwa systemy?

6. Moim zdaniem koszt IS w szkłach jest sztucznie zawyżany - może stanieje?...
    Pozdrowienia

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów