U Cichego podobno kolejkana to szkło
U Cichego podobno kolejkana to szkło
Pragne jedynie zauwazyc, ze ten pierwszy link jest do innego szkla.Zamieszczone przez Jurek Plieth
Sigmy 24-60/2.8 jak i 28-70/2.8 to calkiem przebudowane optycznie konstrukcje.
Mam poprzedni katalog Sigmy i porownujac konstrukcje z tymi jakie Sigma przedstawia na swojej stronie widze, ze oprocz wymienionych, zmieniono calkowiecie jeszcze 17-35/2.8-4. Reszta lacznie z 24-70/2.8 to odgrzane stare kotlety, co mnie dziwi, bo podobno nowa Sigma 24-70 nazwana jeszcze macro jest duzo lepsza od poprzedniej, ktora jak patrze do katalogu ma identyczna konstrukcje i te sama odl. min.
Takze Sigma 28-70/2.8 jest rzeczywiscie nowym szklem i malo jest jej testow. Drugi link pokazuje rzeczywiscie te szklo i widac ze przy 28mm Tamron jest najlepszy, a sigma 28-70 jest lepsza od 24-70.
Ale juz przy 50mm, to Sigma 28-70 jest lepsza od 28-75 czy 24-70.
A podejrzewam ze przy 70mm roznica bedzie jeszcze wieksza, bo Tamron przy 75/2.8 mocno cierpi.
Warto zwrócić uwagę na tą przebudowę, bo sam się ostatnio na tym przewiozłem w dyskusji na stroną mechaniczną (gabaryty, masa, srednica filtra):Zamieszczone przez szwayko
http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=23
Więc tak. Jeśli się spieszy - to kupujcie w innych źródłach. Ja od jutra jestem w rozjazdach do 31 stycznia i dopiero po tym terminie będę zaspokajał potrzeby (Zamieszczone przez jacab1
!).
Sample, które zapodaję są ze sprzedawanych egzemplarzy, nie tylko z mojego które niczym specjalnym się nie wyróżnia (zresztą jak jest pilny klient to daję mu swojego i biorę innego z nowej partii).
O obiektywach wiem prawie wszystko
ja mam stara sigmę 24-70/2,8 i przy 24 mm przy pelnej dziurze jest przecietnie
zrobilem male porownanie (moje pierwsze i chyba ostatnie)
ogniskowa 24mm
http://www.yggdrassill.com/testowe/sigma24-70.jpg
Miałem ten sam dylemat i wybrałem Sigmę. Widziałem wiele porównań i tyle samo było na korzyść Sigmy co Tamrona. Mogę powiedzieć jedynie o jakości wykonania - Sigma pod tym względem jest na pewno lepsza.Zamieszczone przez margo7355
Jak patrze na twój test to słowo przeciętnie jest mocno przesadzone. Na f2,8 jest tragediaZamieszczone przez yggdrassill
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
No to ekstra. Przeczytałem 3 strony OT i nadal nie ma odpowiedzi na pytanie.
Czy ktoś miał w ręce i porównał te szkła (TE KONKRETNE A NIE CAŁĄ OFERTE SIGMY< TOKINY< TAMRONA I CZEGUŚTAM). Wszyscy podają linki, wspaniałe sugestie (tyn jest lepściejszy) ale nikt nie pisze na temat.
Szkoda...