Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Problem z 7D; pasy na zdjęciach - POMOCY!!

Domyślnie Problem z 7D; pasy na zdjęciach - POMOCY!!

Witam Was; może mi pomożecie.
    A więc mam szczęśliwą siódemkkę która mi nieszczęśliwie co jakiś czas(dosyć losowo) produkuje żle zapisane zdjęcia(?)(załącznik); czego to może być przyczyna?? Co zrobić żeby naprawić to?

Pozdrawiam i z góry dziekuję za wszelkie wskazówki i pomoc!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sorko - ocenzurowało nazwę pliku; zdjęcie:
    http://fotobiofizyka.xt.pl/~tomeko/uuu.png
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 07-02-2012 o 10:21 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ja obstawiam kartę pamięci ewentualnie czytnik. Miałem podobnie przy kilku zdjęciach z 1000D. Zmieniłem kartę i od tamtej pory wszystko jest OK.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Wymień kartę.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

W sumie nie jest takie złe. Jaka to karta?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A czemu w tym dziale ?
    Przeniosłem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Sorko że w złym wątku:P
    właśnie karta to to niejest bo zminieniłem na inną i dalej(wszystkie Sandisk'i; próbowałem zgrywać zepsute zdjęcia różnymi czytnikami i to samo) Co więcej; miniaturka RAW'a jest ok; ale sam raw juz popsuty. Jest tyle kombinacji co by mogło być nie tak że chyba troche potrwa zanim dojde wszyscy mi mówią że raczej coś elektronicznego; na razie odkreciłem gripa i bede robił tylko na orginalnej baterii (dostałem też sugestię żeby sprawdzić też to).

Jak to nie podziala to pozostaje wgrac od nowa firmware..

Jak macie jeszcze jakies sugestie czy propozycje to piszcie!!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Może zacznij sprawdzanie od przywrócenia ustawień fabrycznych. Mialem kiedyś takie piękne zdjęcia dawno temu w moim pierwszym Canonie i wówczas serwis w ramach gwarancji wymienił matryce. Zdjecia byly z różowym zabarwieniem i w paski
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Podłącz aparat to kompa i zrób zdjęcie z poziomu EOS Utility. Zdjęcie "pójdzie" bezpośrednio do kompa z pominięciem całego toru karty. Będziesz miał jasność czy to przypadkiem nie Digic albo inny "cuś" w aparacie.

EDIT: Firmware to bym wgrał tak czy inaczej.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-02-2012 o 10:10

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Będę walczył z tą puchą:] podsumuję wszystko jescze raz:
    -losowo raz na jakiś czas jest zepsuty raw (tak jak na zdjęciu poniżej; kolorowe pasy na fragmencie zdjęcia); z tymże miniatura jest poprawna + .jpg równolegle zapisywany z raw tez jest poprawny
    - nie wygląda że to karta bo już na dwóch próbowałem;

Teraz będe robił zdjęcia na trzeciej karcie, na jednej orginalnej baterii(bo robiłem z gripem gdzie były wrzucone zamienniki) i zobaczymy jak będzie. Jak to nie pomoże to wgram firmware; jak to nie to bede robił zdjęcia na kablu jak sugerował kolega powyżej..
    Martwi mnie to bo akurat miałem robić time-lapsy a nie da się z brakującymi klatkami i ogólnie jak robić zdjęcia jak co jakiś czas jedno będzie stracone:/ Dziękuję wszytskim co do tej pory pomogli i jak ktoś inny ma sugestię bardzo proszę!

Pkt 9 regulaminu forum
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 07-02-2012 o 12:54

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam wszystkich :-)
    Zrób update do firmware 1.2.5, jak w puszce masz starsze. Canon "coś tam" wspominał o problemach z niektórymi kartami.
    Na wiosnę, po przesiadce na 7D, miałem identyczne kłopoty z Sandiskami 8 i 16GB, które po wgraniu nowego firmware ustąpiły. Z innymi kartami nigdy nic złego sie nie działo.

Pozdrawiam,

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów