"who knows" co tamron pokaże. Może będziesz pierwszy który go kupi![]()
5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II
Planowałem sprawić sobie 24-105 f4, ale może jednak chwilkę się wstrzymam...
Z drugiej strony, postanowiłem ostatnio, że następne szkło będzie Canonowskie.
Nie wiem czy ktoś to już wrzucał, ale poniżej macie katalog ze zdjęciami z niego w dość wysokiej rozdzielczości:
http://www.tamron-usa.com/lenses/pro...07_Catalog.pdf
Na papierze wyglada bardziej niz obiecujaco
Cena jak na tak wypasione szkielko tez nie jest zla i sam sie skusze jak tylko bedzie optycznie rownie dobry jak cala reszta ( VR, uszczelnienia, 5 lat gwarancji) a mysle ze jednak bedzie![]()
Od pewnego czasu spod ręki Tamrona nie wyszedł żaden optyczny gniot, a USD radzi sobie naprawdę dobrze. Jedyne czego się boję to jak zwykle kontroli jakości, bo z tym wiadomo jak jest w tej firmie. Gdybym miał potrzebę FF-a to na pewno ten obiektyw byłby na pierwszym miejscu zakupowych zachcianek. Cena jak na start jest jak najbardziej ok za takie szkło, na pewno spadnie trochę jak to było z 70-300 VC.
R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
https://500px.com/pwiniars/galleries
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić targetu który potrzebowałby takiego szkła za taką kasę.
Ślubniakom i repo stabilizacja chyba nie specjalnie potrzeba jako że fotografuje się głównie ludzi w ruchu. Wygrywa więc eLka 24-70 za praktycznie tą samą cenę.
Landszfciarzom z kolei ani HSM nie jest specjalnie potrzebny, ani światło 2,8. Wygrywa więc tańsza eLka 24-105 lub wersja budżetowa czyli tami 28-75.
No chyba że tami pokaże jakieś niesamowite cudo, niestety na razie się na to nie zapowiada, mam wrażenie że gdyby mieli się czym chwalić udostępniali by ten sprzęt na takich imprezach jak targi.
EDIT
Chociaż chciałbym się mylić i ciągle po cichu liczę że Tamron nas zaskoczy
Ostatnio edytowane przez kaindox ; 14-04-2012 o 13:28
Ja jestem właśnie targetem, posiadającym T28-75, w którym brakuje mi USM, oraz C24-105, w którym brakuje mi światła. Miałem nadzieję, że nowe szkło z powodzeniem powinno zastąpić oba powyższe, uzupełniając ich braki. Ale na litość, nie za 4kzł !!! Tyle to wychodzi Canon 24-70 z USA.
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
Target sprzętu określa też jego cena, więc jak widać w niego sie nie łapiesz![]()