Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 113

Wątek: [test] Samyang 24mm f/1.4 ED AS IF UMC

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Od Samyanga jednak na tym etapie wymagał już bym implementowania elektroniki i sterowania przysłoną w wersjach do Canona. No i muszą koniecznie sprawdzić co jest z tą przysłoną, czy wartości na pierścieniu się zgadzają ze stanem faktycznym.
    Sęk w tym właśnie, że sterowanie przysłoną w Canonie wiąże się z zastosowaniem przysłony sterowanej elektronicznie bo tak to się odbywa w C.
    Nikon domyka przysłonę mechanicznie więc było to o wile łatwiejsze do zrealizowania.
    Tak samo z AFem, potwierdzeniem ostrości itd.
    Dlaczego sigmy maja problemy z AF na Canonie? Bo nie kupili praw do wykorzystania algorytmów i z każdą nową puchą muszą je obchodzić na piechotę.
    W samyangach z bagnetem EF nie spodziewałbym się ani potwierdzenia ani przymykania. Chyba, że razem z AFem ale może się okazać, że będzie jak z sigmą.
    No i cena lekko zaczyna odstraszać.
    Ja nadal liczę na Tilt Shifa od Koreańczyków.
    Niech się tylko zmieszczą w tych 2,5k
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Soczewki sami produkują, to nie jest aż takie trudne/kosztowne jak np. linia do produkcji matryc czy głowic silników samochodowych. Materiał biorą z huty. Jedynie fluorytowe soczewki Canon robi od początku do końca samodzielnie bo ma monopol na technologię hodowania wieeeelkich kryształów CaF2. Małe kryształy np. takie do mikroskopów są powszechne w skałach magmowych, ale wieeeeelkie trzeba wytwarzać sztucznie.
    A masz jakiś namiar że sami to robią ? Czy tylko tak zgadujesz ?

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    ...
    W samyangach z bagnetem EF nie spodziewałbym się ani potwierdzenia ani przymykania. Chyba, że razem z AFem ale może się okazać, że będzie jak z sigmą.
    No i cena lekko zaczyna odstraszać.
    Ja nadal liczę na Tilt Shifa od Koreańczyków.
    Niech się tylko zmieszczą w tych 2,5k
    Mogli dać przycisk na obiektywie do szybkiego otwierania przysłony do maksymalnego otworu, odwrotność guzika podglądu GO. Czyli, ustawiam ekspozycję na docelowej, potem wciskam guzik żeby ustawić ostrość. Puszczam guzik i robię zdjęcie.
    TSa nie zrobią, mechanika ich przerośnie. Niech zrobią 135 1.8 albo 200 2.0, to ich polubię na nowo.

Przyczyna drogiego Sam może leżeć również tu
    Wonek do Peelenka
    Trend się chwilowo poprawił, może nam się Sam "potani".
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Mogli dać przycisk na obiektywie do szybkiego otwierania przysłony do maksymalnego otworu, odwrotność guzika podglądu GO. Czyli, ustawiam ekspozycję na docelowej, potem wciskam guzik żeby ustawić ostrość. Puszczam guzik i robię zdjęcie.
    Pytanie czy da się to łatwo zrobić bez elektroniki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Pytanie czy da się to łatwo zrobić bez elektroniki.
    Moim zdaniem tak. W sowieckich Heliosach i Jupiterach był patent z drugim pierścieniem, jeśli by dołożyć do tego sprężynkę, powodująca że po puszczeniu pierścień wraca na swoje miejsce (do pozycji domkniętej) będzie już prawie automat. Można by też pójść w dwustopniowy przycisk, który wysprzęgla przysłonę i ściąga ją za pomocą sprężynki.
    Tu jednak pojawia się pytanie po co to całe kombinacje z manualną przysłoną. Skoro 18-55, który kosztuje 230 zł (nowy w sklepie) i w tej cenie ma zooma, AF i elektryczną przysłonę to jak widać sam mechanizm napędu listków wart jest jakieś kompletne grosze.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Tu jednak pojawia się pytanie po co to całe kombinacje z manualną przysłoną. Skoro 18-55, który kosztuje 230 zł (nowy w sklepie) i w tej cenie ma zooma, AF i elektryczną przysłonę to jak widać sam mechanizm napędu listków wart jest jakieś kompletne grosze.
    Tak nieprecyzyjnie się wyraziłem - dokładne o to mi chodziło .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ostrość, jaką mamy do dyspozycji już od f/1.4 jest FANTASTYCZNA. Kto by się spodziewał, że w centrum kadru przy f/1.4 ostrośc będzie taka, jaką z 24L uzyskuję gdzieś od f/2.8. Tak, to aż taka różnica. Wiem, że 24LII jest lepsza pod tym względem, ale już je gdzieś wcześniej porównywałem i na f/1.4 obydwa te szkła nie umywają się do Samyanga. Ale miałem nie porównywać z Lkami, więc na tym kończę.
    Jedyne dostępne rawy w tym "teście":

Samyang na 1.4:

24LI na 1.4:

Gdzież ta przepaść w ostrości?

Przy czym warto tu sprostować kolejnego lapsusa - wersja 24L II od starej wersji 24L I różni się zdecydowanie pod względem ostrości zarówno w centrum jak, na brzegach kadru, oraz poziomem aberacji.

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Moim zdaniem tak. W sowieckich Heliosach i Jupiterach był patent z drugim pierścieniem, jeśli by dołożyć do tego sprężynkę, powodująca że po puszczeniu pierścień wraca na swoje miejsce (do pozycji domkniętej) będzie już prawie automat. Można by też pójść w dwustopniowy przycisk, który wysprzęgla przysłonę i ściąga ją za pomocą sprężynki.
    Samyang jest tu tylko o jeden, jeden mały krok od stworzenia linii obiektywów do Canona, którymi mógłby zawojować serca i umysły oldschool'owych fotografów! Do wideo to pewnie już dawno zawojował. Szkoda że Samyang nie wykończył obiektywów Canon (pod kątem fotografii) do samego końca. Czyli dać odwrotność DOF (na drodze mechanicznej). Byłoby pozamiatane w kwestii oldschool'owej fotografii. Można by to zrobić mechanicznie skoro menadżerowie Samyang nie chcą płacić ani grosza firmie Canon za elektroniczne sterowanie przysłoną/ sami nie mają pojęcia od strony elektronicznej. Nikoniarze mają tu na pewno mniej dylematów do robienia zdjęć, bo otrzymują automatykę przysłony z Samyangiem. Przycisk otwierania przysłony do wersji Canon (w kilku miejscach) mógłby być zintegrowany z pierścieniem ostrości. Pierścień MF w Samyangu jest na tyle szeroki że z pewnością znalazłoby się miejsce by wygodnie umieścić dodatkowe przyciski. Można by kręcić MF jednocześnie mając stale jasny wizjer.

Jest np. taka przejściówka gdzie można otwierać sobie przysłonę przyciskiem (z lewej strony) - czyli odwrotność DOF. Z tym że ta przejściówka jest dedykowana dla Sony [body] - Canon [obiektyw]:

http://www.dpreview.com/news/2012/01...abones_Conurus

"The adapter features a 'Wide Open' button that opens the aperture up for fine focusing, with the lens otherwise stopped-down to the chosen aperture, giving accurate depth-of-field in live view."

Do kręcenia wideo podwójny manual jest bez znaczenia. Ale w fotografii to jednak dodatkowa robota. Aż miałbym ochotę na D800 z Samem (co za zdrada stanu).
    Ostatnio edytowane przez MaciejDlugosz ; 11-02-2012 o 12:56
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Jedyne dostępne rawy w tym "teście":

Samyang na 1.4:

24LI na 1.4:
    Nie popuści Już pisałem, że na podstawie tego kadru nie oceniałem ostrości (robiony był dzień po teście), ale i tutaj widać minimalną przewagę Samyanga (przynajmniej dla mnie ten biały obszar z prawej strony jest ostrzejszy), chociaż scena nie nadaje się W OGÓLE do oceny ostrości. No , ale jeśli uważasz, że zdjęcie, które było robione z ręki opartej o fotel z czasem 1/50 s. się do tego nadaje, to proszę bardzo.

A propos, jeśli już tak szukasz, to poszukaj moje kadry testowe 24L vs. 24L II, tam widać, że mój egzemplarz jest albo tak dobry, albo wersja II wcale nie jest dużo ostrzejsza. Chociaż 24II miałem jakiś jeden z pierwszych egzemplarzy testowych i z tego co pamiętam Canon się chyba niezbyt z nim popisał (nie chce mi się teraz szukać, ale na 100% coś z tą testową sztuką Canona 24/1.4 II było nie tak, a co dopiero czepiać się Samyanga).
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie

Jak Kuba... i tak dalej
    Kadr w mojej ocenie nadaje się do oceny ostrości bo nie jest poruszone. z ręką opartą o fotel robię ostre kadry na 200mm na 1/50s, na 24mm to absolutnie żaden problem.
    Uczepilem się tego kadru bo to jedyne rawy, które bezstronnie można ocenić a na których to nie widzę żadnej różnicy w ostrości. Gdyby była to przepaść o jakiej piszesz na wstępie porównania to różnica na takiej fakturze materiału nie pozostawiałaby najmniejszych wątpliwości.
    Jeśli wygląda to tak, jak powyżej to szkło to nie ma pod tym względem jakiegokolwiek polotu do 24LII.

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów