Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 113

Wątek: [test] Samyang 24mm f/1.4 ED AS IF UMC

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    o gustach się nie dyskutuje i tym miłym akcentem zakończę pisanie w tym wątku
    Nie chodziło mi o jego wygląd. To był naprawdę najdroższy w historii złom. Użyto w nim samych dotykowych sensorów które nie działały. Nie pamiętam już ile modeli tego samochodu nie dało rady wyjechać z salonu. Mimo, że to był złom, to sprzedano go aż 645 sztuk. Sprzedano go tyle, bo to był Aston (marka) i był najdroższym samochodem w historii (ujemna elastyczność popytu). Firmy często wykorzystują ten trik, licząc na snobizm klientów. Tak postąpił Mercedes q trakcie debiutu Lexusa w Usa . Podniósł ceny i sprzedał więcej modeli Podobnie postępuje Zeiss i Leika. Mam nadzieję, że Samyang nie pójdzie tą drogą i wróci do normalnych cen za swoje szkła. Wracając do 24mm, obiektyw ma 4 soczewki ED. Dziwi mnie, że na zdjęciach Cichego pojawia się dużo filetowych obwódek na granicy ciemno/jasno. Nawet w centrum widać te obwódki. Nie powinny się pojawiać przy dobrych szkłach ED, a jednak są.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Spoko, nie ma sprawy ja poczekam aż będzie w sklepach
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Domyślnie

...ale żeście w dyskusje się wdali... normalnie jak bitwa o czekoladę.
    Moim skromnym zdaniem cena 2500,- to też jest już sporo naciągnięta. Widać co raz bardziej że ta firma idzie w złym kierunku
    Co do testów Cichego to też nie mam zastrzeżeń. Wszystko widać jak na dłoni. Optyczne.pl... bez komentarza !
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Dopiero zaczyna Awatar MateuszG
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

cholera ... czekałem na te szkło ok 4 miesiące !
    Czytałem wcześniej gdzieś na forach, że cena prawdopodobnie będzie zbliżona do S 35mm 1.4, czyli w granicach 1500zł. Gdy zobaczyłem cenę ponad 2500zł to oniemiałem. Myślałem, że jako biedny student podbuduje sobie portfolio jasną stałką. Mimo posiadania już 2 szkieł Samyanga (14mm, 85mm) 24mm nie kupię, wolę dozbierać przez następne miesiące 1000zł i kupić 24mm L I, ostatnio na Allegro sprzedała się używka w idealnym stanie w kwocie 3500zł.
    5D mark II /S 14mm 2.8/S 85mm 1.4 / 50mm 1.4 USM/ 580EX / Glidecam HD-1000

Domyślnie

i to jest jedyne słuszne wyjscie
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Leiki bym w to nie mieszał. 24/1.4 kosztuje u nich powyzej 20.000 zł.

Ale nawet Leice zdarzają się babole, jak np. shift focus w pierwszej wersji 35/1.4 ASPH, która notabene też kosztowała z 15 koła.

Źle naniesione wartości przysłony na pierścieniu w Samyangu (o ile to by się potwierdziło) to mały pikuś.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 10-02-2012 o 08:52
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    To nie były te same obiektywy. Zszokowany w jakim sensie ?

Jest nowy wniosek na Optycznych "źle zamocowana przysłona" :-)

Coraz lepiej. Jak źle zamocowana? Krzywo? Nie domyka się ? Tego już autor nie wyjaśnił
    Moze zle zamocowana osłona przeciwsłoneczna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszG Zobacz posta
    cholera ... czekałem na te szkło ok 4 miesiące !
    Czytałem wcześniej gdzieś na forach, że cena prawdopodobnie będzie zbliżona do S 35mm 1.4, czyli w granicach 1500zł. Gdy zobaczyłem cenę ponad 2500zł to oniemiałem. Myślałem, że jako biedny student podbuduje sobie portfolio jasną stałką. Mimo posiadania już 2 szkieł Samyanga (14mm, 85mm) 24mm nie kupię, wolę dozbierać przez następne miesiące 1000zł i kupić 24mm L I, ostatnio na Allegro sprzedała się używka w idealnym stanie w kwocie 3500zł.
    ...krótko i na temat
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chyba już doszedłem, co jest nie tak.

Wczoraj wysnułem teorię, że Samyang może mieć źle oznaczone przysłony na pierścieniu, i dzisiaj chyba się to potwierdziło.

Nie chcę już niczego udowadniać, ale moim zdaniem przysłona 2.0 powinna być w miejscu 2.8, 2.8 w miejscu 4.0 itd. Zrobiłem trochę zdjęć Canonem i Samyangiem i czasy naświetlania, jakie osiągałem wskazują właśnie na taki stan rzeczy.

Dziękuję za uwagę.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał

Domyślnie

Czy tego Samyanga składają ludzie czy bezduszne maszyny. Chciałbym zobaczyć jak robione są obiektywy. Koledzy z pracy opowiadali mi jak wygląda jedna z najnowszych fabryk Forda w Niemczech (robią tam Focusa). Ludzi na linii produkcyjnej praktycznie NIE MA. Tylko maszyny i ciągi technologiczne. Samochód "wychodzi" co parę minut.

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów