Witam szanownych uzytkownikow
ktora z glowic polecacie: Manfrotto 029 czy MANFROTTO 141RC
bedzie wspolpracowala ze statywem GoldPhoto YH321
029 jest dość ciężka, na dosyć sporych rozmiarów płytkę sześciokątną 030 (141RC na prostokątną 200PL) i ma dwie poziomice. Jak nie potrzebujesz poziomic i nie masz bardzo ciężkiego sprzętu (300/2.8 w górę albo średni format) to raczej 141RC (mimo że sam mam 029).
141RC jest 0,5 kg lzejsza (1kg) i 5 cm nizsza (13cm) od 029.
maksymalny udzwig to 7,5 kg w porownaniu z 6 kg, wiec sadze, ze zadnego z nich nie przekrocze. glownym powodem moich gdyban jest mozliwosc zastosowania modelu 029 do sredniego formatu. bo z tego co sie zdazylem zorientowac, 141RC nie posiada takiej mozliwosci...
Zastanawiam sie tylko czy caly zestaw nie bedzie za ciezki ?? (4kg)
za ciezki to pojecie wzgledne... ja biegam z 055 i 141RC i nie narzekam, kompromis pomiedzy waga a stabilnoscia statywu (jako caalosci z glowica)... dla mnie wybor byl oczywisty choc tak w 100% ze 141 nie jestem zadowolony... jestem przyzwyczajony do innych statywow (geodezyjnych) i tam stabilnosc oznacza ani drgnie... no ale nie ma co przginac w foto... wszytko zalezy jakich ognsikowych bedziesz uzywal... jak powyzej 300mm to raczej szukaj pozadnych ciezkich glowic i nie oszczedzaj...Zamieszczone przez karo82
EDIT: dzisjaj pewnie bym bral 029... powody jak wyzej
Ostatnio edytowane przez Jac ; 18-01-2006 o 17:21
A to niby dlaczego ? Każdą głowicę można do średniego stosować, pytanie czy będzie wystarczająco stabilna... Płytki bywają z obydwoma rodzajami gwintów, a wspomniana niżej M645 miała akurat gwint 1/4" więc płytka od EOS'a pasowała...Zamieszczone przez karo82
Na swojej zapinałem Mamiyę 645 ze standardowym Sekorem i sądze że 141 RC też spokojnie by radę dało...
Ja generalnie słaby nie jestem, ale czasami mam dosyć noszenia 055ProB z 029...Zamieszczone przez karo82
Krzychu: juz sie dopatrzylem, ze pod 141RC sa przewidziane plytki na gwint 3/8", co pasuje wlasnie m.in. do wspomnienej do Ciebie mamyii 645. Problem sie pojawia jakby ktos chcial podpiac pod 141RC hasselblada, a tam bodajze jest gwint 3/4", a taka plytka nie jest oferowana pod ta glowiece. wowczas pozostaje tylko 029![]()
Dwa standardy gwintów to 3/8" i 1/4" i do 141RC są płytki 200PL w obydwu wersjach (tak samo jak płytka 030 do 029 ma obydwie wersje), tak więc Hasselblada spokojnie na 141RC zapniesz.
Tak swoją drogą to istnieją jeszcze przejściówki z jednego rozmiaru gwintu na drugi, ale w tym przypadku jak napisałem nie ma w ogóle problemu.
Proponuje żebyś się zastanowił jeszcze nad głowicą magnezową 460MG. Jest bardzo lekka, bardzo bardzo ustawna i co również istotne ma jako jedna z nielicznych w tej klasie wbudowaną poziomicę (bardzo istotna rzecz w przypadku chociażby zdjęć panoramicznych).Jest nieco droższa od tych o których piszesz (a przynajmniej tak mi się wydaje) ale jest warta tych pieniędzy. Myślę że w tej cenie trudno Ci będzie znaleźć nic lepszego.Zamieszczone przez karo82
Opisów jest w necie sporo - oto jednen z nich
http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/prod253/
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
A może Manfrotto 329 RC4 - wysokość 13cm - stosunkowo lekka - waga zbliżona do 141 - wytrzymałość - nośność 9 kg :rolleyes: - same pozytywy - jeden negatyw - cena okolo 400 zł...![]()
pozdrawiam LECHO![]()
LECHO
Pracuję na 029 - wada to źle wykalibrowane ustawienie przy przesunięciu do pionu - muszę zawsze to dokładnie ustawiać choćprzecież powinna zatrzymać się w punkt pionuA może wiecie czy to można jakoś ustawić - ja nie umiem
Acha co do statywu to jeśli praca studio - polecam stabilny raczej drewniany - sam pracuję na Wolfie drewnianym - super sprzęt choś w plener mało przydatny.
Analog i cyfra